Károly és Kamilla felmenői közt is titkos viszony volt – az ő történetük azonban másként alakult

GettyImages-2099791044
Olvasási idő kb. 7 perc

Kamilla királynét Károly király első feleségétől, Diana hercegnőtől való válásának idején szinte egy emberként vetette meg Nagy-Britannia népe. Igazi pálfordulat, hogy mára a királyi család egyik legnépszerűbb tagja az egykori szerető, akinek családfája is érdekességeket rejteget.

Kamilla királyné népszerűségi indexe jelenleg 50 százalékos, ezzel a királyi család tagjai közül a hatodik legnépszerűbb figura a brit monarchiában. Tulajdon férje, a regnáló király, Károly is csak két hellyel előzi meg, alattvalói 63 százalékának szimpátiáját magáénak tudva, a botrányherceg Harry pedig 31 százalékos mutatóval vastagon lemarad tőle.

Érdekesség, hogy a legnépszerűbb családtag Katalin walesi hercegné, de férje, Vilmos alig marad le mögötte – nekik 76, illetve 73 százalékos a szimpátiamutatójuk. A harmadik Anna hercegnő, akire sziklaszilárdan és botránymentesen mindig számítani lehet, az ötödik pedig a szintén megbízható Eduárd herceg.

Hol vannak már azok az idők, amikor a brit bulvárlapok az ország leggyűlöltebb nőjeként vagy éppen rottweiler gúnynévvel említették személyét?

Lángoló viszonyból lett házasság

Abban, hogy Kamilla megítélése 180 fokos fordulatot vett, sok tényezőnek van szerepe.  A 76 éves királynő nincs még 20 éve sem, hogy a brit királyi család tagja lett: 2005-ben ment feleségül élete szerelméhez, Károlyhoz. Kettejük románcát talán nincs a Földön ember, aki ne ismerné, köszönhetően a brit bulvársajtónak.

Ők ketten ismerték egymást már azelőtt, hogy a fiatal, naiv, és szerepére bizonyos szempontból valójában alkalmatlan Dianával összeboronálták volna a fiatal walesi herceget.

Károly elfogadta a döntést, amely Dianát jelölte ki feleségéül, de véglegesen nem tudta megszakítani a kapcsolatot Kamillával, kiszivárogtatott, elhíresült telefonbeszélgetéseik során egyértelmű volt, hogy a szenvedély megmaradt köztük. Károly készen állt arra, hogy a tradicionális uralkodó modellben éljen: a fiatal, alkalmasnak vélt feleség mellett, de a szerelmet nem feledve. Diana viszont nem – a többit pedig tudjuk.

Károly és Kamilla kapcsolata kiállta az idő próbáját
Károly és Kamilla kapcsolata kiállta az idő próbájátWPA Pool / Getty Images Hungary

Károly és Kamilla ősei nagyon jól ismerték egymást

A királyi család és Kamilla családja azonban nem először került ebbe a kényes, szeretői viszonyba akkor, amikor Diana mellett Kamillával is felmelegítette Károly kapcsolatát – Alice Keppel, a királyné dédnagyanyja és VII. Eduárd, a király üknagyapja között épp ugyanilyen viszony állt fenn. Állítólag első találkozásuk alkalmával, melyre egy lovaspólómeccs után került sor, Kamilla ezt a mondatot intézte a későbbi uralkodóhoz:

"Az én dédnagyanyám a te üknagyapád szeretője volt, na, mit szólsz hozzá"?

Alice Frederica Edmonstone közkedvelt társasági szereplő volt a 19. század végi Angliában. "Fényes volt, ragyogó... Képes volt boldog lenni, és abban is jeleskedett, hogy másokat boldoggá tegyen. Olyan volt, mint egy karácsonyfa, tele ajándékokkal mindenkinek" – emlékezett rá vissza lánya, Violet. A nőt Freddie, sőt, flörtös Freddie néven becézték, aminek oka az volt, hogy a társadalmi ranglétrán ügyesen lépdelt felfelé a meghódított férfiak segítségével.

Nem volt meg ugyanakkor az a pedigréje, amely alkalmassá tette volna egy későbbi királynéi szerepre – ez volt a helyzet dédunokájával, Kamillával is, Károly ebből az okból kifolyólag döntött amellett, hogy szakít vele. Még egy azonos pont Alice és Kamilla életében, hogy ezt követően mind a két nő katonatiszthez ment hozzá: Andrew Parker-Bowles elődje ebben a szerepben George Keppel volt.

Az udvar is elfogadta Alice-t

Alice már férjes asszonyként ismerte meg a későbbi VII. Eduárd királyt, ekkor kezdődött el kapcsolatuk, amely a férfi 1910-ben bekövetkezett haláláig tartott.

A korkülönbség tetemes volt köztük, a nő 29, a király pedig már 56 esztendős volt akkor, amikor viszonyuk megkezdődött.

George Keppel nem bánta a dolgot, ahogyan nem volt ellenvetése feleségének egyetlen alkalmi kapcsolata ellen sem – az az egy érdekelte, hogy este hozzá menjen haza a nő.

Alice Keppel
Alice KeppelWikimedia Commons

Nagy különbség ugyanakkor a két szerelmi történet között, hogy Eduárd felesége, Alexandra egyáltalán nem vetette meg Alice-t, sőt, tulajdonképpen még riválisának sem tekintette igazán. Örült, ha a királyi körökben jelen van az asszony, aminek oka többek közt az volt, hogy diszkréten viselkedett – nem úgy, mint Eduárd előző szeretője, Daisy Warwick. Még abban is segítségére volt az uralkodónak, hogy megfelelő ajándékokat válasszon ki a királyné számára. Személyét elfogadta az udvar, tulajdonképpen helye volt a királyi családban, amivel többek között azt is honorálták, hogy képes volt megnyugtatni a királyt. Ugyanezt tartják Kamilláról is: udvari források szerint ő bármikor meg tudja nyugtatni Károlyt, úgy, ahogyan rajta kívül senki más. Személyiségeik tökéletes kiegészítői egymásnak.

Kamilla sorsa másként alakult

Alice Keppel volt az utolsó olyan királyi szerető, aki ilyen sorsot élhetett meg. Amikorra VIII. Eduárd lemondott a trónról az amerikai Wallis Simpson miatt, állítólag azt is mondta, hogy az ő idejében még egészen másként intézték a dolgokat.

Ez az eset ugyanakkor megnyitotta az utat a trón felé VI. György, majd lánya, II. Erzsébet, végül III. Károly előtt.

Alice, aki valóban nagyon szerethette VII. Eduárdot – erre utalt az is, hogy halálos ágyánál szinte hisztérikus állapotba került, ki kellett vezettetni a szobából – Olaszországban hunyt el a második világháborút követően, 79 évesen. Két lánya született, Viole és Sonia. Az utóbbi egy báróhoz ment feleségül, három gyermekük született, köztük Rosalind, Kamilla királyné édesanyja.

S hogy miben nagyon más Kamilla és Károly sorsa? Alice – még ha elfogadták is – örökre megmaradt királyi szeretőnek, arról egy percig sem volt szó, hogy az udvarban címet kapjon. Kamilla ugyanakkor Károly válása, különösen pedig Diana halála után szó szerint eltűnt, majd amikor ismét a herceg közvetlen környezetében mutatkozott, csupa olyan ügy képviseletében tette ezt, melyek pozitív színben tüntették fel alakját.

Kamillát II. Erzsébetnek is el kellett fogadnia, s a házaságkötésükre adott áldása azt mutatja, hogy ez maradéktalanul megtörtént.

Kellett persze sok újabb botrány, Harry házassága, András herceg viselt dolgai, melyek mellett Kamilla egyre inkább a stabilitást jelképezte. Dianát nem felejtette el a brit nép, de megértette, Kamilla miért jó a királynak – és az országnak is.

Ajánljuk a Kamilla királynéről szóló portrécikkünket is!

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye.

Regisztrálj az ingyenes rendezvényre!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Ezt olvastad már?

Érdekességek