Egy város, ami nyugatról keletre vándorolt

Szénási Pál
GettyImages-1743072690
Olvasási idő kb. 6 perc

Van egy város Európa északi részén, amely évszázadokig meghatározó szerepet töltött be az öreg kontinens gazdasági és politikai életében. Ha pedig leghíresebb szülöttjének munkásságára gondolunk, bátran kijelenthetjük, hogy egy időben Európa szellemi központja is volt.

Ez a város nem valami modern Atlantisz, máig létezik, bátran beüthetjük a Google Mapsbe, és akár el is autózhatnánk oda, legfeljebb a határon akadnánk fenn. Kalinyingrád, avagy Königsberg ugyanis csak a mentális térképünkről tűnt el. Persze kontinensünk viharos évszázadai tettek is arról, hogy ne az egykori Poroszország társfővárosa legyen a top 3-ban, ha nyaralási terveinket szövögetjük.

Kalinyingrád ma az Európa szívébe ékelődött orosz exklávé (külterület) fővárosa, ami Lengyelország és Litvánia között fekszik. Ám, hogy megértsük jelentőségét, illetve azt, hogyan kerül Oroszországhoz ez a terület, és kerül le a nyugati világ térképéről, el kell utaznunk a lovagok világába, és kalandoznunk kell egy keveset térben és időben.

Egy kincses város felemelkedése...

A 13. századi, Szentföld visszahódításáért vívott keresztes hadjáratok kudarcba fulladtak, az akkori európai hatalmak a kezdeti, kétes sikerek után meghátrálásra kényszerültek a minden tekintetben fejlettebb arab világgal szemben. (Ha egy izgalmas filmet szeretnél megtekinteni erről az időről, ajánlom az Arn, a templomos lovag című alkotást: romantika, kaland, akció egy helyen, de jó arányokkal.) Hasonlóan járt a Német Lovagrend is, akik a kudarcos szentföldi missziójuk után új hazát kerestek maguknak. Egy rövidebb ideig még II. András magyar király (aki szintén vezetett keresztes hadakat a Szentföldre) vendégszeretetét is élvezhették, ám a vendégség fogalmát nem tisztázták a kezdetekkor, a lovagrend Brassó környékén túlzottan is önálló életet kezdett élni, így királyunk kénytelen volt erőszakkal elkergetni a rend tagjait. A Német Lovagrend végül kalandos úton, a baltikumi népektől (részben poroszok) elhódított területen találtak otthonra, és alapították meg Königsberget 1255-ben, a Balti-tenger közelében.

A tenger közelségének köszönhetően rövidesen jól jövedelmező kereskedelmi kapcsolatokat létesített a település, így pár évszázad alatt virágzó kereskedelmi várossá és a térség gazdasági és szellemi központjává vált. Olyan híres tudósok, művészek és filozófusok is itt születtek, mint Christian Goldbach matematikus, akit a Goldbach-sejtés nevű elmélete tett világhírűvé, de itt látta meg a napvilágot E.T.A. Hoffmann is, akinek Az arany virágcserép c. munkája igazi csemege azoknak, akik pszichedelikus könyvélményre vágynak.

A város, amely keletre költözött. Előtérben a téglagótika remek példája, a Königsbergi dóm, háttérben az, amit az utókor hozzá tudott tenni.
A város, amely keletre költözött. Előtérben a téglagótika remek példája, a Königsbergi dóm, háttérben az, amit az utókor hozzá tudott tenni.Westend61 / Getty Images Hungary

És talán a legfontosabb mind közül Immanuel Kant, az egyik legnagyobb hatású filozófus, aki az újkori idealizmus legkiemelkedőbb alakja, munkássága hozzájárult a felvilágosodás kibontakozásához, a nyugati világ szellemi, kulturális felemelkedéséhez. Kant annyira szerette Königsberg pezsgő szellemi életét, hogy ritkán hagyta el a várost. Emiatt terjedhetett el az a legenda, hogy Kant soha nem lépte át Königsberg határát, ami természetesen nem igaz.

A város, ahová beköltözött a pusztítás

Königsberg a 19. századra fénykorát élte:

vasúti csomóponttal és mozdonygyárral, 16(!) sörgyárral, fűrészmalmokkal, zongoragyárral is rendelkezett. A közeli kikötőjében évente közel 1500 kereskedelmi hajó rakodott le.

A hanyatlás az I. világháborút lezáró békeszerződésekkel kezdődött, amikor az eltelt évszázadokban Németországba tagozódott város és környéke elszakadt az anyaországtól. Sorsát azonban a II. világháború pecsételte meg: 1944-ben a brit légierő egy váratlan támadást indított a város ellen, és két nap leforgása alatt gyakorlatilag a földdel tette egyenlővé hét évszázad munkáját. A német csapatok a közelgő szovjet ostrom elől 2,2 millió lakost menekítettek ki, azonban nem mindenkinek sikerült oltalmat lelni: itt történt ugyanis a világháború legtöbb életet követelő hajókatasztrófája: szovjet tengeralattjárók elsüllyesztették a menekülteket szállító Wilhelm Gustloff óceánjárót, aminek következtében egyes források szerint 9, más források szerint 10 ezer ember lelte halálát (összehasonlításképpen a Titanicon körülbelül 1500 ember vesztette életét). És ez csak egyike volt annak a három, menekülteket szállító hajónak, amelyet a szovjetek pusztítottak el, így összesen több mint 20 ezer ember veszett a hullámok közé.

Orosz hadihajók a város kikötőjében
Orosz hadihajók a város kikötőjébenÐððµðºñðµð¹ Оððð¾Ð² / Getty Images Hungary

A szovjet csapatok a sikeres ostrom után szisztematikusan fosztották ki a várost és vegzálták lakóit. A pusztítás után megmarad régi épületek közül sokat felrobbantottak. Königsbergben így alig maradt pár épület, ami letűnt dicsőségére emlékeztetne. A királyi palotát, az egykori városközpontot egészen későn, az 1960-as években rombolták le. A szovjet uralom alatt katonavárossá vált, itt létesítették és máig itt állomásozik az orosz balti flotta is. Königsberget 1946-ban Kalinyingrádra (Калинингра́д ) keresztelték.

Kalinyingrád manapság

Kalinyingrád 1990-ig a Szovjetunió egyik legszörnyűbb helyének számított, ahol a HIV-fertőzés elterjedése és a droghasználat óriási mértéket öltött. A kilencvenes évek elejétől komoly fejlődésnek indult, részben a nemzetközi támogatás hatására, így újra élettel teli a közel félmilliós lakossággal bíró, Budapesttől 12 órányira fekvő város. Régi fényét - főleg a később épített jellegtelen betonépületek rengetege miatt - azonban meg sem közelíti.

Van egy hely, amit nem sikerült a szovjeteknek elpusztítani, ide kattintva elolvashatod a keresztek hegyének izgalmas történetét.

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye.

Regisztrálj az ingyenes rendezvényre!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek