Majdnem olyan durva volt, mint a csernobili katasztrófa, mégsem tudunk róla

Mayak-FMSF-Cetac-36

A szovjet hatóságok mindent megtettek, hogy eltitkolják az 1957-es nukleáris balesetet, amely becslések szerint fél magyarországnyi területet borított be radioaktív szennyeződéssel.

A nyugat-szibériai Cseljabinszk megye sós vizű tavakban, bővizű folyókban, vegetációban gazdag területét tatárok és baskírok lakták. 1945-ben ennek az addig csaknem érintetlen területnek a sorsa gyökeres fordulatot vett: miután tudomást szerzett a hirosimai és nagaszaki atombombákról, Sztálin úgy határozott, itt lesz a Szovjetunió atombombaprojektjének a központja. A természetes vizekben gazdag régió ideális területnek tűnt a nukleáris ipar számára, hiszen a sugárzó anyagok hűtéséhez és a folyékony radioaktív hulladék tárolásához is nagy mennyiségű vízre volt szükség.

A cél: a szovjet atombomba

A munkálatokat Lavrentij Berija irányította. 1945 és 1948 között, mintegy 40 000 hadifogoly megfeszített munkájával épült fel a nukleáris üzem, a Majak. Egy szigorúan titkos várost is megépítettek mellé, amelynek még valódi nevet sem adtak, a térképeken sem jelölték, csak Cseljabinszk-40 néven hivatkoztak rá. (A település neve ma Ozjorszk.) A cél a nukleáris fegyverekhez szükséges plutónium előállítása volt. 1949-ben sikerrel jártak: elkészült az első szovjet atombomba, az RDSZ-1.

A folyóba vezették a radioaktív vizet

A sikeren felbuzdulva további négy atomreaktort helyeztek üzembe a Majakban. A radioaktív hulladék tárolására szolgáló föld alatti terek azonban hamarosan elfogytak, így a mérgező hulladék nagy része a Tyecsa folyóban kötött ki: a folyó vizét közvetlenül a reaktormagba vezették, majd a súlyosan szennyezett, radioaktív vizet visszaáramoltatták a folyóba. A folyó mentén akkoriban negyven falu lakossága, összesen 28 000 ember élt, akik számára a folyó vize volt az elsődleges vízforrás.

A látszat csal: a Tyecsa folyó vize súlyosan szennyezett
A látszat csal: a Tyecsa folyó vize súlyosan szennyezettAntoine Gyori – Corbis / Getty Images Hungary

Négy generáció a sugárfertőzött területen

1951-ben a hatóságoknak végre eszükbe jutott, hogy megmérjék a sugárzás szintjét ezekben a falvakban. Megdöbbentő eredmény született: a radioaktivitás olyan magas volt, hogy egy hét alatt egy egész életre elegendő sugárzást juttatott az ott élők szervezetébe. Néhány falu lakosait kitelepítették sugárzásbiztos területekre, de nem mindenkit: Muszlumovo falu lakosai például négy generáció óta élnek a szennyezett területen. Mostanra a negyedik generáció nőtt fel tartós radioaktivitás mellett, s a vizsgálatok szerint a lakosok 65 százaléka krónikus sugárbetegségben szenved, fáradtságra, alvási és termékenységi problémákra, súlycsökkenésre és magas vérnyomásra panaszkodnak. A veleszületett fogyatékosságok és születéskori szövődmények gyakorisága is háromszor nagyobb a normálisnál. A sugárbetegséget az orvosok „speciális betegség”-ként emlegették jelentéseikben, hiszen a létesítmény titkos volt, így nem hivatkozhattak a radioaktív sugárzásra.

Villámlásnak, északi fénynek mondták a nukleáris robbanást

1957-ben megtörtént a tragédia: az egyik rosszul karbantartott atomtartályban robbanás következett be. A meglazult hűtővezeték nem volt képes ellátni a feladatát, a tartály kezdett kiszáradni, és a kikristályosodott nitrátsók tüzet fogtak egy elektromos szikrától. A robbanás mintegy hetven tonna TNT erejének felelt meg.

A robbanást követően a szemtanúk egy narancsvörös fényű, kilométer magasra felnyúló füst- és porfelhőt figyeltek meg.

A jelenséget több száz kilométerről is észlelték, mindezt a szovjet hatóságok villámlásként vagy északi fényként magyarázták.

Az üzem dolgozói és a titkos város lakosai nem vették azonnal észre a szennyezést. Bár a várost az uralkodó szélirányokat figyelembe véve úgy építették, hogy a gyárból ne Ozjorszk felé fújjon a szél, a sugárzó anyagok az autók és buszok kerekein, valamint az ipari munkások ruháin és cipőin bekerültek a városba. Számos ipari épület, jármű, betonszerkezet és vasút szennyeződött. Miután a doziméterek észlelték a sugárzás növekedését, tilos lett az ipari területről személygépkocsikkal és buszokkal bemenni a városba, és a munkások is csak szigorú ellenőrzés után léphettek be a városba, miután cipőiket megsúrolták. Ez a követelmény mindenkire kiterjedt, rangtól és hivatali beosztástól függetlenül.

A pirossal jelölt területet borította be a nukleáris szennyeződés
A pirossal jelölt területet borította be a nukleáris szennyeződésWikimedia Commons

Természetvédelmi területnek minősítették a sugárszennyezett térséget

A következő napon a radioaktív felhő északkelet felé mozdult el, és becslések szerint 52 000 négyzetkilométernyi területet borított be. (Ez a Kelet-Uráli Radioaktív Terület, röviden EURT.) A nukleáris csapadék által sújtott területen lévő szántók, legelők, víztározók és erdők súlyosan szennyeződtek, az ott élő 270 000 ember közül pedig mindössze 10 000-et telepítettek ki, és őket sem azonnal. A balesetet követően a radioaktív szennyeződés terjedésének csökkentése érdekében a szennyezett talajt kiásták és elkerítették. 1968-ban a szovjet kormány az EURT területén létrehozta a Kelet-Uráli Természetvédelmi Területet, ahová illetékteleneknek szigorúan tilos volt a belépés.

A szovjet vezetés mindent megtett, hogy eltitkolja a balesetet. A világ először a nyolcvanas években értesülhetett az eseményről, amely később a nemzetközi nukleáris eseményskálán (INES) hatos fokozatú besorolást kapott, így súlyosságát tekintve csak Csernobil és Fukusima előzi meg. 

Három és fél méternyi radioaktív iszap a tó alján

1957 után a Tyecsa folyót többé nem használták hűtésre, a radioaktív hulladék ezután az üzem körül elhelyezkedő tavakba került. Szomorú sors jutott a Karacsáj-tónak, amely ma a Föld legszennyezettebb helye:

a tómeder alján becslések szerint három és fél méter mélységig szinte teljes egészében nagy aktivitású radioaktív hulladék rakódott le.

Ez vezetett a másik nukleáris katasztrófához: 1967-ben a kiszáradt mederből a szél 2-3000 négyzetkilométernyi területen terítette szét a radioaktív üledéket. A szovjet hatóságok ekkor elkezdték lebetonozni és ólomlemezekkel lefedni a területet, de a tó egyes részei ma is olyannyira radioaktívak, hogy fél óra alatt halálos sugárdózis érheti azt, aki megközelíti.

A titkos város, Ozjorszk napjainkban
A titkos város, Ozjorszk napjainkbanWikimedia Commons

Majak ma is üzemel: évtizedek óta az atomerőművek kiégett fűtőelemeit, illetve az áramtermelés során keletkezett atomhulladékot dolgozza fel és hasznosítja, részben katonai, részben gyógyászati célokra. A 2003-as paksi üzemzavar során megsérült fűtőelemeket 2014-ben szintén Majakba szállították. Területén több kisebb üzemzavar is volt, és valószínűleg innen származott a 2017-es, Kelet-Európát beborító titokzatos radioaktív felhő is.

Három szakácskönyv ingyenes szállítással!


Mentes Anyu szakácskönyveit azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra