Luxuscikk lehet a magyarok kedvenc gyümölcse: sosem volt még ilyen drága

GettyImages-2065575935
Olvasási idő kb. 2 perc

Hatalmas válság van a narancstermesztésben: a klímaváltozás miatt még több tényező is nehezíti a termelők dolgát.

Akkora válság van a narancstermesztésben, amilyet még nagy természeti katasztrófák esetében sem lehet tapasztalni Kees Cools, a Nemzetközi Gyümölcs- és Zöldséglé elnöke szerint – adta hírül a vg.hu. Mint írták, az áremelkedés már 1,5 éve tart, és májusban tovább fokozódott, emiatt

a narancslé-koncentrátum idén kétszeresébe kerül a tavalyinak.

Klímaváltozás és fogyatkozó narancsligetek

A cikk szerint a válság és drágulás hátterében több tényező is áll. Egyik ilyen a klímaváltozás, amely miatt folyamatosan csökkent a narancstermés, ültetvények tűnnek el, a fagyasztott gyümölcsléből felhalmozott készletek pedig, amelyekkel a friss készleteket egészítik ki, kimerülőben vannak.

Új betegség jelent meg a narancsligetekben
Új betegség jelent meg a narancsligetekbenAnastasiia Krivenok / Getty Images Hungary

Súlyos betegség sújtja a legnagyobb narancstermő vidéket

Ráadásul komoly aggodalomra ad okot az is, hogy az egyik legnagyobb narancstermesztő ország, az Egyesült Államok ültetvényein felütötte a fejét egy rovarok által terjesztett, gyógyíthatatlan betegség, ami miatt megzöldül és megkeseredik a termés, idővel pedig maga a fa is elpusztul. Ezt a kiesést a brazil narancsexport nem fogja tudni pótolni, mert az országban negyedével lesz kisebb a termésátlag. Ráadásul a zöldüléses betegség már Brazíliában is megjelent, olyannyira, hogy a fő termővidéken található ligetek 40 százaléka fertőzött. Az egyetlen védekezési mód az lenne, ha kivágnák a fákat és újratelepítenék az ültetvényeket, de a gazdák egyelőre megpróbálják eladni a vírus miatt keserűbb gyümölcsöket. Emiatt egyrészt jóval drágább, másrészt gyengébb minőségű, keserűbb narancslével lehet majd találkozni a boltokban.

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye.

Regisztrálj az ingyenes rendezvényre!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek