Kedvenceink a filmvásznon kívül nem éltek boldogan: hollywoodi állatsztárok tragikus halála

k-9-1989

A filmek végén gyakran megoldódnak a problémák, a szereplők élete jóra fordul, a kulisszák mögött azonban nem mindig happy end a színészek sorsa: ez nemcsak az emberi, de az állatszereplőkre is igaz, akiket sokszor alaposan lestrapálnak és meghurcolnak az Álomgyárban. Négylábú és uszonyos kedvenceink élete számos esetben tragikus fordulatot vett – ezekből a megrázó történetekből gyűjtöttünk össze néhányat.

„Willy” belepusztult a szabadságba

A ’90-es évek gyermekeinek meghatározó filmélménye az 1993-as Szabadítsátok ki Willyt!, melyben egy zűrös árva kiskamasz összebarátkozik egy fogságban tartott kardszárnyú delfinnel, majd segít az állatnak visszatérni a tengerbe. A címszerepet alakító nőstény orka a valóságban Keiko névre hallgatott, és nagyon fiatalon, 2-3 évesen fogságba került Izlandon, ahonnét Kanadába, majd Mexikóba, egy leharcolt vízi vidámparkba került – itt találtak rá a filmesek, akiknek hála az egész világon ismert lett.

A rajongók alapítványt hoztak létre, hogy az összegyűjtött pénzből „Willy” tényleg kiszabadulhasson: az akció sikeres volt, a sztárrá vált tengeri emlős öt évvel a film bemutatását követően visszatérhetett Izlandra, ahol gondozói lassan visszaszoktatták őt az Atlanti-óceánba. Igyekezetük azonban késeinek bizonyult: Keiko addigra már évtizedeket élt fogságban, az emberekre utalva, képtelen volt a nyílt vízben gondoskodni magáról, és társaival sem értette meg magát. 2003 decemberében tüdőgyulladás végzett vele, mindössze 26 évesen (természetes élőhelyükön a nőstény kardszárnyú delfinek akár 80-90 évet is megérnek).

„Jerry Lee” bevetés közben pusztult el

Szintén kultfilmnek számít az 1989-ben bemutatott Kutyám, Jerry Lee, mely egy nagydumás rendőr (James Belushi) és új társa, egy különlegesen kiképzett német juhász kalandjait meséli el. Ugyan a címszerepet több négylábú alakította egyszerre, a legtöbb feladatot egy valódi rendőrkutya, (a magyarul vicces nevű) Koton kapta, aki a Missouri állambeli Kansas City rendfenntartó erőinél teljesített szolgálatot. A film sikerének dacára a drogkeresőnek kiképzett német juhász nem maradt Hollywoodban, visszatért a rendőri szolgálatba, és sorsa végül szomorúan alakult: két évvel később egy tűzpárbaj során halálos lövést kapott, és a helyszínen elpusztult.

Öngyilkos lett „Flipper”, a delfin

Flipper a sorozatban mindig vidám volt
Flipper a sorozatban mindig vidám voltArchive Photos / Getty Images Hungary

A vasfüggöny mögött is népszerűnek számított Amerika kedvenc delfinje, Flipper, aki az 1964 és 1967 között futott azonos című tévésorozatban segítette a tengeri mentők munkáját: a valóságban öt különböző, alaposan kiképzett és beidomított delfint láthattak a nézők a szerepben, akik közül egy Kathy névre hallgató nőstény bizonyult a legügyesebbnek. A képernyőn mindig vidám delfinek élete a valóságban állandó szenvedéssel telt, nehezen viselték a fogságot és a folyamatos egzecíroztatást – a sorozat végét követően Kathyt nyugdíjazták, és egy miami akváriumban helyezték el, ahol kiképzője, Richard O’Barry szerint állandó rezignáltságban és agóniában teltek a napjai.

Háromévi gyötrődést követően Kathy végül inkább a halált választotta, lélegzete szándékos visszatartásával öngyilkos lett – O’Barryt annyira sokkolta az általa befogott és beidomított állat tragikus halála, hogy a következő évtizedekben a delfináriumok elleni küzdelem élharcosa vált belőle, Delfinmosoly című könyve idehaza is sok olvasóra tett mély benyomást.

Szívelégtelenség vitte el a leghíresebb hollywoodi orangutánt

Az 1996-os Majomparádé című családi vígjátékot a kritikusok az évtized egyik legrosszabb alkotásaként tartják számon, az viszont biztos, hogy Sam, az orangután (aki a filmben Dunston névre hallgat) alaposan leiskolázza benne emberi kollégáit, köztük Faye Dunawayt és Rupert Everettet. A kivételesen tehetséges emberszabású számos hollywoodi produkcióban feltűnt a ’90-es években és a 2000-es évek elején, láthattuk például A Flintstone családban, a Tim Burton-féle Majmok bolygójában és a Baywatch egyik epizódjában is. Hosszú álomgyári karrierje végeztével 2004-ben Sam egy emberszabású majmok számára létrehozott floridai rezervátumba került, ahol hat évvel később szívelégtelenség következtében pusztult el, viszonylag boldog, nyugodt öregkort megérve.

Amputálni kellett a kosaras kutya lábát

Buddy, a kosárlabdázó csodakutya a ’80-as évek végén lett híres a tengerentúlon, miután trénere, Kevin DiCocco segítségével több tévéműsorban is elkápráztatta a közönséget különös tehetségével – a labdazsonglőr golden retriever útja a tévéből Hollywoodba vezetett, ahol megkapta az 1997-es Szájkosaras kosaras című Disney-vígjáték címszerepét. Ugyan Buddy már tízéves volt a forgatás idején, minden filmbeli trükköt tökéletesen bemutatott, nem sokkal később azonban a rák egy ritka típusa, szinovális szarkóma támadta meg a szervezetét, minek következtében amputálni kellett az egyik lábát. Az operáció nem állította meg a betegség terjedését, alig fél évvel később a négylábú kosárlabdasztár elpusztult a kórban.

„Lassie” siketen és vakon élte le utolsó éveit

Eric Knight híres ifjúsági regénye, a Lassie hazatér számtalan filmes feldolgozást ért meg az idők során, a legismertebb azonban máig az első, 1943-ban bemutatott változat, melynek címszerepére a készítők eredetileg – a regénynek megfelelően – egy nőstény hosszúszőrű collie-t választottak, azonban mivel az állat nem tudott rendesen úszni, végül egy Pal névre hallgató kan fajtársával helyettesítették. A film sikere nyomán Pal igazi hollywoodi sztár lett, aki hat további Lassie-filmben és egy tévésorozatban is szerepelt, idővel azonban látás- és hallásproblémái keletkeztek, ezért 1954-ben, 14 éves korában visszavonultatták a show-bizniszből. Négy évvel később igazi kutyamatuzsálemként, siketen és vakon hunyt el kiképzője, Rudd Weatherwax farmján, ahol egy különleges síremlék alatt helyezték örök nyugalomra.

Lassie és filmbeli gazdája, Roddy McDowall
Lassie és filmbeli gazdája, Roddy McDowallArchive Photos / Getty Images Hungary

Nyugtató-túladagolás végzett a beszélő lóval

Idehaza nem ismert, Amerikában azonban óriási sikerrel futott, és hat évadot megért a Mister Ed című vígjátéksorozat, melynek címszereplője egy beszélő ló, aki folyamatos kalamajkába keveri gazdáját – az 1961 és 1966 között forgatott széria főhősét egy Bamboo Harvester névre hallgató palomino ló alakította, aki a megfelelő kondicionálás hatására képes volt szájával az emberi beszédet imitáló mozdulatokat tenni. A sorozat elkaszálását követően Mister Ed még sokáig népszerű maradt, Bamboo azonban kiöregedett a szerepből, ezért idővel más lovak helyettesítették őt a nyilvános megjelenések alkalmával: a sitcomsztár paripa végül tragikus véget ért, 1970-ben egy véletlen nyugtató-túladagolás küldte őt az örök vadászmezőkre.

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek