Újabb halálos vírussal kísérleteznek egy kínai laborban: nagy bajban lehetünk, ha elszabadul

GettyImages-1211816583
Olvasási idő kb. 2 perc

Kínai kutatók ebola fehérjével módosítottak egy vírust, ami súlyos betegségeket és halált okozott több kísérleti hörcsögnél. Ez komoly aggályokat vet fel, hiszen a gyanú szerint a covid is egy kínai laborból szabadulhatott el.

Beszámolók szerint a kínai kutatók célja a vírus megalkotásával az volt, hogy lemodellezzék az embereket fenyegető ebola betegséget laboratóriumi körülmények között, hogy biztonságosabb és gazdaságosabb legyen annek kutatása.

Halálos az ebola fehérjéjét tartalmazó vírus

A Hebei Orvosi Egyetem laboratóriumban létrehozott halálos vírust az ebola vírus bizonyos részeivel módosították. A kísérlet során egy másik vírust is módosítottak úgy, hogy az ebola vírus egyik fehérjéjét, a glikoproteint hordozza – adta hírül a Pénzcentrum.

Újabb halálos vírussal kísérleteznek egy kínai laborban
Újabb halálos vírussal kísérleteznek egy kínai laborbanManjurul / Getty Images Hungary

Ez a fehérje fontos szerepet játszik abban, hogy a vírus bejusson a szervezetbe, és megfertőzze a gazdaszervezetet.

Súlyos állapotba kerültek a kísérleti állatok

A kutatáshoz felhasznált kísérleti hörcsögök súlyos tüneteket mutattak, miután megkapták a vírust. Ezek a tünetek hasonlóak voltak az emberi ebola betegeknél tapasztaltakhoz.

Ilyen volt például a többszervi elégtelenség és a látásromlást okozó szemfertőzés.

A kutatás jelentőségét növeli az ebola-vírus 2014 és 2016 közötti pusztítása Nyugat-Afrikában, amelynek következtében több mint 28 600 ember fertőződött meg, és mintegy 11 300-an haltak meg.

A kutatók célja, hogy megtalálják azt a vírusmodellt, amely a laboratóriumi környezetben utánozni tudja az ebola tüneteit, elősegítve annak gyógyítását. Munkájuk hozzájárulhat az ebola területén végzett kutatások biztonságának és gazdaságosságának javításához is.

Bár az új vírus alkalmazása lehetőséget nyújt alacsonyabb biológiai biztonsági szintű laboratóriumokban való munkavégzésre is, fontos figyelemmel lenni arra, hogy ez ne vezessen laboratóriumi szivárgásokhoz vagy más potenciális veszélyforrásokhoz. Nem szabad elfelejteni, hogy már a Covid19-járvány kapcsán is felmerült, hogy a vírus egy kínai laborból szabadulhatott el, és terjedt el a világban. 

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye.

Regisztrálj az ingyenes rendezvényre!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek