Bármikor evakuálhatják a magyarok egyik kedvenc úti célját egy veszélyes természeti jelenség miatt

GettyImages-1257489631
Olvasási idő kb. 3 perc

Megnövekedett szeizmikus aktivitás miatt intik óvatosságra a Dél-Olaszországba utazókat, attól tartanak uyganis, hogy megismétlődik egy 1538-as katasztrófa.

Mint arról az Index is beszámolt, a hét elején, hétfőn este nyolc óra után tíz perccel 4,4-es erősségű földrengés rázta meg Nápolyt, amelynek fészke az amerikai földtani intézet (USGS) szerint a Campi Flegrei vulkáni terület térségében volt, 10 kilométeres mélységben.

Sajtójelentések szerint a rengést a környező településeken és Nápolyban is érezték.

Földrengések sora volt a területen

Az olasz kormány a legrosszabb forgatókönyvre is felkészült, ugyanis Európa legnagyobb vulkáni kráterében, a Campi Flegrei területén megnövekedett a szeizmikus aktivitás. Ezt a felszín alatti magma és gázok felhalmozódása okozza, amelynek során a talaj emelkedik és süllyed a felszíni nyomás miatt. Noha a tudósok szerint nem valószínű, hogy megismétlődik az 1538-as kitörés, a Campi Flegrei vörös zónájában élő közel félmillió ember tart egy katasztrófától.

Egy női börtönt is evakuáltak

Mint azt az Euronews értesüléseire hivatkozva az Economx is megírta, a meglehetősen változékony területen történt események miatt a tengerparti Pozzuoli városának több száz lakóját és egy női börtönt is evakuáltak. Az olasz kormány emellett 

mintegy 500 millió eurót különített el a települések kiürítésére és a biztonsági beavatkozásokra.

Nápoly messzebb van

Noha, mint írják, a rengéseket Nápolyban is érezni lehetett, szerencsére nem okozott nagyobb károkat, és senki sem sérült meg. Bár Dél-Olaszország legnagyobb városa kívül esik a vörös zónán, külvárosai, köztük Chiaia és Vomero érintett.

Nápoly többi része sárga zónában fekszik, miután a kitörés során jelentős vulkáni hamuhullásra lehet számítani, a Vezúv és Pompeji azonban e területen kívül esik.

Figyelmeztetik a turistákat

Több külföldi ország – köztük az Egyesült Királyság – is arra hívta fel a polgárai figyelmét, hogy kitörés esetén kövessék a helyi hatóságok utasításait.

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye.

Regisztrálj az ingyenes rendezvényre!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek