A pénzzel síró Woody Harrelson – ismert mémek, amelyekről most megtudhatod, melyik filmből származnak!

y7D4rgnjOu5C7BvV

Folytatódik kalandozásunk a mémek világában: cikkünk második részében ismét filmekből származó népszerű internetes mémek eredetéről rántjuk le a leplet. Schwarzenegger, Christian Bale és a Szikla, vagyis Dwayne Johnson is az interneten terjedő vicces reakcióképek áldozatává vált – lássuk, melyik alkotásuk indította be a mémgyárosok fantáziáját.

Cikkünk előző részét – benne az ál-Eddie Murphyvel, Robert Redforddal és a világ legmacsóbb kézfogásával – itt olvashatod.

A pénzzel síró Woody Harrelson

Gyakran animált GIF formájában tűnik fel a világhálón a snitt, melyben a kopasz, középkorú Woody Harrelson a padlón fekve egy csokornyi készpénzzel törli fel a könnyeit: a frappáns mémet gyakran ironikus szöveggel párosítják – például „nagyon szomorú az életem így szingliként” vagy „sajnálom, hogy a karantén alatt nem mehettem kocsmába” –, pedig valójában a Zombieland című 2009-es horror-vígjáték legszomorúbb jelenetéből származik. A jelenetben Harrelson karaktere, Tallahassee bevallja útitársainak, hogy (SPOILER!) valójában nem a kutyája, hanem a fia elvesztését gyászolja, aki a zombikór áldozatává vált – természetesen vígjátékról van szó, így a férfi könnyeivel küszködve megjegyzi: „a Titanic óta nem sírtam ennyire”.

Fuss, Arnold, fuss!

Az osztrák izomkolosszus, Arnold Schwarzenegger másodszorra szerepel összeállításunkban: ezúttal nem szkanderezik, hanem félmeztelenül, farmernadrágban és matrózsapkában rohan, hogy elhárítson valamilyen szörnyűséget és megmentse a világot. A snittet gyakran egy másik képpel kombinálva vagy magyarázó szöveggel kontextusba helyezve használják, Arnold például megakadályozza Harambe, a gorilla tragédiáját, figyelmezteti George Lucast, nehogy eladja a Star Warst a Disney-nek, vagy éppen megmenti az Ossian frontemberét, Paksi Endrét a részegen előadott debreceni koncerttől. A kép a testépítőből lett mozisztár legelső filmje, az 1970-ben bemutatott Herkules New Yorkban egyik jelenetéből lett kiollózva: az alacsony költségvetésű akció-vígjáték a híres görög mitológiai hős kalandjait meséli el, aki csodák csodájára a modern amerikai metropoliszban terem.

A megdöbbent Szikla

Egy másik hollywoodi izompacsirta, Dwayne „The Rock” Johnson is megkapta a magáét a mémgyártóktól: a népszerű volt pankrátor autóvezetés közben kérdez valamit a hátsó ülésen helyet foglaló szőke lánytól, a válasz hallatán azonban döbbent arckifejezéssel fordul hátra. Nem túlzás azt állítani, hogy a három képből álló mémet sok ezer különböző szöveggel látták már el az internetezők, a politikától a filmeken és a popzenén át az egyszerű tréfákig (például: „Képzeld, terhes a feleségem.” „Na és ki az apa?”) bezárólag. A jelenet forrása egy 2009-es Disney-kalandfilm, A Boszorkány-hegy, melyben Johnson egy taxisofőrt játszik, akinek két földönkívüli gyereket (Alexander Ludwig és a mémben szerepelő AnnaSophia Robb) kell megmentenie a rájuk vadászó kormányügynököktől.

Apai ölelés Johnny Depptől

Szintén három képkockából áll és szintén százezerszámra születtek a különböző variációk arra a mémre, melyben a sötét kabátot viselő Johnny Depp együttérzéssel telve átölel egy szomorú kisfiút. Egyes verziókban csak a megszeppent gyerek kap szöveget (például: „a lány azt mondta, legyünk inkább barátok” vagy „végignéztem A trónok harca utolsó évadát”), máskor a férfi válaszol a könnyes szemű fiú panaszára, kérdésére (például: „apa, mi az a hétvége?” „nem tudom, fiam, vendéglátósok vagyunk”). A képsorozat a 2004-es, hét Oscar-díjra jelölt Én, Pán Péter című filmdrámából származik, amely az ismert mesedarab írója, James Matthew Barrie életét meséli el: az érzelmes zárójelenetben a frissen megözvegyült Barrie megígéri fiának (Freddie Highmore), hogy mindig gondoskodni fog róla, és biztosítja őt, hogy az elhunyt édesanya a mesék birodalmába, Sohaországba került.

A csőre töltött John Goodman

Leggyakrabban valamilyen szörnyűnek gondolt tartalomra vagy kommentre érkezik reakcióként a kép, mely a narancssárga napszemüveget viselő, szakállas John Goodmant ábrázolja, amint dühös tekintettel pisztolyt ránt és kiélesíti azt. Az elemi erővel ható, ezért gyakran szöveg vagy bármilyen egyéb kommentár nélkül felbukkanó kép a Coen testvérek 1998-as vígjátékklasszikusából, A nagy Lebowskiból származik, a kérdéses jelenetben pedig Goodman karaktere, Walter Sobchak azon akad ki, hogy egyik társa nem tartja be a bowling szabályait, és a megengedettnél közelebbről gurítja a célba a golyót.

Balta és vigyor

Szintén az ostobaságból van elege annak, aki az alábbi jól ismert, kínjában vigyorgó, baltával lecsapni készülő férfit ábrázoló mémmel jelzi kedélyállapotát internetező társai számára: a képről sokan azt hiszik, Jim Carrey-t ábrázolja, valójában azonban Christian Bale látható rajta a 2000-ben bemutatott Amerikai pszichó egyik jelenetében. A Bret Easton Ellis botránykönyvéből adaptált, kultfilmnek számító thriller főhőse, Patrick Bateman egy sikeres, fiatal New York-i bróker, aki rajong a popzenéért és a menő napszemüvegekért, szabadidejében pedig sorozatgyilkosként aprítja fel áldozatait – a vérfagyasztó, egyben mérhetetlenül groteszk, szatirikus alkotás több más mémnek is életet adott.

Amerikai pszichó (2000)
Amerikai pszichó (2000)IMDb

Az izzadó fekete fickó

„Amikor a barátnőd megszerzi a telefonod, te pedig elfelejtetted törölni a Facebook-előzményeket”, „amikor a tanár a névsor elejéről akar feleltetni, téged pedig Ábel Attilának hívnak”, „amikor a nagymamád megkérdezi, kérsz-e repetát” – leggyakrabban ezekhez hasonló szöveggel illetik a képet, melyen egy színes bőrű férfi annyira izgul, hogy szó szerint patakokban folyik róla az izzadság. A jópofa kép egy idehaza kevésbé ismert szkeccsvígjáték-sorozat, a Key és Peele egy 2013-as részéből származik, a jelenetben a ma már inkább filmrendezőként számontartott Jordan Peele karakterét felesége arról faggatja, vajon miért törölte az internetes előzményeket.

„Nagyon hálás lennék…”

A reakciómémek közé tartozik és gyakran a mindennapi élet apró bosszúságait figurázza ki a mém, melyen egy inget-nyakkendőt viselő, szemüveges alak kérésnek álcázott felszólítást intéz képen kívüli társához, mondandóját „that would be great…” vagyis „az remek lenne” félmondattal fejezve be. „Ha végre elhallgatnál, és néznéd a filmet, az remek lenne…”, „ha úgy parkolnál, hogy én is be tudjak állni a helyemre, az remek lenne…” A jelenet az irodai munkakultúrát pellengérre állító, 1999-es Hivatali patkányok című vígjátékból származik, és a főhős felettese, az irritáló természetű Bill Lumbergh (Gary Cole) kedvenc szavajárását örökíti meg, melyet a magyar szinkronos verzióban egyébként úgy fordítottak: „nagyon hálás lennék…”.

Mentes Anyu szakácskönyvek

 

„A kevesebb több. A mentes jobb."

 

Nemes Dóra újságíró, a Mentes Anyu márka és közösség megálmodója, de mindenekelőtt kétgyerekes anyuka. Szakácskönyveiben kipróbált recepteket válogatott össze, amelyek az inzulinrezisztensek, cukorbetegek, vagy életmódváltók étrendjébe passzolnak.

A könyvekbe most betekintést nyerhetsz. 
Amit az online lapozgatóban megtalálsz:

  • Tartalomjegyzék
  • Előszó
  • Részlet Étrendem - Szarka Dorottya dietetikus kisokosából
  • + 1 recept is!

Mentes Anyu szakácskönyve 1+2 kedvező áron online rendelhető!

 

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra