Vadonatúj robotot küldenek a fukusimai reaktorba: meghökkentő a feladata

GettyImages-967890066
Olvasási idő kb. 2 perc

Pár napja mutatták be, hogy hogyan fognak egy apró, távirányítású robotot küldeni a fukusimai reaktorba. Feladata, hogy a szétolvadt fűtőanyag apró darabkáját hozza vissza.

Egy apró, csőszerű robotot készülnek októberben beküldeni a fukusimai reaktor kettes számú blokkjába. Kedden bemutatták, ahogy a távirányítású, teleszkópos szerkezet csipesszel felvesz a földről egy apró szemcsét – így fogja az fűtőanyag darabkáját is megszerezni. A TEPCO (Tokiói Elektromos Művek) egy mindössze 3 grammnyi fűtőanyagot akar kihozni a reaktorból, hogy megvizsgálhassák. 

„Úgy véljük, hogy a fűtőanyag-törmelék eltávolítása a 2. blokkból rendkívül fontos lépés a jövőbeli leszerelési munkálatok elvégzéséhez” – nyilatkozta a TEPCO egyik vezetője.

Két évvel ezelőtt kellett volna robotot küldeni a fukusimai reaktorba

A munkát ideje elkezdeni, hiszen a három megsérült reaktorban összesen 880 tonna erősen radioaktív, olvadt nukleáris fűtőanyag található. Az eltávolítás több mint 2 éves késében van: az eredeti tervek szerint már 2021-ben el kellett volna kezdeni, 10 évvel azután, hogy a 9-es erősségű földrengés és az azt követő cunami hatására megsérültek a reaktorok.

Korábban robotot küldtek a fukusimai reaktorba, hogy felvételeket készítsen
Korábban robotot küldtek a fukusimai reaktorba, hogy felvételeket készítsenTEPCO

A japán kormány és a TEPCO szerint mintegy 30-40 évbe telhet, amíg az összes fűtőanyagot eltávolítják, és befejeződhet a teljes helyreállítás. Egyes szakemberek szerint azonban ez roppant optimista jóslat, hiszen a három reaktor belsejében egészen más körülmények lehetnek, így nem biztos, hogy ugyanazzal a módszerrel mindenhol működik majd. A tesztet megelőzően a TEPCO apró robotokat küldött a reaktorba, hogy ott felvételeket készítsen.

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye.

Regisztrálj az ingyenes rendezvényre!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek