Egyre több vad támad emberre: nagyon megnőtt a balesetek száma, aggódnak a medvék miatt Szlovákiában

GettyImages-1425120367

Megváltozott a medvék viselkedése, gyakrabban vállalják, hogy szembeszegüljenek az emberrel: a támadások gyakoriságának növekedése miatt a szlovák vadászok ritkítanák az állományt.

Május elejéig 14 ember sérült meg északi szomszédunknál medvetámadás miatt: Suba Imre, a Szlovák Vadászkamara elnöke szerint kevésbé tartanak a hatalmas vadak az embertől, egy halállal járó támadást követően pedig zsákmányőrző magatartás jeleit mutatta egy nagyvad, írja a 24.hu.

A támadásokra mindössze két hónap alatt került sor, a már említett 14, emberi sérüléssel vagy halállal járó medve-ember találkozáson felül feljegyeztek még 31 olyan alkalmat is, amelyben nem sebesült meg az, aki medvével került szembe. Suba Imre szerint azért következtek be ennyire nagy számban balesetek, mert a szlovákiai medveállomány meglehetősen nagy.

A medve gyakran azért támad emberre, mert bocsait félti
A medve gyakran azért támad emberre, mert bocsait féltiJMrocek / Getty Images Hungary

A medvetámadások komoly problémára világítanak rá

A vadász szerint azt pontosan senki sem tudja, hogy hány medve él az országban, azt viszont a közelmúlt esetei is alátámasztják, hogy túl sokan vannak.

Nehezíti a helyzetet, hogy a medvék territoriális állat révén az azonos nemű társaikat nem tűrik meg sajátjuknak tartott területükön, akár saját bocsukkal is végeznek, ha nem hagyja el azt.

A sok medvének tehát meglehetősen sok hely kell, amit vagy a másik állattól vesznek el, vagy a korábban gazdátlan helyeket foglalják el. Ez vezetett odáig, hogy egy medve a Nyitra közeli szántókon, sokak használta mezőgazdasági területen jelent meg.  

Suba Imre azt is elárulta, a legtöbb támadást bocsait féltő anyaállat vagy saját terület nélküli fiatal medve követte el a 2024-es évben. Megoldási javaslata a helyzetre egyelőre nincsen, mivel az állomány gyérítése tilos, medvét kilőni csak nagyon különleges esetekben, leginkább vészhelyzetben szabad.

A sok támadásra való tekintettel létrehoztak egy bevetési egységet, amely megpróbálja a problémás állatokat befogni és átköltöztetni, de az is lehet, hogy mire ez sikerül, az állatok túl nagy károkat tesznek akár a háztáji állatokban

– és az áttelepítéseket sem lehet a végtelenségig folytatni. A medvéket ugyanakkor uniós és szlovák törvények is védik, így nem lehet egyik napról a másikra megoldani a kialakult, nehéz helyzetet.

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek