Fogadalom-kisokos: Mióta népszerű az újévi fogadalomtétel?

GettyImages-884996076

A január elseje generációk óta a megújulásról és a fogadalmakról szól, de tulajdonképpen miért? És ki tudja egyáltalán betartani ezeket? Mindenre választ adunk.

Legalább egyszer mindenki írt magának újévifogadalom-listát. Van, aki a fogyni akar, van, aki a dohányzásról akar leszokni, de gyakori fogadalmak még a spórolás, több sportolás, több olvasás és az új hobbi is. De gondoltad volna, hogy az újévi fogadalom az ókori Babilonból ered?

A kezdetek – Babilon

Az ókori babiloniak voltak az elsők, akik újévi fogadalmat tettek körülbelül 4000 évvel ezelőtt – írja a History. Egy 12 napig tartó, Akitu istenségnek szóló ünnepségsorozat alkalmával kerítettek rá sort március közepén, az ő újévük számításának idején. Többek között terményeket ültettek, új királyt koronáztak vagy a réginek tettek hűségesküt. Újévi fogadalmukban megígérték az isteneknek, hogy kiegyenlítik tartozásaikat és visszaadják a kölcsönkért dolgokat tulajdonosuknak, hogy ne essenek ki az istenek kegyei közül

Az ókori Róma

Julius Caesarnak köszönhetően január elseje vált az új év első napjává időszámításunk előtt 153-ban a Teen Vogue szerint. A kétarcú istennek, Janusnak áldoztak az ókori rómaiak, és tettek ígéretet arra, hogy jól fognak viselkedni az elkövetkezendő évben.

A kereszténység és az újévi fogadalmak

A metodista mozgalom alapítója, John Wesley új szertartást vezetett be, amelyet vagy december 31-én vagy január 1-én tartottak meg – írja a History. Vallásos alternatívája volt a kicsapongó újévi ünnepségeknek, amely során imádkoztak, himnuszokat énekeltek, valamint a múltbéli hibáikra emlékeztek vissza és megfogadták, hogy jobbak lesznek a jövőben.

A 19. században vált igazán népszerűvé. A legkorábbi írásos emlék, amelyben együtt szerepel a „new year resolution”, az „újévi fogadalom” kifejezés egy bostoni újságban jelent meg 1813-ban a Teen Vogue szerint.

Újévi koccintás és újévi fogadalomtétele
Újévi koccintás és újévi fogadalomtételewilpunt / Getty Images Hungary

Napjaink

Manapság már nem a vallás köré összpontosul az újévi fogadalomtétel. Istenek helyett saját maguknak tesznek ígéretet az emberek önfejlesztésüket kitűzve célul. Egy 2018-as kutatás kiderítette, az amerikaiak 45 százaléka tesz újévi fogadalmat, de mindössze 8 százaléknak sikerül betartania ezeket.

Még ha nem is sikerül betartani az összes újévi fogadalmat, amit maguknak tesznek az emberek, mégis minden évben újra és újra megpróbálkozik vele a többség. Ha 4000 éve nem kopott ki az emberiség kultúrákat átölelő hagyománya, nem valószínű, hogy egyhamar ki fog menni a divatból.

Te milyen újévi fogadalmat tettél idén?

Oszd meg másokkal is!
Mustra