Még megállni is életveszélyes a világ legmérgezőbb fája mellett

GettyImages-1661197355
Olvasási idő kb. 5 perc

Megérinteni a világ legmérgezőbb fáját végzetes lehet, de még megállni mellette is kész életveszély. A növény mellett párás időben tartózkodni is tilos, a gyümölcséből egy-két falat pedig a biztos véget jelent.

Ha ismersz mérgező növényt, akkor az mind semmi a világ legtoxikusabb fájához képest. A Karib-tenger, a Bahamák, Florida és Dél-Amerika északi részének főként homokos strandjain terebélyesedő manszanilyafa minden ízében mérgező: ahhoz, hogy bajt okozzon, még csak megérinteni sem kell, elég csak a közelében tartózkodni.

A világ legmérgezőbb fája pont olyan, mint a többi

Az akár 12 méter magasra is megnövő szép, kerek koronát növesztő fa első pillantásra pont olyan, mint a többi. Sőt, ha úgy tetszik, még szemrevalóbb is jó néhány rokonánál: hosszúkás, fényes, bőrszerű levelei szinte érintésre csábítanak, a 60 centiméteres vastagságú törzse egy jókora ölelésre hívogat, az egészségtől kicsattanó, gömbölyű, hat-kilenc magot rejtő gyümölcsébe pedig jólesne harsogva beleharapni. 

Ezek bármelyike azonban szigorúan tilos és életveszélyes!

A világ legmérgezőbb fája is ugyanúgy néz ki, mint a legártatlanabb növények
A világ legmérgezőbb fája is ugyanúgy néz ki, mint a legártatlanabb növényekLindaJohnsonbaugh / Getty Images Hungary

Végzetes harapás

Visszafogott külseje ellenére ugyanis minden része maga a veszedelem. Nem véletlenül adták neki a spanyol felfedezők az „arbol de la muerte” nevet, amely azt jelenti: a halál fája. A mérgekkel teli növény almaszerű termései már a hispán hódítókat is megmérgezték, azóta pedig már hajótörött tengerészek és turisták is áldozatuk estek. Amellett, hogy a szájban és a nyelőcsőben égésszerű hólyagok keletkeznek, súlyos görcsrohamokkal kísért hányást és hasmenést is okoz:

a fogyasztását gyakorlatilag nem lehet túlélni.

Bármilyen csábító is, a növény termését szigorúan tilos elfogyasztani!
Bármilyen csábító is, a növény termését szigorúan tilos elfogyasztani!sorsillo / Getty Images Hungary

Mérgező nyilak

A rendkívül mérgező fa nedvét már régóta használják a karibi indiánok és más bennszülött népek a nyilak mérgezésére, sőt azt tartják, hogy második floridai útja során a felfedező Juan Ponce de León halálát is valószínűleg egy ilyen fegyver okozhatta. Vannak kegyetlen történetek arról is, hogy a karibi törzsek a foglyaikat e fához kötözték, és megvárták az esőt, hogy a fa vízben jól oldódó nedve átmossa a testüket. 

Elég csak megérinteni vagy esőben aláállni

A súlyos tünetekhez azonban ennél kevesebb is elég: a fa levele és a kérgének tejszerű nedve egy phorbol nevű anyagot tartalmaz, amely igen heves bőrreakciót vált ki. A növényt éppen ezért vihar elleni menedéknek sem szabad használni,

a fán áthaladó esőcseppek összegyűjtik ugyanis a mérgező anyagot, a bőrre jutva pedig szétmarják azt.

Párás időben sem szabad a fa közelében tartózkodni, ugyanis a kipárolgó mérgek belélegzése is rosszullétet okoz. És akkor még nem beszéltünk arról, hogy a fa elégetése során keletkező füst olyannyira irritálhatja a szemet, hogy még akár átmeneti vakságot is okozhat.

A turistákat táblák figyelmeztetik a halálos veszélyre
A turistákat táblák figyelmeztetik a halálos veszélyreBrettCharlton / Getty Images Hungary

A leguán bírja egyedül

Bármennyire is mérgező e növény, a manszanilyafának igen fontos a szerepe a talaj eróziójának csökkentésében. Ráadásul, miután a legtöbb állat jó messzire elkerüli, a fa kártevőkre sem érzékeny. A fekete tüskésfarkú leguán az egyetlen, amely nemcsak hogy ellenáll a növény mérgének, a termését el is fogyasztja, sőt az segíti a szaporodásban is.

A tüskéshátú leguán az egyetlen, amelyre nem hat a mérgező növény
A tüskéshátú leguán az egyetlen, amelyre nem hat a mérgező növény49pauly / Getty Images Hungary

Ha szeretnél még további érdekességeket is megtudni a világból, a figyelmedbe ajánljuk a Föld legnagyobb élőlényéről szóló cikkünket is.

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye.

Regisztrálj az ingyenes rendezvényre!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek