A pénzzel síró Woody Harrelson – ismert mémek, amelyekről most megtudhatod, melyik filmből származnak!

y7D4rgnjOu5C7BvV

Folytatódik kalandozásunk a mémek világában: cikkünk második részében ismét filmekből származó népszerű internetes mémek eredetéről rántjuk le a leplet. Schwarzenegger, Christian Bale és a Szikla, vagyis Dwayne Johnson is az interneten terjedő vicces reakcióképek áldozatává vált – lássuk, melyik alkotásuk indította be a mémgyárosok fantáziáját.

Cikkünk előző részét – benne az ál-Eddie Murphyvel, Robert Redforddal és a világ legmacsóbb kézfogásával – itt olvashatod.

A pénzzel síró Woody Harrelson

Gyakran animált GIF formájában tűnik fel a világhálón a snitt, melyben a kopasz, középkorú Woody Harrelson a padlón fekve egy csokornyi készpénzzel törli fel a könnyeit: a frappáns mémet gyakran ironikus szöveggel párosítják – például „nagyon szomorú az életem így szingliként” vagy „sajnálom, hogy a karantén alatt nem mehettem kocsmába” –, pedig valójában a Zombieland című 2009-es horror-vígjáték legszomorúbb jelenetéből származik. A jelenetben Harrelson karaktere, Tallahassee bevallja útitársainak, hogy (SPOILER!) valójában nem a kutyája, hanem a fia elvesztését gyászolja, aki a zombikór áldozatává vált – természetesen vígjátékról van szó, így a férfi könnyeivel küszködve megjegyzi: „a Titanic óta nem sírtam ennyire”.

Fuss, Arnold, fuss!

Az osztrák izomkolosszus, Arnold Schwarzenegger másodszorra szerepel összeállításunkban: ezúttal nem szkanderezik, hanem félmeztelenül, farmernadrágban és matrózsapkában rohan, hogy elhárítson valamilyen szörnyűséget és megmentse a világot. A snittet gyakran egy másik képpel kombinálva vagy magyarázó szöveggel kontextusba helyezve használják, Arnold például megakadályozza Harambe, a gorilla tragédiáját, figyelmezteti George Lucast, nehogy eladja a Star Warst a Disney-nek, vagy éppen megmenti az Ossian frontemberét, Paksi Endrét a részegen előadott debreceni koncerttől. A kép a testépítőből lett mozisztár legelső filmje, az 1970-ben bemutatott Herkules New Yorkban egyik jelenetéből lett kiollózva: az alacsony költségvetésű akció-vígjáték a híres görög mitológiai hős kalandjait meséli el, aki csodák csodájára a modern amerikai metropoliszban terem.

A megdöbbent Szikla

Egy másik hollywoodi izompacsirta, Dwayne „The Rock” Johnson is megkapta a magáét a mémgyártóktól: a népszerű volt pankrátor autóvezetés közben kérdez valamit a hátsó ülésen helyet foglaló szőke lánytól, a válasz hallatán azonban döbbent arckifejezéssel fordul hátra. Nem túlzás azt állítani, hogy a három képből álló mémet sok ezer különböző szöveggel látták már el az internetezők, a politikától a filmeken és a popzenén át az egyszerű tréfákig (például: „Képzeld, terhes a feleségem.” „Na és ki az apa?”) bezárólag. A jelenet forrása egy 2009-es Disney-kalandfilm, A Boszorkány-hegy, melyben Johnson egy taxisofőrt játszik, akinek két földönkívüli gyereket (Alexander Ludwig és a mémben szerepelő AnnaSophia Robb) kell megmentenie a rájuk vadászó kormányügynököktől.

Apai ölelés Johnny Depptől

Szintén három képkockából áll és szintén százezerszámra születtek a különböző variációk arra a mémre, melyben a sötét kabátot viselő Johnny Depp együttérzéssel telve átölel egy szomorú kisfiút. Egyes verziókban csak a megszeppent gyerek kap szöveget (például: „a lány azt mondta, legyünk inkább barátok” vagy „végignéztem A trónok harca utolsó évadát”), máskor a férfi válaszol a könnyes szemű fiú panaszára, kérdésére (például: „apa, mi az a hétvége?” „nem tudom, fiam, vendéglátósok vagyunk”). A képsorozat a 2004-es, hét Oscar-díjra jelölt Én, Pán Péter című filmdrámából származik, amely az ismert mesedarab írója, James Matthew Barrie életét meséli el: az érzelmes zárójelenetben a frissen megözvegyült Barrie megígéri fiának (Freddie Highmore), hogy mindig gondoskodni fog róla, és biztosítja őt, hogy az elhunyt édesanya a mesék birodalmába, Sohaországba került.

A csőre töltött John Goodman

Leggyakrabban valamilyen szörnyűnek gondolt tartalomra vagy kommentre érkezik reakcióként a kép, mely a narancssárga napszemüveget viselő, szakállas John Goodmant ábrázolja, amint dühös tekintettel pisztolyt ránt és kiélesíti azt. Az elemi erővel ható, ezért gyakran szöveg vagy bármilyen egyéb kommentár nélkül felbukkanó kép a Coen testvérek 1998-as vígjátékklasszikusából, A nagy Lebowskiból származik, a kérdéses jelenetben pedig Goodman karaktere, Walter Sobchak azon akad ki, hogy egyik társa nem tartja be a bowling szabályait, és a megengedettnél közelebbről gurítja a célba a golyót.

Balta és vigyor

Szintén az ostobaságból van elege annak, aki az alábbi jól ismert, kínjában vigyorgó, baltával lecsapni készülő férfit ábrázoló mémmel jelzi kedélyállapotát internetező társai számára: a képről sokan azt hiszik, Jim Carrey-t ábrázolja, valójában azonban Christian Bale látható rajta a 2000-ben bemutatott Amerikai pszichó egyik jelenetében. A Bret Easton Ellis botránykönyvéből adaptált, kultfilmnek számító thriller főhőse, Patrick Bateman egy sikeres, fiatal New York-i bróker, aki rajong a popzenéért és a menő napszemüvegekért, szabadidejében pedig sorozatgyilkosként aprítja fel áldozatait – a vérfagyasztó, egyben mérhetetlenül groteszk, szatirikus alkotás több más mémnek is életet adott.

Amerikai pszichó (2000)
Amerikai pszichó (2000)IMDb

Az izzadó fekete fickó

„Amikor a barátnőd megszerzi a telefonod, te pedig elfelejtetted törölni a Facebook-előzményeket”, „amikor a tanár a névsor elejéről akar feleltetni, téged pedig Ábel Attilának hívnak”, „amikor a nagymamád megkérdezi, kérsz-e repetát” – leggyakrabban ezekhez hasonló szöveggel illetik a képet, melyen egy színes bőrű férfi annyira izgul, hogy szó szerint patakokban folyik róla az izzadság. A jópofa kép egy idehaza kevésbé ismert szkeccsvígjáték-sorozat, a Key és Peele egy 2013-as részéből származik, a jelenetben a ma már inkább filmrendezőként számontartott Jordan Peele karakterét felesége arról faggatja, vajon miért törölte az internetes előzményeket.

„Nagyon hálás lennék…”

A reakciómémek közé tartozik és gyakran a mindennapi élet apró bosszúságait figurázza ki a mém, melyen egy inget-nyakkendőt viselő, szemüveges alak kérésnek álcázott felszólítást intéz képen kívüli társához, mondandóját „that would be great…” vagyis „az remek lenne” félmondattal fejezve be. „Ha végre elhallgatnál, és néznéd a filmet, az remek lenne…”, „ha úgy parkolnál, hogy én is be tudjak állni a helyemre, az remek lenne…” A jelenet az irodai munkakultúrát pellengérre állító, 1999-es Hivatali patkányok című vígjátékból származik, és a főhős felettese, az irritáló természetű Bill Lumbergh (Gary Cole) kedvenc szavajárását örökíti meg, melyet a magyar szinkronos verzióban egyébként úgy fordítottak: „nagyon hálás lennék…”.

Három szakácskönyv ingyenes szállítással!


Mentes Anyu szakácskönyveit azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra