Fokozódik a készültség az Unióban, már nőket is besoroznának

Kovács Eszter
GettyImages-88762508
Olvasási idő kb. 3 perc

Egyre több Oroszországgal szomszédos állam szorgalmazza, hogy ismét vezessék be a kötelező katonaságot, mivel Európa több országában is növekszik a félelem a közelükben dúló háború miatt, attól tartanak, hogy a Oroszország megtámadja valamelyik szomszédját. Van, ahol már megkezdték a besorozható nők összeírását is.

A katonai költségvetés növekedése már elkezdődött a NATO-tagoknál is, valamint az európai hadiipar növeléséről is nyíltan beszélnek az Európai Unióban.

Egyre több Oroszországgal szomszédos állam szorgalmazza, hogy ismét vezessék be a kötelező katonaságot, mivel Európa több országában is növekszik a félelem a közelükben dúló háború miatt. Attól tartanak, hogy Oroszország megtámadja valamelyik szomszédját, írja az Mfor.

A katonai létszám növelésének kérdése mostanában lett egyre hangsúlyosabb. Európán belül jelenleg csak Ausztriában, Dániában, Finnországban, Görögországban, Cipruson, Észtországban, Norvégiában és Svájcban van eltérő időtartamú (általában 6-12 hónapos) kötelező sorkatonai szolgálat.

Dániában most először megkezdték a nők összeírását, majd esetleges besorozását célzó terv megvalósítását is. A koppenhágai kormány 2026-tól tenné lehetővé a nők katonai szolgálatát.

Tavaly 4700-an teljesítettek pár hónapos szolgálatot, negyedrészük nő volt.

Észtországban minden 18 éven felüli férfinak kötelező a szolgálat, a nőknek ez nem előírás, ők saját maguk eldönthetik, hogy bevonulnak-e egy meghatározott időre vagy sem.

Sok országban vannak kiképző programok, egyes államokban 50 éves korig akár többször, pár hétre ismét behívhatják a férfiakat. Emellett vannak olyanok is, ahol csak felfüggesztették a kötelező jelleget és azt a parlament kérésére az államfő bármikor elrendelheti.

Az ukrán elnök a közelmúltban törvénymódosító javaslatot nyújtott be, amiben rendezné rengeteg sorkatona helyzetét, és az új rendelet szerint akár külföldi nőket is felvehetnek szerződés alapján, ha vannak olyan betöltetlen állások, amelyeket női katonaszemélyzet elláthat.

Fokozódik a készültség az unióban
Fokozódik a készültség az unióbanSerhej Calka / Getty Images Hungary

Magyarországon 2004-ben megszüntették a kötelező sorkatonai szolgálatot és nincs szó arról, hogy ezt visszaállítsák. Azonban az önkénteseklétszámát növelni kívánja a kormány, ezért folyamatosak a toborzó kampányok.

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye.

Regisztrálj az ingyenes rendezvényre!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek