Hamarosan teljesen elfogyhat az ivóvíz: milliók maradhatnak ellátás nélkül Mexikóvárosban

GettyImages-1479884467
Olvasási idő kb. 2 perc

Az elhanyagolt vízrendszer, az aszály és a szokatlan meleg miatt annyira lecsökkent Mexikóváros ivóvízkészlete, hogy egy hónap múlva közel 30 millió ember maradhat víz nélkül.

Komoly gondok elé néznek a mexikóvárosiak. Szakértők becslése szerint június 26. körül elfogyhat az ivóvíz a 9 milliós fővárosban és 20 milliós agglomerációjában. A területet ellátó Cutzamala vízrendszer már most is csak 28 százalékos kapacitáson üzemel – írja az Infostart

A helyiek „nulladik napnak” nevezték el azt a dátumot, amikor megszűnhet az ivóvízellátás. A főváros és környéke azért került ilyen súlyos helyzetbe, mert szokatlanul magas a hőmérséklet, elmaradtak az esőzések és a vízvezetékrendszer is nagyon elavult. Az utóbbi három évben nem ez az első ilyen eset.

A terület lakói csak abban reménykedhetnek, hogy esni fog az eső.

Mintegy 30 millió ember maradhat ivóvíz nélkül
Mintegy 30 millió ember maradhat ivóvíz nélkülJohn Coletti / Getty Images Hungary

Nincs pénz megjavítani az ivóvízellátó-rendszert

Az észak-amerikai aszályfigyelő rendszer már április 30-án súlyosnak minősítette a helyzetet, amely indokolt is volt, hiszen már most is vannak olyan városrészek, ahol elfogyott az ivóvíz.

Az időjárás okozta problémákat csak súlyosbítja, hogy a Cutzamala vízrendszer borzasztóan elavult: sok helyen ereszt, a rajta átfolyó víz mintegy 40 százaléka elszivárog. A rendszer megjavítása a becslések szerint dollármilliárdokba kerülne, amelyre egyelőre nincs pénze a városnak. 

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye.

Regisztrálj az ingyenes rendezvényre!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek