Ezt a mesés magyar települést Európa legjobbjai közé válaszották

GettyImages-121799086

Az ENSZ Turisztikai Világszervezete idén Tokajt is beválogatta Európa legjobb vidéki településéinek listájára.

Az ENSZ turisztikai díját idén 16 európai település kapta meg. Ezeket elsősorban azok számára ajánlják, akik a tömegeket elkerülve hamisítatlan vidéki élményre vágynak. A listából most az EuroNews szemezgetett, kiemelve Tokajt, amely borvidékével 2002-ben az UNESCO világörökségi listájára is felkerült. 

A listán Tokaj olyan települések mellett szerepel, mint a Pireneusokban fekvő Andorrában lévő Ordino, amely középkori eredetű kőházaival, magával ragadó természeti környezetével és rengeteg szabadidős programjával hívja fel magával a figyelmet, a Tiroli Alpok magaslataiban fekvő St. Anton am Arlberg, amely népszerű célpontja a magashegyi túrák szerelmeseinek, a horvátországi Slunj, amely 23 vízesésével, tradicionális vízimalmaival és remek kerékpáros túráival kápráztatja el az oda látogatókat, illetve a portugáliai Sortelha erődített városkája, amely megőrizte középkori képét, reneszánsz épületeit, és 13. századi kastélyával egy festmény benyomását kelti. 

A borairól hírest Tokajt a legjobb vidéki hangulatú európai települések között tartják számon
A borairól hírest Tokajt a legjobb vidéki hangulatú európai települések között tartják számonRossHelen / Getty Images Hungary

„A borkedvelők ne hagyják ki a történelmi magyar várost, Tokajt sem” – méltatják az ajánlásban a magyar települést, megjegyezve, hogy innen származik a híres tokaji aszú, amelyet az aszúsodás néven ismert folyamat révén, a Botrytis cinerea penészgomba segítségével állítanak elő, ami „megtámadja” a túlérett szőlőt. 

Ehhez a folyamathoz a régióra jellemző időjárási körülményekre van szükség, a szőlőt pedig kézzel szüretelik.

„Mondanunk sem kell, hogy egyetlen látogatás sem teljes egy borkóstoló és egy kirándulás nélkül a Tokaji Világörökségi Bormúzeumba” – teszik hozzá. 

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek