Az Oscar-díjas parfümkreátor soha nem felejtette el magyar származását

A magyar származású Judith Müller, a világhírű parfümkreátor vidéki nagymamájától leste el a különböző piperék készítését, hogy majd később felnőtt korában világhírű parfümőr váljon belőle és megalkossa a világszerte ismert saját márkáját.

Judith Müller egy debreceni neológ zsidó családba született. A családban a nagymama volt az összetartó erő, és a kis Judithot már gyerekkorában különös tudományra tanítgatta, mit sem sejtve még akkor arról, hogy később unokája ezzel a tudománnyal világhírnévre tesz szert. Juliska nagymama ugyanis különféle arckrémek kikeverésére, gyógynövényekből kinyert alapanyagokból pedig kezdetleges parfümök komponálására vette rá a még kislány Judithot, mindezt szórakozásból.

Szerzőnkről

Czingel Szilvia szabadúszó író, kultúrantropológus, évekig volt a Centropa Alapítvány munkatársa. Két könyve, a vallásnéprajzi témájú Ünnepek és hétköznapok és az oral history módszerével készült Szakácskönyv a túlélésért után nemrégiben jelent meg új könyve, A női test alakváltozatai 1880–1945. Tudását és tapasztalatát a hétköznapokra adaptálta, így jelenleg storytelling kurzusokat, városi sétákat és walking coachingot tart. 

A család jómódú volt, Judith édesanyja, Szabó Magda, balett- és tánciskolát vezetett, az édesapa dzsentri stílusú földbirtokos volt, komoly vállalatot igazgatott, amely szállítmányozással foglalkozott. Lányukat a híres debreceni református Dóczy gimnáziumba íratták. A II. világháború alatt azonban a család egy részét Auschwitzba vitték. Müller nagyapa és Juliska nagymama közvetlenül a holokauszt előtt meghalt, míg az apa, aki tiszt volt a második világháborúban, „kivételezett” zsidóként munkaszolgálatos lett. A többiek, így Judith is bujkáltak. A felszabadulás után elsők között tértek vissza Debrecenbe, de a túlélők az első adandó alkalommal kivándoroltak Izraelbe.

Az új haza és élet számos nehézséget tartogatott, elsősorban a megélhetést kellett biztosítani. Judith például szódavizet árult az utcán, és eltökélt volt, hogy Párizsba menjen kozmetikai tanulmányokat folytatni. Még a háború előtt, itthon beiratkozott Sármány Katalinnak a budapesti Mártírok útja 9. szám alatt működő kozmetikai intézetébe, és mindvégig a tanítványának vallotta magát.

Tanulmányok a divat fővárosában

Párizsban Judith kozmetológiát, kozmetikát, vegyészetet, valamint sminkelést tanult, később profi sminkmester is lett, és filmekben vállalt munkát. Tanára Jean d’Athen volt, aki megismertette őt a párizsi film és képzőművészet, az irodalom és divat nagyságaival. Olyan hírességekkel vacsorázhatott Párizs híres éttermeiben, a Fleur vagy a Montparnasse-on levő Dome teraszán, mint Jean Cocteau, Jean Marais, Jean Paul Sartre, Simone de Beauvoir. Tehetséges sminkesként több filmben is ő festette ki Brigitte Bardot és Marina Vlady arcát. A parfümkreátor, dr. Raymond Louis Renaud pedig a parfümkészítés rejtelmeibe avatta be Judithot.

1961-ben a Holt-tenger anyagainak felhasználásáról szóló előadásával a kozmetikában óriási sikert aratott, akkor már „izraeli lányként” tartották számon. Sikerét annak is köszönhette, hogy még Magyarországon megtanult angolul, németül és franciául, később pedig héberül. A magyart sose felejtette el.

Nemzeti illatok és bibliai történetek

Első igazi parfümkreációja, a Perfume Batsheba, amely 1962-ben Franciaországban, majd 1964-ben Izraelben jelent meg, óriási szenzáció lett. Judith remek érzékkel egy bibliai történetet, a híres házasságtörő bibliai szerelmespár, Dávid király és Batsheba kapcsolatát alkotta meg illat formájában. A parfüm üvege az Izraeli Üvegmúzeum egy ókori fiolájának másolata volt. A kézzel festett, különböző színekben és árnyalatokban pompázó, csodálatos üveg igazi formabontó alkotás lett. Ezzel elnyerte az Amerikai Csomagolási Intézet Oscarját, és később ugyanezt a díjat Német- és Olaszországban is, sőt később megkapta a luxusparfümök kreatív Oscarját is. Az illat hirdetését nem bízta a véletlenre, a reklámokon a kor híres színésznője, Bo Derek aktja szerepelt.

A cég gyorsan fejlődött, megjelent a pézsmaillatra emlékeztető Musk Oil és az első unisex parfüm After Tennis For Him and for Her névvel.

Judith közben férjhez ment legjobb barátjához, a szintén Izraelbe emigrált magyar Gáti Dezsőhöz. Gáti az Izraeli Magyar Színház impresszáriója volt, számos híres pesti színészt szerepeltetett színházában, többek között Jávor Pált. Később férj és felség együtt dolgozott, és Haifán megalapították Judith Müller parfümgyárát. A Judith által készült parfümök hamar olyan híresek lettek, hogy a gyár turistalátványossággá vált. Megfordult náluk Sophia Loren is férjével, Carlo Pontival, és Izrael állam is gyakran vitte el a vendégeit a parfümcéghez.

A híres parfüm
A híres parfümGettyImages

A szakmában siker, a magánéletben fájdalom

Szakmai sikerei csúcsán, az 1980-as években, rengeteg veszteség érte egymás után. Kisfiát elütötte egy autó, meghalt az édesanyja, az édesapja, és hamarosan a férje is. Egy lánya maradt, Gáti Júlia, akit Svájcba küldött, hogy ne lássa mély gyászát. Közben rossz üzletek sorozatával és a konkurencia áskálódása miatt az egyedül maradt asszony teljesen tönkrement, és egészen 1992-ig nem tudott dolgozni. Egy orosz herceg próbált még a kegyeibe férkőzni, de Judith soha nem ment többet férjhez.

1992-ben kezdett újra dolgozni, de akkor már kizárólag csak megrendelésre. Ilyen volt többek között a H. Sternnel, a világhírű ékszerésszel megalkotott első drágakövet tartalmazó parfüm, L’Esprit de Perfume, vagy·a Sheraton Hotels részére kitalált The Flame of the Sheraton Tel-Aviv. További híres parfümjeit a nemzeti illatok jegyében készítette: a The Oriental Thaiföld számára, a Suva of Fidji vagy a St. Petersburg Royal Collection parfüm, amelyet egy Fabergé tojás másolatában helyezett el.

Hungarian Rhapsody No. 5, a magyar nemzeti illat

Judith soha nem tagadta meg magyarságát, és piacra dobta a Hungarian Rhapsody No. 5 parfümöt, amit Magyarország ihletett. A magyar nemzeti illatot, a Hungarian Rhapsody No. 5-öt nemzetközi csapata segítségével, 2005-ben alkotta meg, olyan segítőkkel, mint Pierre Bourdon parfümőr, Szász Endre festő, Mata János filmrendező, utóbbiak a látványt és a csomagolást alkották meg a parfümhöz. A parfüm porcelánja Szász Endre kreációja, Mata János művészi grafikája pedig telitalálatnak bizonyult. Az illat a gyöngyvirág, orgona, rózsa és paprika esszenciájának keveredéséből ad egyedi illathatást. A Hungarian Rhapsody No. 5 elnyerte a Magyar Termék Nagydíját.

1996-ban, Jeruzsálem megalakulásának 3000. évfordulójára egy aranymedált tervezett az ókori Jeruzsálem látképével, másik oldalán a Bat-Sheba üvegével. 2012 novemberében halt meg Izraelben.

Szakácskönyv egy kis extrával!

 

Mentes Anyu legújabb könyvét azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

Most AJÁNDÉK üvegpalack és vászontáska is jár a könyv mellé!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra