Értesítés nélkül törölheti adataidat a Google, ha így neteztél

GettyImages-2104088942
Olvasási idő kb. 2 perc

A Google egy peres eljárás miatt belegyezett abba, hogy törölje a privát böngészési módot használók adatait.

„A perben azt vetették a vállalat szemére, hogy titokban nyomon követte azoknak az embereknek az internethasználatát, akik úgy gondolták, hogy privát módban böngésznek” – számolt be a Reuters híradása alapján a Portfolio.

Mint írják, a megegyezés feltételeit a kaliforniai Oaklandben található szövetségi bíróságon terjesztették elő hétfőn, így az most Yvonne Gonzalez Rogers amerikai kerületi bíró jóváhagyását vár. A felperesek képviselői szerint

a megállapodás értéke meghaladhatja az 5 milliárd dollárt, sőt akár a 7,8 milliárd dollárt is.

A Google nem fizet közvetlen kártérítést, de az érintett felhasználók egyénileg megkereshetik kártérítési igényükkel a céget.

A Google törli a privát böngészés kapcsán gyűjtött adatokat
A Google törli a privát böngészés kapcsán gyűjtött adatokatgolubovy / Getty Images Hungary

A csoportos pert 2020-ban indították több millió olyan Google-felhasználó nevében, akik 2016. június 1. óta használják a privát böngészés funkciót. Az érintettek szerint analitikai eszközei, illetve a sütik révén a Google anyacégeként ismert Alphabet nyomon követte őket, amikor inkognitó vagy más privát böngészési módot alkalmaztak.

A felhasználók állítása szerint ezáltal a Google hatalmas mennyiségű információhoz jutott hozzá anélkül, hogy ehhez engedélyt kapott volna. Ez magában foglalta személyes preferenciák és intim részletek ismeretét is.

A megállapodás keretében a Google frissíteni fogja tájékoztatóját, hogy milyen adatokat gyűjt a privát böngészés során. Emellett lehetővé teszi a funkció használóinak, hogy öt évig blokkolják a harmadik féltől származó cookie-kat. Jose Castaneda, a Google szóvivője a hír kapcsán hangsúlyozta: soha nem társítottak adatokat felhasználókhoz inkognitó módban történő használatkor.

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye.

Regisztrálj az ingyenes rendezvényre!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek