Újabb háború készül, te is megfizeted az árát, ha megindult a támadás

GettyImages-1216491934

Irán órákon belül csapást mérhet Izraelre, a nyersolaj kereskedelme máris reagált a hírszerzők értesüléseire.

90 dollár fölé szökött a nyersolaj ára, ami azt jelzi, az egész világ komolyan veszi azokat az értesüléseket, melyek szerint Irán órákon belül lecsap Izraelre, megtorolva a damaszkuszi konzulátus elleni múlt heti izraeli támadást. 

A Wall Street Journal magyar idő szerint pénteken hajnalban arról írt, értesüléseik szerint 24-48 órán belül elkezdődik az elkerülhetetlen katonai akció. 

Izrael Szíriában az Irán támogatta szélsőségesek miatt hajtott végre támadást: Teherán már korábban azt ígérte, hogy nem marad az akció megtorlás nélkül. 

Tálas Péter nemzetbiztonsági szakértő is úgy fogalmazott az Inforádióban: gyakorlatilag eldőlt, hogy Irán hamarosan megtámadja Izraelt. 

Az Irán és Izrael közti konfliktus fegyveres harcot eredményezhet, ami az olajárakra is kihat
Az Irán és Izrael közti konfliktus fegyveres harcot eredményezhet, ami az olajárakra is kihatTorsten Asmus / Getty Images Hungary

Sokféle módon teheti ezt: elképzelhető, hogy a Hezbolláh lendül akcióba, támadhatnak izraeli érdekeltségeket, de drónos támadás vagy az Izraelt támadó amerikai érdekeltségek elleni attak sem zárható ki.

Erre reagál az olaj piaca, amely a Hamász ellen folytatott gázai háború, a potenciális iráni támadás és az ukrajnai helyzet miatt is meglehetősen turbulens időket él meg jelenleg.

Fontos tény ugyanakkor, hogy Irán minden szempontot mérlegel egy esetleges katonai akció előtt, így nem biztos, hogy nagyon drasztikus lépésekre szánják el magukat. 

A gyenge kereslet jelenleg lefelé húzza az olaj árát, a geopolitikai helyzet törékenysége ugyanakkor felfelé hajtja azt. Amennyiben újabb hadszíntér nyílik meg, elképzelhető a további emelkedés, amit a benzinkutakon és az élet egyéb területein is megérezhetünk. 

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek