Ez a különleges, cuki kis állat leginkább egy plüssre emlékeztet

tcs cover

A természet csodái című sorozatunk legújabb részében egy mesebeli lényre hajazó állatkát mutatunk be.

Talán nem meglepő, hogy a kis páncélos egér a tatu távoli rokona. Mindketten az övesállatok családjába tartoznak, hátuk páncéllal fedett, amely mozgatható övekből áll össze. A tatuval szemben azonban a kis páncélos egér igen apró, mindössze 9-11,5 centiméter hosszú, súlya pedig 120 gramm, az övesállatok legkisebb faja. 

Rózsaszín tündér

A pichiciegónak (angolul pink fairy armadillónak, azaz rózsaszín tündértatunak) is nevezett állat puha, sárgásfehér bundát visel, amely segít megbirkózni természetes élőhelye alacsony éjszakai hőmérsékletével. Rózsaszín vagy vörös páncélja lágy és rugalmas, csak egy vékony membránon keresztül kapcsolódik gerincoszlopához. A kis páncélos egér a tatuhoz hasonlóan képes összegömbölyödni, hogy megvédje magát a rá leselkedő veszélyektől. 

A kis páncélos egér élete nagy részét föld alatti járatokban tölti
A kis páncélos egér élete nagy részét föld alatti járatokban töltiilbusca / Getty Images Hungary

Argentína őshonos állata, az ország középső részén fordul elő, de úgy sejtik, Bolíviában is élhet néhány példányuk. A száraz, füves pusztát és a homokos alföldet részesíti előnyben, szívesen él tüskés bozótosok és kaktuszfélék közelében. Élete nagy részét föld alatti járatokban tölti, de éjszaka a felszínre merészkedik. 

Halló- és tapintószerveire támaszkodva tájékozódik, zsákmányára pedig szaglása révén talál rá. Legfőbb táplálékforrását a hangyák jelentik (nem véletlenül vájja üregeit hangyabolyok közelébe), de étrendjében feltűnnek más rovarok, lárvák, férgek és csigák is, és a növényeket sem veti meg. 

A homokúszó

A kis páncélos egér elülső és hátulsó végtagjain hatalmas karmok találhatók, amelyek segítségével könnyen a földbe ássa magát. Gyorsasága és ügyessége miatt homokúszónak is nevezik: ha megijed, pillanatok alatt eltűnik a maga vájta üregben. 

A viharok közeledtével azonban el kell hagynia föld alatti járatait, hiszen könnyen megfulladhat a föld alá áramló esővízben, és ha nedves lesz a bundája, éjszaka a kihűlés veszélye fenyegeti. A felszínen viszont nehezen talál menedéket a vadon élő ragadozók és a környék kutyái és macskái elől.  

Veszélyben a kis páncélos egér

A faj fennmaradását a terjeszkedő gazdaságok és termőföldek szintén veszélyeztetik, nem beszélve a növényvédő szerekről és az elsődleges táplálékforrásukat, a hangyákat fenyegető rovarirtó szerekről. A sertésére emlékeztető ízű húsuk miatt a vadászok prédájává is válhatnak. 

Megfigyelésük nem egyszerű, mert a vadonban elfogott egyedek többnyire csak néhány napot képesek túlélni fogságban. Ennek ellenére sok kis páncélos egér végzi a feketepiacon, ahol háziállatként árulják őket. 

A kis páncélos egér megfigyelése nem egyszerű, fogságban csak néhány napig képes életben maradni
A kis páncélos egér megfigyelése nem egyszerű, fogságban csak néhány napig képes életben maradniWikipédia

1996-ban a Természeti Világszövetség veszélyeztetett fajjá nyilvánította, 2006-ban mérsékelten fenyegetett fajnak minősítette, 2008-ra azonban adathiányossá vált a kis páncélos egér helyzete. 

Ha érdekelnek a különleges állatok, olvasd el sorozatunk előző részét, amely a nyílt tengerekben élő kék sárkányról szól!

Mentesen főzni könnyű!

Mentes Anyu legújabb könyvében nem kevesebbre vállalkozott, mint hogy összeállítsa a mentes étkezések 50 legjobb receptjét. Korábbi könyveivel együtt, összesen 162 recepttel örvendezteti meg a különleges étrendet követő olvasóit.

A könyveket kedvezményes áron ide kattintva, kizárólag online lehet megvásárolni.

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra