A kettősügynök, aki olyan jó volt, hogy Hitler és a brit kormány is kitüntette

GettyImages-541084699 (1)

Bár a spanyol nép távol maradt mindkét világégéstől, egy spanyol kettősügynök a II. világháború során annyira "példásan" végezte munkáját, hogy Hitler Vaskereszttel, a brit kormány pedig a Brit Birodalom Tagja címmel tüntette ki.

A normandiai partraszállás sikeréhez is hozzájárult a spanyol kém hatékony tevékenysége, aki mindkét oldalt olyan hihetően volt képes megtéveszteni, hogy színészi játékát a nagyszerű Greta Garbóéhoz hasonlították. Tehetsége előtt tisztelegve így a Garbo fedőnévvel illették a kettősügynököt, aki kiérdemelte a britek elismerését, miközben fals hűségéért a hitleri Harmadik Birodalom is kitüntette.

Amikor 1905. szeptemberében Stockholmban megszületett a kis Greta Lovisa Gustafsson, még senki nem gondolta, hogy a később Greta Garbóként világhírűvé váló színésznőről ruhadarabot és kettősügynököt is elneveznek majd. 

Greta Garbo után nevezték el a kettősügynököt
Greta Garbo után nevezték el a kettősügynökötJohn Kobal Foundation / Getty Images Hungary

"Hogy kicsoda valójában Pujol? Oh, igazán senki nem ismeri..."

A katalán származású Juan Pujol García az 1936 és 1939 között dúló véres spanyol polgárháborúban, saját állítása szerint mindkét felet úgy erősítette, hogy egyetlen golyót sem lőtt ki. A totalitarizmust és a nácizmust is szenvedélyesen megvetette, s úgy vélte, különleges tehetségével szolgálnia kell az emberiség javát. Utólag már tudjuk, valószínűleg igaza is volt.

Ha nem jut be az ajtón, bemegy az ablakon

A spanyol polgárháború végeztével több ízben is felajánlotta szolgálatait, mint a németekről a briteknek kémkedő ügynök. Először Madridban próbált szerencsét a Brit Nagykövetségen, majd Lisszabonnban, de egyre csak elutasították. Szerencsére az 1941-es elutasítások nem tántorították el tervétől, inkább csak arra ösztönözték, hogy saját kezébe vegye az ügyet. Elhitette hát a németekkel, hogy fanatikus nácipárti spanyolként Lisszabonnban olyan vízumot szerez majd magának, melynek segítségével Nagy-Britanniába utazva észrevétlenül kémkedik és jelent majd a britekről Hitler embereinek. A németek némi vonakodás után erre a csábító ajánlatra végül nem mondtak már nemet, és Alaric Arabel néven besorozták Pujolt az Abwehr-be, a Harmadik Birodalom 1920 és 1944 között működő katonai hírszerző és elhárító szervezetébe.

A tehetség utat tör

Kémgyorstalpalóban részesítették a németek, megtanították a titkos írásra is, s kezdetben csupán kisebb feladatoknak tett eleget, a nácik meggyőződése szerint egyenesen Nagy-Britanniából szolgáltatva elsőkézből információkat. A valóságban azonban Pujol, vagyis Alaric Arabel igazából még csak el sem hagyta Lisszabont,

a hamis híreket a portugál fővárosból küldte a németeknek azt színlelve, hogy Nagy-Britanniából közvetíti a beépülve szerzett híreket, s komoly ügynökhálózat kiépítésén dolgozik.

Útikönyvek, térképek és folyóiratok segítségével az angolul alig beszélő Pujol tökéletesen elhitette Hitler embereivel, hogy Londonban élve elhivatott nácipárti munkát végez. Ügyes ténykedése és rafinált taktikája olyannyira sikeresnek bizonyultak, hogy az angolok végül csak ráfanyalodtak hathatós segítségére, Garbo ügynök néven valóban Londonba szállíttatták, s később kifejezetten hálásak lettek munkásságáért. 

Révbe érve

1942-től aztán az MI6 irányítása alatt immár Londonban végezte áldásos munkáját, melynek kapcsán kollégájával, Tommy Harris ügynökkel mintegy 27, gondosan és részletesen kidolgozott életúttal rendelkező, ál-ügynökből álló, ám teljesen fiktív hálózatot hoztak létre. Pujol, azaz Alaric Arabel, vagyis ekkor már inkább Garbo ügynök és munkatársa több száz bőszavú levélben adott jelentést.

Jól színlelték a nyüzsgő ügynökhálózat aktív tevékenységét is, melynek köszönhetően a németek már nem is nagyon fáradoztak újabb ügynökök Londonba küldésén.

Végső megoldás

A legnagyobb bravúr, melyet Garbo ügynök végrehajtott a Szövetségesek oldalán, egy tökélyre fejlesztett katonai megtévesztés emlékezetes mozzanata volt. 1944 elején a németek Alaric Arabeltől várták, hogy megerősítse, készülnek-e a szövetségesek a megszállt Európa inváziójára, és ha igen, az honnan várható. A németek e szándéka egybevágott a britek és Garbo ügynök céljaival. Így ugyanis Pujolnak kiváló alkalma nyílt elhitetni a nácikkal, hogy a normandiai partraszállás terve mindössze figyelemelterelő porhintés, s a valódi erők Calais partjainál összepontosulnak majd.

A kettősügynök nélkül ez sem sikerülhetett volna
A kettősügynök nélkül ez sem sikerülhetett volnaHulton Archive / Getty Images Hungary

A kettősügynök elsöprő sikere

A szálakat olyan ügyesen sikerült összezavarni és kibogozni, hogy mindennek ellenére 1944. július 2-én arról értesítették Alaricot, hogy a Führer Vaskereszttel kívánja kitüntetni Németországért tett „rendkívüli szolgálatai” elismeréséül.

Pujol aztán a tőle megszokott bravúros módon saját életét is megmentette a náciktól, Garbo ügynököt pedig a német elismerésnél sokkal jogosabban a britek is kitüntették. A halál csak 76 éves korában, 1988-ban Venezuelában érte utól a legendás ügynököt.

Ha érdekelnek más, egykor titkosított aktái is a történelemnek, egy korábbi cikkünkben olvashatsz ilyenekről.

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek