Segítenek vagy inkább ártanak a fáknak a harkályok?

tcs cover

A természet csodái mai részében a harkályok szokásait tesszük mérlegre: vajon mennyire hasznosak és mennyire ártalmasak ezek az erdei madarak a fák számára?

A harkályok erdei madarak, táplálékukat a fák belsejében és a kéreg alatt élő rovarok jelentik, és ezek eléréséhez megfelelő szerveik fejlődtek ki: csőrük hegyes és kemény, és vésőként használják, amikor a kérget feszegetik vagy a rovarlárvák járatait bontogatják. Nyelvük féregszerűen hosszú, a csúcsa ragadós, illetve apró kampókkal ellátott. A harkályok kígyózó nyelvüket a rovarjáratokba dugják, a kiszemelt lárvát vagy felpeckelik, vagy az ráragad tapogató szerszámukra. Ujjuk a fatörzseken felfelé kúszáshoz idomult (fejjel lefelé nem tudnak mozogni a fatörzsön), kettő előre, kettő hátrafelé áll. Farktollaik merevek, gyorsan regenerálódnak, a madár rájuk támaszkodik, miközben odúját ácsolja vagy pihen a fatörzsön. 

Nagy fakopáncs (Dendrocopos major)
Nagy fakopáncs (Dendrocopos major)Alex Kurtz / 500px

Bár igazi segítőknek nem nevezhetők, azért részben mégis hasznosak a harkályok a fák számára. Amikor például a szú megtámadja a lucfenyőket, a kis rovarok olyan gyorsan szaporodnak, hogy rendkívül gyorsan képesek egy fát elpusztítani, mivel felfalják a kérge alatti létfontosságú réteget, a kambiumot

Ha egy nagy fakopáncs (Dendrocopos major), más néven tarka harkály megneszeli ezt, tüstént a helyszínen terem, és le-föl mászik a törzsön a nagy étkű, zsíros fehér lárvák után kutatva. Csőrével aztán kiráncigálja a lárvát, miközben jókora kéregdarabok is a földre hullnak. Olykor azonban épp ezzel tudja elhárítani a további károkat a lucfenyőktől. És ha történetesen a fa e procedúrát követően nem is marad talpon, a fajtársait mégiscsak sikerül megvédenie, mert a repülésre kész rovarok nem kelnek ki a törzséből.

Mindamellett a harkályt a fa hogyléte a legkevésbé sem izgatja, mint azt a költőüregeken különösen jól megfigyelhetjük. Bár többnyire korhadó fatörzsbe ácsolják üregüket, és gyakran az előző évi odújukat foglalják el a harkályok, előfordul, hogy egészséges fákon készítik el otthonukat, amihez a fát fel kell törniük, és súlyosan meg kell sebesíteniük.

A harkályodú a madár testméretének megfelelő vízszintes nyílással indul, majd zacskószerűen kitágulva lefelé folytatódik. Fészekanyagot nem hordanak bele, a minden fajnál fehér tojások az üreg alján heverő faforgácsokon feküsznek.

Éjszaka a harkályok odújuk oldalán kapaszkodva pihennek. Akár az énekesmadaraknál, a karmok már a megkapaszkodás pillanatában úgy tartják testüket, hogy tetszés szerinti ideig és minden megerőltetés nélkül tudnak megmaradni a fakérgen.

Igaz tehát, hogy a harkály sok fát megszabadít a kártevőktől, így a tölgyeket a díszbogárfélék lárváitól, ám ez inkább csak a véletlen műve. A díszbogarakkal az a helyzet, hogy a száraz években veszélyessé válhatnak a szomjazó fák számára, amelyek ilyenkor nemigen vannak abban a helyzetben, hogy védekezhetnének a támadókkal szemben. A megmenekülést az ártalmatlan nagy bíborbogár (Pyrochroa coccinea) hozhatja, amely kifejlett állatként levéltetű-anyagcseretermékekkel és növényi nedvekkel táplálkozik. Utódainak ellenben húsra van szüksége, és ezt a lombos fák kérge alatt élő rovarlárvák formájában szerzi be. Nem egy tölgy ezeknek a bíborbogaraknak köszönheti megmenekülését, amelyek mellesleg sokszor maguk is szorongatott helyzetbe kerülnek: ha ugyanis az összes bogárcsemetét elfogyasztották, a lárvák nekiesnek a saját fajtájuknak.

Forrás:

Ha tetszett a cikk, olvasd el sorozatunk előző részét is! 

Megjelent Mentes Anyu legújabb szakácskönyve!

 

„Inzulinrezisztenseknek és mentesen táplálkozóknak főzni nagy kihívás. Ebben nyújt segítséget Nemes Dóra, a Mentes Anyu megálmodója. 
Legújabb szakácskönyvében minden étkezésre és alkalomra található szuper könnyű, mentes fogás. A receptek nemcsak kipróbáltak, de minden étel tápértéke (kalória, szénhidrát, zsír, fehérje) pontosan, adagokra ki van számolva.

Mentes Anyu szakácskönyve 2 ide kattintva már rendelhető!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra