Hírességek, akik megjósolták saját halálukat: Tupac és Jimi Hendrix is dalban írta meg, mi lesz a vég

GettyImages-2225160

Senki sem képes előre megmondani, mikor és hogyan érkezik el számára a vég – vagy mégis? Néhány történelmi híresség, filmsztár és legendás zenész szinte minden részletre kiterjedően, előre megjósolta saját halálát – ezekből a különös esetekből idézünk fel néhányat.

Kurt Cobain már kamaszként tudta

A Nirvana frontembere 14 éves korában jövőjét illetően úgy nyilatkozott az egyik osztálytársának, hogy szerinte rocksztár lesz belőle, gazdag és híres lesz, a sikerek csúcsán azonban önkezével vet majd véget az életének – a jóslat beteljesedett, Cobain a ’90-es évek legnagyobb zenei ikonjává vált, a hírnév és a gazdaság azonban felőrölte a szorongó, introvertált fiatalembert, aki 1994-ben, mindössze 27 évesen vadászpuskával lelőtte magát seattle-i otthonában.

Jimi Hendrix (1942–1970), a gitárkirály
Jimi Hendrix (1942–1970), a gitárkirályEvening Standard / Getty Images Hungary

Jimi Hendrix pontosan megmondta, mikor fog meghalni

Egy másik rock-ikon, a gitárlegenda Jimi Hendrix 1965-ben írt The Ballad of Jimi (Jimi balladája) című dalában megénekelte, hogy öt év múlva eltávozik a földi világból – a jóslat szinte napra pontosan bejött, Hendrix öt évvel a felvétel készítését követően, 1970 szeptemberében máig rejtélyes körülmények között elhunyt, szintén 27 éves korában.

James Dean tudta, a sebesség fog végezni vele

Az ’50-es évek egyik legnagyobb filmsztárja, az örök lázadó figuráját megtestesítő James Dean mindössze 24 évesen, egy tragikus autóbalesetben vesztette életét 1955 őszén. A sebesség szerelmeseként ismert színész alig egy hónappal korábban egy rövid ismeretterjesztő filmben szerepelt, melynek célja az volt, hogy felhívja a fiatalok figyelmét az országúti gyorshajtás veszélyeire: a filmben Dean arra inti a nézőket, vigyázzanak az utakon, mert különben akár ő is egy vétlen sofőr áldozataként végezheti.

James Dean (1931–1955) Porschéja volánjánál
James Dean (1931–1955) Porschéja volánjánálBettmann / Getty Images Hungary

Schönberget a 13-as szám ölte meg

A híres osztrák modernista zeneszerző, Arthur Schönberg egész életében babonásan rettegett a 13-as számtól, és biztosra vette, hogy 76 évesen éri majd a halál, hiszen a két számjegy összeadva épp 13-at ad ki. Számítása bejött: nem csupán 76. életévében, de egy péntek 13-i napon hunyt el, 1951. július 13-án.

Mark Twain életét az üstökös foglalta keretbe

A híres ifjúsági szerző épp egy olyan évben, 1835-ben született, amikor a Halley-üstökös látható volt a földi égbolton – 75 évvel később, amikor az üstökös visszatért bolygónk közelébe, Twain úgy nyilatkozott, nagy hiba lenne nem éppen egy másik Halley-évben távoznia az élők sorából. Kívánsága teljesült, az író egy nappal az üstökös felbukkanását követően, 1910. április 21-én halt meg szívroham következtében.

Mark Twainnel (1835–1910), az üstökös „végzett” Getty Images Hungary
Mark Twainnel (1835–1910), az üstökös „végzett” Getty Images HungaryDonaldson Collection

Tupac elrappelte saját halálát

A legendás rapsztár, Tupac Shakur az egyik dalában úgy nyilatkozott, „lelőtték, meggyilkolták, és pontosan el tudja mondani, hogyan történt”, egy interjúban pedig, amikor arról kérdezték, szerinte hol lesz néhány év múlva, azt válaszolta, „a temetőben, vagy ha nem ott, akkor a hamvaimat elszívták a haverjaim”. A rapper 1996 szeptemberében Las Vegasban fekete BMW-jében ült, amikor a piros lámpánál egy másik autó gurult mellé, melynek hátsó ülésről tüzet nyitottak rá: Tupacet négy találat érte, kettő a mellkasán, egy karján és egy a combján, 6 nappal később a kórházban hunyt el, mindössze 25 évesen.

Tupac Shakurt (1971–1996) az autójában lőtték le
Tupac Shakurt (1971–1996) az autójában lőtték leAl Pereira / Getty Images Hungary

A híres tudós kiszámolta, mikor fog meghalni

A 18. század egyik legismertebb matematikusa, a francia Abraham de Moivre úgy gondolta, a megfelelő módszerrel pontosan kikalkulálhatja, mikorra fog esni halála időpontja. A tudós 1754. november 17-ét jelölte meg a végzetes dátumnak, és mindenki döbbenetére éppen aznap hunyt el, 87 éves korában, álmában.

Lincoln megálmodta a merényletet

Az Egyesült Államok 16. elnöke 1865 április 4-re virradó éjszaka rémálmot látott: álmában sírást hallott a Fehér Ház egyik terméből, a szobába lépve pedig egy holttestet pillantott meg. „Ki halt meg?” – kérdezte a mellett álló katonától, aki úgy válaszolt: „Az elnök. Merénylet áldozata lett”. Tíz nappal később, egy színpadi előadás közben fegyveres merénylő tört be az elnöki páholyba, és fejbe lőtte Lincolnt, aki másnap reggel belehalt sérüléseibe – ő lett az első amerikai elnök, akit hivatali ideje alatt gyilkoltak meg.

Jim Morrison tudta, a klubhoz tartozik

Miután 1970 őszén Janis Joplin és Jimi Hendrix is idő előtt, 27 évesen távozott az élők sorából, egy másik rockikon, a Doors frontembere italozás közben úgy nyilatkozott barátainak, ő lesz „a harmadik a sorban”. A jóslat bejött, a botrányhős Morrison a következő nyáron drogtúladagolás okozta szívrohamban hunyt el Párizsban, szintén 27 évesen – nem csoda, hogy az utókor „27-es klubnak” keresztelte a fiatalon meghalt rocksztárok „csapatát”, akikhez később többek között a fentebb említett Kurt Cobain is csatlakozott.

Jim Morrison (1943–1971) lett a „27-es klub” harmadik tagja
Jim Morrison (1943–1971) lett a „27-es klub” harmadik tagjaMichael Ochs Archives / Getty Images Hungary

3 nappal a lemez megjelenése után beteljesedett a „jóslat”

A southern rock úttörőjének számító Lynyrd Skynyrd – az ő számuk többek között a Sweet Home Alabama – a rocktörténet egyik legtragikusabb sorsú zenekarának számít: 1977 októberében a banda repülőgépe üzemanyaghiány miatt lezuhant egy mississippi erdőségben, a szerencsétlenségben a hét tagból hárman életüket vesztették, a többiek pedig súlyosan megsérültek. Alig 3 nappal korábban jött ki a zenekar Street Survivors című albuma, rajta a That Smell (Az a bűz) című dallal, melyben többek között arról énekelnek, hogy „a halál bűze vesz körül [téged]” és „a halál angyala szállt rád”. A lemezborítón a tagok mögött lángoló épületek láthatóak.

Megjósolta a Titanic katasztrófáját – és a saját halálát

William Thomas Stead brit újságíró, főszerkesztő és sajtómágnás egy 1886-ban megjelent írásában egy fiktív óriáshajó tengeri katasztrófájáról értekezett, melyben több ezer ember életét vesztette, többségük az elégtelen mennyiségű mentőcsónakok miatt, míg 6 évvel később egy másik történetben egy jéghegynek ütközött gőzösről írt. Stead – aki úgy nyilatkozott, vagy lincselés vagy vízbefúlás végez majd vele – 1912-ben jegyet váltott az Amerikába induló RMS Titanicra, és a luxusgőzös katasztrófájakor lelte halálát.

Három szakácskönyv ingyenes szállítással!


Mentes Anyu szakácskönyveit azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra