Az egyik gyógyír, a másik méreg: össze ne keverd ezt a két növényt

GettyImages-455450169
Olvasási idő kb. 4 perc

Egyre többen fordulnak a természet ajándékai felé, ha étkezésüket szeretnék kicsit különlegesebbé tenni. A napokban virágzó zamatos turbolya fogyasztói azonban nem árt, ha óvatosak a betakarításkor, ugyanis az könnyen összekeverhető egy halálosan mérgező gyomnövénnyel.

Távolról nézve, főként laikusok számára rendkívüli a hasonlóság egy kedvelt salátanövényünk, a zamatos turbolya és egy halálosan mérgező vadon termő növény, a foltos bürök között. A napokban a Facebookon terjedő, aktuálisan virágzó mérgező növényeket listázó infografika nyomán jártunk utána a különbségeknek. 

Orosz Ferenc borász, kertészmérnök tette közzé azt az infografikát, mely a kertjeinkben jellemzően jelen lévő, színes-illatos virágok közül a mérgező példányokat veszi számba. Köztük van a foltos bürök is, ennek apropóján hívjuk fel a figyelmet arra, hogy mennyire hasonló hozzá egy kedvelt salátanövényünk, melynek szintén a kora nyári időszakban van a szezonja. 

A turbolya ehető növény, a bürök mérgező

"Több eset is figyelmet kapott az utóbbi időben, ahol súlyos, akár halálos mérgezést okoztak kerti dísznövények. Egy csokor növény amelyekre érdemes figyelni" – írja a kép mellékleteként a szakember, mi pedig utánajárunk, miként lehet megkülönböztetni a két növényt egymástól. 

Üde színfoltja a hazai fás ligetek-utak aljnövényzetének a zamatos vagy illatos melléknévvel jelzett turbolya. A Közép-Ázsiában és Európában is őshonos gyógynövényt régóta ismeri a népi gyógyászat, élelmezési felhasználása is messzire nyúlik. Levele a petrezselyemhez hasonló, apró, ernyős fehér virágai vannak. A francia konyha kedvelt fűszere, zöldség- és csontleves, baromfiételek, mártások ízesítője. Kiváló még sült húsok, főleg báránysültek mellé, tojásételek fűszerezésére is használják, de salátaként is fogyasztják. Zamatos levelei édeskések és ánizsillatúak, ezért édespetrezselyemnek is nevezik.

A turbolyát édespetrezselyemnek is nevezik
A turbolyát édespetrezselyemnek is nevezikCreativ Studio Heinemann / Getty Images Hungary

Hasonló küllemű, de mérgező

A foltos bürök (Conium maculatum) egész Európában elterjedt gyomnövény. Ahogy a zamatos turbolya, úgy ez is utak szélén, kerítések és sövények mellett, parlagokon, kertek mentén nő igencsak nagy mennyiségben. Régóta ismert mérgező növény, fogyasztása rendkívül gyakran okoz mérgezést mind a legeltetett állatok, mind pedig az emberek körében. Ez főképp annak köszönhető, hogy

levele a megszólalásig hasonlít a petrezselyem levelére, termése pedig az ánizséhoz hasonlóan jellegzetes küllemű.

Nem csak a petrezselyemmel keverik össze, hanem a már említett turbolyával is. Mivel minden növényi része halálosan mérgező koniintartalma miatt, nagyon veszélyes. Fogyasztását követően először az alsó végtagok bénulnak meg, majd ez felfelé halad, végül teljes öntudat mellett légzésbénulás miatt beáll a halál. 

A bürök levele hasonló, szára azonban vaskosabb
A bürök levele hasonló, szára azonban vaskosabbFeifei Cui-Paoluzzo / Getty Images Hungary

A két növényt megkülönböztetni leginkább szárvastagságuk alapján lehet, ugyanis a bürök vaskosabb, akár kisujjnyi széles szárat növeszt, míg a turbolya kecsesebb, a petrezselyeméhez hasonló, lágy és vékony szárral bír. A bőrük szára ráadásul foltos is. 

A növény neve ismerős lehet történelmi tanulmányainkból is, erősen mérgező hatására a legjobb példa Szókratész, akit ezzel a gyomnövénnyel öltek meg. Fájdalmas, önként vállalt halála olyan szívszaggató látvány volt, hogy még közel kétezer év után is ismertek körülményei. 

A görög filozófus Krisztus előtt 399. február 15-én itta ki a méregpoharat. Az athéniak istentelenség vádjával ítéltek halálra, mivel azt állította, hogy az athéni bálványok nem istenek, csak szobrok, amelyeket emberi kéz alkotott. Tanítványai és kortársai szeme láttára itta ki a bürök főzetével telt méregpoharat.

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye.

Regisztrálj az ingyenes rendezvényre!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek