Lilu ügyesen megtalálta a középutat, a könyvével segít kezdőknek és haladóknak is

BP-7495

Az már az első pár oldal után nyilvánvaló válik, hogy a műsorvezetőként híressé vált Lilu, azaz Kovalcsik Ildikó nem egy celebkönyvvel jelentkezett idén ősszel. A profi fotókkal és konkrét termékekkel teleszőtt, rózsaszín borítójú alkotás láttán az ember csak sóhajtana egyet, hogy „már megint…”. Ám most más a helyzet.

Celebkönyvet nagyon könnyű összehozni – szándékosan nem használtam a megírni szót. Fogunk egy hírességet, akinek a nevével nagyjából bármit el lehet adni, teszünk mellé néhány írástudót, jó sokszor lefényképezzük, teleszőjük az egészet reklámokkal, hiszen abból dől a pénz, majd a híresség nevével megjelenik egy könyv, aminek valójában az ő képességeihez, tapasztalataihoz vajmi köze van. A szépségápolás területe pedig szinte kínálja magát: ki ne szeretné megtudni, milyen termékeket, kezeléseket, praktikákat alkalmaz a gyönyörű színésznő, műsorvezető, influenszer vagy celeb, mitől ilyen szép a bőre?

Lilu portréja
Lilu portréjaGregus Máté / 21. Század Kiadó

Lilu és szerzőtársa, Gróf Anita azonban nem ebben az irányban indult el Rutin című könyvével. Komoly szakértők segítették őket írás közben, akik pótolták azt a tudást, ami a sztárnak csak akkor lenne meg, ha bőrgyógyász vagy kozmetológus végzettséggel bírna. De nemhogy nem bír, nem is állít ilyet. Ügyesen megtalálta a középutat a tanácsadásban: mesél saját élményeiről, napozós balfogásairól, kedvenc és jól bevált termékeiről, de nem állítja, hogy megtalálta a szépség Szent Grálját. Az olvasóra bízza, mennyit fogad meg a tanácsaiból, nem tukmál semmit – annak ellenére, hogy az általa használt termékek névvel, árral, fotóval szerepelnek a könyv lapjain. Ettől azonban inkább megközelíthetőbbnek tűnik, hiszen egyik szépségápolási rutinjához sem alkalmaz csakis külföldön kapható, aranyáron mért kencéket vagy kezeléseket.

Nem csak szépségkirálynők, átlagemberek is jó tippeket kapnak

A Rutin a magyar nőknek szól, közülük is meglepően széles réteghez. Könnyű lett volna elcsúszni a profi sminkelés és bőrápolás irányába, hiszen Lilu azon túl, hogy régóta szerepel a képernyőn, magazint, webshopot üzemeltet, YouTube-on járja körül minden aspektusát, és láthatóan jól kiismeri magát a magas színvonalú bőrápolás útvesztőiben. Mégsem éreztem azt olvasás közben, hogy csakis a felső tízezerhez szól: olyan praktikákat oszt meg az olvasóval, amikkel tényleg bárki azonosulni tud. Lehet, hogy a profiknak picit unalmas a bőrtisztítás vagy a fényvédelem fontosságáról és lépcsőfokairól olvasni, ám azoknak az elfoglalt nőknek, akiknek vagy anyagi lehetőségeik vagy idejük nincs arra, hogy órákig a bőrükkel foglalkozzanak, bizony megváltást jelenthet egy mindent összefoglaló szépségbiblia.

Lilu Rutin című könyve
Lilu Rutin című könyvesaját / 21.Század Kiadó

Nem önéletrajzi könyv, hanem hasznos olvasmány

Lilu személyes hangvétele nagyban emeli az élményt. Itt sem esik túlzásokba, nem pufogtat magánéleti titkokat, ez a könyv nem botrányszagú, hanem pontosan azt adja, amit a borítón ígér: egy tapasztalt és felkészült nő tanácsairól olvashatunk. Aki megosztja, hogyan tanulta el édesanyjától az arcápolási rutint, hogyan harcol a pigmentfoltok és az öregedés ellen, sőt nem fél részletezni azokat a kezeléseket, amelyek a profik eszköztárában szerepelnek (mindenki eldöntheti maga, Lilu igénybe veszi-e őket, vagy sem). Közben azonban végig az olvasóra figyel, és arra, minél hasznosabb tippekkel segítse a bőrápolását. Elismeri a nők sokféleségét és meghagyja a döntés szabadságát is: akinek hozzá hasonlóan valóban van rá hetente többször, reggel és este egy-egy órája, hogy többféle tonikkal, lemosóval, hámlasztóval, krémmel, szérummal, maszkkal kezelje a bőrét, tegye meg, mert hasznára válik, ám akinek reggel csak egy gyors arcmosásra és pár perces sminkelésre telik, az is megtanulhatja, melyek az ő bőrtípusának megfelelő termékek, eljárások. 

Egy könyv, amit bármikor fellapozhatunk

A könyv persze nem csak termékek és kezelések arzenálja: képet kaphatunk a leggyakoribb bőrbetegségekről, magáról a bőr működéséről, rétegeiről, Lilu vesszőparipájáról, a fényvédelemről, a különböző életkorokban szükséges ápolásról, és még a tinédzsereknek ajánlott kezelési tippekről is. Érthetően ír a sokunk számára érthetetlen kozmetikai összetevőkről is, melyiket érdemes elkerülni és melyiket keresni egy-egy termékben. Szépen csoportosítva, magyarázattal ellátva tálalja őket, így máris kevésbé érezzük majd elveszettnek magunkat legközelebb a drogériában. Megtudhatjuk, hogy az őszi-téli időszakban miért fontosabb a hidratálás, amihez a legjobb arcolajokat használni, s hogy a hámlasztásnak viszont épp most jöhet el az ideje. Hogy a különféle eljárásokat hogyan kombinálhatjuk bőrtípusunknak megfelelően, és mégis milyen termékeket érdemes hozzá beszerezni, azt keressük ki a jól megszerkesztett, könnyen lapozható, tárgymutatóval ellátott és hatékonyan használható kézikönyvből. Érdemes.

Megjelent Mentes Anyu legújabb szakácskönyve!

 

Inzulinrezisztenseknek és mentesen táplálkozóknak főzni nagy kihívás. Ebben nyújt segítséget Nemes Dóra, a Mentes Anyu megálmodója. 
Legújabb szakácskönyvében minden étkezésre és alkalomra található szuper könnyű, mentes fogás. A receptek nemcsak kipróbáltak, de minden étel tápértéke (kalória, szénhidrát, zsír, fehérje) pontosan, adagokra ki van számolva.

Mentes Anyu szakácskönyve 2 ide kattintva már rendelhető!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra