Hónapok óta terjed titokban ez a vírus: a világ tétlen és sebezhetetlen a virológus szerint

GettyImages-168166158
Olvasási idő kb. 3 perc

Kemenesi Gábor a Facebookon osztotta meg gondolatait a most szarvasmarhákban terjedő H5N1-vírus kapcsán: az influenza ezen változata abban az esetben, ha a jelenleginél sikeresebben terjedne emberről emberre, járványt is okozhat.

A magyar virológus azért tett közzé írást a vírusról, mert a legfrissebb adatok alapján aggasztó tendenciákat vélt felfedezni. Mint arról már a Dívány is írt, a madárinfluenza H5N1 változata Amerikában tehenekben terjed, és volt már példa arra is, hogy egy fertőzött állat embernek adta át a vírust.

Kemenesi arról ír, jelenlegi ismereteik alapján a madárinfluenza azt megelőzően, hogy a szarvasmarhákba került volna, reasszortálódott: a szakkifejezés a hagyományos mutációknál nagyobb léptékű ugrást, változást jelent. Az adatok azt sugallják, hogy Texas volt a gócpontja a tehenekben zajló megbetegedési láncolatnak, de hónapokon át adták át egymásnak a haszonállatok a vírust anélkül, hogy ezt bárki felfedezte volna. Erre a bizonyítékot a tejükben kimutatható vírusmaradványok adták.

A vírus ez idő alatt adaptív mutációkból – a gazdaállathoz való hozzászokás jelei ezek – többet is begyűjtött.

„Az elmúlt 100 év négy jól dokumentált influenza világjárványt is hozott, egészen eltérő súlyossággal és forgatókönyvvel. Ami közösnek mondható bennük, hogy a különféle eredetű influenza törzsek változatos reasszortment (egymás közti génkicserélődés) lépéseken és köztes gazdákon keresztül jutottak emberekre” – írja Kemenesi Gábor.

„Jelenlegi világunk óriásira nőtt, az ember és háziállatainak tömege mellett már eltörpül a vadállatok aránya.

2015-ös adatok szerint az emlős biomassza 62%-a háziállatainkból, 34%-a az emberekből és csupán 4%-a a áll a vadon élő emlősökből.

A madarak tekintetében ez az arány 71 és 29 százalék, szintén háziállataink javára. Ebben a közegben nem meglepő, hogy az immáron évek óta tartó állati, madarakhoz köthető H5N1 világjárvány utat talál magának a háziállatainkon keresztül” – tette hozzá.

A vírus tehenekben már járványt okozott
A vírus tehenekben már járványt okozottMaskot / Getty Images Hungary

Emberi járvány is kialakulhat a vírus miatt

A kutató szerint egy emberi járvány első jelei, mondhatni baljós jelei a jól fennmaradó emberről-emberre terjedés képességének megjelenése lehetnek. Ez egyelőre még nincs meg. Egyelőre nem lehet megtippelni sem azt, hogy a tehenekben zajló járvány elérheti-e Európát, sem azt, hogy lehet-e ebből emberek körében zajló pandémia.

„Azonban aggasztó, hogy megint csupán futunk a történések után és utólag próbáljuk megérteni mi történhetett. A szarvasmarhák közt zajló járvány ennek egy baljós előjele” – figyelmeztetett.

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye.

Regisztrálj az ingyenes rendezvényre!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek