Így vetette volna be a Szovjetunió a Nyugat ellen a gondolatolvasást

GettyImages-1422237950
Olvasási idő kb. 4 perc

A hozzávetőlegesen 1947 és 1991 között dúló hidegháborút a terminus megalkotója úgy is jellemezte, mint két vak dinoszaurusz viaskodását egy gödörben. Ezzel nyilván nem a nagyhatalmak által támogatott harmadik világban zajló, súlyos áldozatokat követelő konfliktusokra célzott, hanem a homokozók „nekem van jobb műanyag vödröm” erőfitogtatására, ami olykor komolytalannak tűnő elképzelések hajhászásába is kergette a szemben álló szuperpotenciákat.

A Walter Lippmann amerikai politikus és író által találó szarkazmussal jellemzett időszak jelentős fejlesztéseket facsart ki az egymásra licitálni igyekvő nagyhatalmakból. A feszültséggel teli évtizedek kétségtelen előrelépéseket is produkáltak, egyet például a Holdra, bár a nukleáris fenyegetés és a fegyvergyártási hajsza minimum kétes megítélésű „hozadékai” a korszaknak. 

A kapitalista és a kommunista világnézet egymásnak feszülése során a felekben egymás iránt felgyülemlett és kínosan egyensúlyban tartott feszültség sokszor komolytalannak tűnő, abszurd helyzeteket szült egy véresen komoly időszakban. 

Ma már mindent más szemmel látunk
Ma már mindent más szemmel látunkNurPhoto / Getty Images Hungary

A KGB-ügynök mámoros bakija

A pattanásig feszült tojáshéjon táncolás legendásan megmosolyogtató abszurd szituációi között volt Oleg Ljajin zavarba ejtő esete. Az 1960-as évek óta Londonban tevékenykedő KGB-ügynök talán a hazai ízeket keresve 1971. augusztus 30-án enyhén szólva felöntött a garatra. Annyira jól sikerült a tudatmódosítás, hogy saját identitásáról már maga sem tudta pontosan, melyik személyazonossága is a valódi. Így esett, hogy ittas vezetésért lekapcsolták, és a londoni járőr autójába tuszkolták, a férfi pedig alkoholmámorában egyik lábát laza mozdulattal a rendőrautót vezető tiszt vállára helyezte, majd amikor a policeman számonkérte, KGB-ügynöki sérthetetlenségére hivatkozott.

Ha mérlegelte volna, hogy iszik vagy vezet, ez nem történik meg
Ha mérlegelte volna, hogy iszik vagy vezet, ez nem történik megcarlofranco / Getty Images Hungary

A lojalitástól nem igazán megnyomorodott Oleg ugyan kihúzta magát a londoni hatóságok szorításából azzal, hogy átállt a nyugati oldalra és információkat adott ki a briteknek a KGB-ről, de ügyét felgöngyölítve

105 orosz kémként azonosított szovjet munkatársa került kiutasításra páratlan diplomáciai húzásként.

Felsejlő megoldás a láthatáron

Talán erre a csúfos malőrre sem került volna sor, ha időben sikerül a Szovjetunió nagyszabású terve az extraszenzoros észlelésről és a kibernetikus telepátia fejlesztéséről. Az amerikai információszabadságról szóló törvénynek hála nemrég három CIA-jelentés is napvilágot látott az 1960-as évek elejéről, melyek arról tanúskodnak, hogy

a Szovjetunióban komoly erőfeszítések történtek a gondolatátvitel fejlesztésére és gyakorlatba ültetésére.

A legnagyobb elért eredmény

A számos kísérlet és kutatás legkézzelfoghatóbb eredményeként D. A. Kerminov professzor beszámolója értékelhető a témában. A tudós nem kevesebbet állított, mint hogy a tudományos igényű, matematikai számításokon is alapuló gondolatátviteli technikákat olyan fokra sikerült a Szovjetuniónak emelni, hogy egy ízben kutatócsoportjuk tagjai képessé váltak szalagra rögzíteni egy kiválóan zongorázó egyén központi idegrendszeri jeleit virtuóz zongorajátéka közben. Ezután e jeleket a tudós társaságnak sikerült visszajuttatni sugárzás útján egy olyan illető karjaiba, aki pedig korábban még soha nem játszott a hangszeren.

A fürge ujjak máris megeredtek
A fürge ujjak máris megeredtekHeritage Images / Getty Images Hungary

Láss csodát, a hangszeren analfabéta ujjai életre keltek, és fergeteges zongorajátékba kezdtek Kerminov beszámolójának értelmében.

Igaz, a tudós publikációval vagy további részletekkel nem tudott szolgálni a megismételhetetlen szovjet bravúrról. A gondolatátvitel fejlesztésével ugyanekkor a másik fél is próbálkozott, tőlük azonban nem érkezett híradás ehhez hasonló hajmeresztő sikerről.

Ha olvasnál még hasonló szédületes szovjet vállalkozásokról, egy korábbi cikkünket ajánljuk figyelmedbe.

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye.

Regisztrálj az ingyenes rendezvényre!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek