Útmutató a katasztrófavédelemtől: így cselekedj, ha a legrosszabb következne be

GettyImages-1286161857
Olvasási idő kb. 5 perc

Te sem tudod, hogy katasztrófa esetén hogyan kellene viselkedned? Jó hírünk van: a katasztrófavédelem segít mindenkinek – ezt tedd, ha árvíz, földrengés vagy más vész következne be!

Nincs az a váratlan helyzet, amire teljes mértékben fel lehetne készülni, de vannak azért olyan dolgok, amelyekről érdemes előre tudni, így készülve a különleges esetekre. Nem arra gondolunk, hogy halmozz fel jódtablettát otthonodban egy esetleges nukleáris katasztrófára készülve: sokkal gyakorlatiasabb tanácsokat hozunk a katasztrófavédelem szakértelmének hála.

Árvíz, villámárvíz: ezt tedd!

Ha gátszakadás várható vagy következett be környékeden, készíts elő zseblámpát, mobiltelefont és tartalék elemet vagy akkumulátort, ölts vízálló ruházatot! Ha teheted, emeletre vidd értéktárgyaidat, ha házban élsz, az udvarból vigyél be minden értéket a házba. A megáradt folyókba semmiképp ne lépj be, ha pedig elöntött területen kell átgázolnod, mindig valakivel együtt tedd ezt, hogy segíthessétek egymást. Ha kitelepítésre kerülne sor, a házban a gázt, villanyt, vizet zárd el, a tüzeket oltsd el.

A hóvihar váratlan katasztrófahelyzethez is vezethet
A hóvihar váratlan katasztrófahelyzethez is vezethetDuKai photographer / Getty Images Hungary

Ha villámárvíz csap le lakóhelyedre, a minél magasabb helyre való menekülés a legfontosabb. Autósan közlekedve soha ne próbálj meg átkelni a vízen, gyalogosan pedig, ha bokád fölé ér, keress másik irányt, ahol alacsonyabb. Ha levonult az ár, és élelmiszerrel érintkezett, az ételt dobd ki – szennyezett lehet. Az ivóvizet forrald fel, ha pedig nem élsz érintett területen, ne látogasd azt katasztrófaturistaként: ezzel csak rontasz a helyzeten.

Földrengés esetén maradj egy helyben!

Ne próbálj meg be- vagy kijutni: a legtöbb baleset ilyenkor történik, hiszen egy ledőlő kémény hatalmas kárt tehet. Az ablakoktól, üvegektől és a ledőlni képes bútorokról a lehető legnagyobb távolságot tartsd, ha otthon ér a helyzet, asztalok alatt vagy egy ajtónyílásba húzódva keress menedéket. A katasztrófavédelem tanácsa az, hogy se villanyt, se gyufát ne gyújts ilyenkor.

A rengés után, ha zsúfolt térben tartózkodsz, húzódj félre, hogy ne sodorjon el a menekülő tömeg – autóval is állj ki az út szélére.

Ha erősen megsérült az épület, amelyben tartózkodsz, minél hamarabb hagyd el, ölts vastag ruhát, ami megvédhet a sérülésektől. A bajbajutottakon segíts, az állatokat is igyekezz megnyugtatni és kimenekíteni.

Szélviharban így viselkedj

Ha lehet, keress védett helyet, de semmiképp sem fák tövében próbálj meg elbújni. Szemedet óvd a portól, kerítésbe vagy oszlopba kapaszkodva haladj az utcán. Ha gyermek van a közeledben, őt mindvégig védd a szél hatásától. A járműveket vagy sátrakat tanácsosabb elhagyni, mivel azokat is megtépázhatja a szél. Az épületek ablakait zárd be, és a háziállatok elzárásáról is gondoskodj ilyen körülmények között. Az áramszünetre érdemes felkészülni zseblámpával, a megsérült villanyvezetéket pedig semmiképp se közelítsd meg!

Időjárási katasztrófák

Az extrém meleg és hideg időjárás nem egyik pillanatról a másikra következik be, így ezekre a körülményekre idejében fel lehet készülni. A hidegre érdemes élelmiszer- és víztartalékkal, meleg ruhákkal, alternatív fűtési lehetőséggel felkészülni.

Hóviharban lehetőség szerint ne hagyd el otthonodat, ha mégis meg kell tenned, ne egyedül vágj neki.

Hőség idején figyeld a hőségriadóval kapcsolatos információkat, a legmelegebb órákban lehetőleg ne hagyd el a lakást, és gondoskodj a folyadék-utánpótlásról!

Heves vihar esetén a villámcsapás elkerülésére semmiképp ne fa alá húzódj be: kerüld a nedves talajt és a magas helyeket, autóban ülve húzd fel az ablakokat.

Ezt tedd, ha zsiradék ég: fedd le hamar!
Ezt tedd, ha zsiradék ég: fedd le hamar!Michael Blann / Getty Images Hungary

Nukleáris vagy vegyi baleset

Ilyen esetekben nem tudod időben elhagyni a szennyezett területet, ezért úgy tudsz a legjobban védekezni, ha bezárkózol a lakásba. A sugárterhelés a szabadban érhet, ezért ilyenkor a falak és a jól záró nyílászárók adják a legnagyobb fokú védelmet. Egy-két nap alatt már megfelelő mértékben csökkenhet a sugárzás ereje, megfelelő védőruhában, melyet a polgári védelem biztosít ilyenkor, elhagyható az érintett terület. Jódtablettával annak szükségessége esetén központi készlettel rendelkezik az ország.

Vegyi balesetről légvédelmi sziréna tájékoztat: a veszélyhelyzet kezdetét 120 másodpercig tartó, folyamatos szirénázás jelzi, annak végét pedig kétszer 30 másodperces. 

Ilyenkor zárt helyre érdemes húzódni, ahol a szellőztetést kikapcsolod, és az ablakokat bezárod.

Dohányozni tilos, viszont érdemes a legmagasabban fekvő helyiségbe húzódni. A veszélyhelyzet végén javasolt a szellőztetés.

Tűzvész

Épülettűz esetén meg kell kísérelni annak eloltását, de csak azután, hogy a 112-es segélyhívót értesítetted – ezt már eloltott tűz esetében is tedd meg. Ha a konyhában zsiradék ég, azt soha ne vízzel oltsd, hanem lefedéssel, és elektromos készüléket is csak azt követően olts vízzel, hogy áramtalanítottad. Ha nem sikerül a tüzet eloltani, hagyd el a lakást, az ajtót bezárva, de nem kulcsra zárva. Riaszd a szomszédokat: ha a füst miatt nem tudsz tájékozódni, ne indulj el. A lifteket ilyenkor tilos használni, lehetőség szerint biztosítani kell ugyanakkor a lépcsőházi szellőzést.

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye.

Regisztrálj az ingyenes rendezvényre!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek