18

Csak felnőtteknek

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet. Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését a gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartozik.

Honnan ered a férfi és női nemi szimbólum?

GettyImages-165070492

A biológia és a genetika tudományától kezdve intimtermékek csomagolásán át a nyilvános vécék ajtajáig rengeteg helyen találkozhatunk a női és a férfi nemi szimbólumokkal: de vajon honnét erednek ezek az egyedi, kör alakú motívumok, és mit jelentenek pontosan? Erre keressük a választ mai Szimbólumvadász cikkünkben.

Isteneket, bolygókat, elemeket és növényeket is jelöltek így

A két jel eredete az ókori Rómába vezethető vissza, amikor a napjainkban női nemi szimbólumként ismert alakzat a szerelem istennőjét, Vénuszt, pontosabban Vénusz méhét, míg a férfiszimbólum a háború istenét, Marsot, vagyis Mars lándzsáját, nyílvesszőjét ábrázolta. Előbbi természetesen a nőiességre és a termékenységre utalt (nem véletlen a hasonlósága az egyiptomi ankh szimbólumhoz), míg utóbbi a férfiak „szakterületét”, a harcászatot, katonáskodást, illetve a vadászatot és a közösség védelmét jelképezte.

A két jelkép később a csillagászatban, az asztrológiában és az alkímiában élt tovább, ahol természetesen a Vénusz és a Mars bolygót, illetve a réz és a vas elemeket jelölték velük a középkor és a kora újkor tudósai. A mítosz szerint Vénusz istennő rézből készült tükröt használt, míg Mars isten pajzsát kovácsolták vasból – mindkét elem rendkívül fontosnak számított az alkimisták számára.

A modern biológiatudomány a 18. századtól vette át a két szimbólumot, amikor Carl von Linné svéd természettudós a növények csoportosítására használta őket: a Vénusz-jellel (*) a nőivarú, míg a Mars-jellel (*) a hímivarú növényeket jelölte, a kétivarú, vagyis hermafrodita növényeket pedig a Merkúr isten és bolygó, illetve a higany jelével (*) látta el. Utóbbit egészen az 1970-es évekig használta a tudomány, azóta a hímnős növényekre egy saját hermafroditajellel (*) hivatkoznak.

Az egyenjogúsági mozgalmak révén kerültek be a köztudatba

Feminista demonstráció résztvevői New Yorkban 1970-ben
Feminista demonstráció résztvevői New Yorkban 1970-benBettmann / Getty Images Hungary

A populáris kultúrába az 1960-as, ’70-es évektől kerültek át ezek a szimbólumok, amikor különböző társadalmi mozgalmak kezdték őket használni: a feministák előszeretettel alkalmazták a Vénusz-szimbólumot mint a női erő és egyenjogúság jelképét, a homoszexuálisok jogaiért küzdő szervezetek pedig az egymásba fonódó női, illetve férfiszimbólumokat használták önazonosságuk kifejezésére. A biszexuálisok két férfi és egy női vagy két női és egy férfiszimbólum összekapcsolásával hivatkoztak önmagukra, míg a három egymásba fonódó női szimbólum a monogámia elutasítását jelentette.

Az ezredfordulót követően a gendertudomány és az LMBT-mozgalmak számos egyéb, a Linné által használt szimbólumok keresztezéséből, átdolgozásából formált jelet vezettek be a különböző nemi irányultságok és szexuális kisebbségek, például a transzneműek, a pánszexuálisok, a nembináris és az aszexuális személyek jelölésére.

Eközben a két klasszikus jelkép, vagyis a Vénusz és a Mars a mindennapi élet részévé vált: a mosdóajtókon túl az óvszerek és fogamzásgátló termékek, illatszerek, parfümök logójáig, nyakláncokig és karkötőkig, szinte bárhol megpillanthatjuk őket.

Három szakácskönyv ingyenes szállítással!


Mentes Anyu szakácskönyveit azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra