A Pikachu-szerű állat, ami jaktrágyán tengődve éli túl a telet

tcs cover

A gyakran a Pokémonok világából ismert Pikachuhoz hasonlított feketeajkú pocoknyúl nem képes hibernálni magát, ezért lelassítja anyagcseréjét és jaktrágyát eszik, hogy túlélje a zord tibeti telet.

A nyúlszerű állat számára komoly kihívást jelent a hosszú tél, mivel élőhelyén, a tibeti fennsík 5 ezer méter tengerszint feletti magasságban fekvő területein mínusz 30 Celsius-fokig esik a hőmérséklet. A kutatók sokáig nem is értették, hogy tud életben maradni ilyen körülmények között, szemben más fajokkal, amelyek csak úgy boldogulnak, hogy hibernálják magukat, vagy enyhébb klímájú tájakra vonulnak. A rejtélyre végül egy kutatócsoport találta meg a megoldást, miután 13 éven át tanulmányozta az állat szokásait. Ebből született meg a tanulmány, amit a Proceedings of the National Academy of Sciences című tudományos folyóiratban tettek közzé.

Ezért kell a jaktrágya a túléléshez

„Az állatok mindenféle váratlan túlélési stratégiát alkalmaznak túlélésük érdekében”, emelte ki a Live Scicence-nek nyilatkozva John Speakman biológusprofesszor, a kutatás vezető szerzője. Mint mondta, számos faj, köztük a nyulak még a saját ürüléküket is hajlandók megenni, ha úgy hozza a szükség. Ezzel ugyanis olyan tápanyagokhoz juthatnak, amelyekhez egyébként nem férnének hozzá. A feketeajkú pocoknyúl (Ochotona curzoniae) azonban némiképp kilóg a sorból, mert miközben a koprofágia, vagyis a saját ürülék elfogyasztása nem ritka az állatvilágban, addig más fajokét megenni cseppet sem szokványos jelenség.

A feketeajkú pocoknyúl igazi túlélő
A feketeajkú pocoknyúl igazi túlélőNgchiyui / Getty Images Hungary

A kutatókat ezért is lepte meg, hogy a Pikachu karakterét is ihlető állat a téli időszakban nemcsak lecsökkenti testhőmérsékletét, illetve korlátozza fizikai aktivitását, hogy megnövelje a túlélési esélyeit, hanem a házi jakok trágyáját is megeszi. A szakemberek szerint ennek egyrészt az az oka, hogy a vizet és értékes tápanyagokat tartalmazó ürüléket könnyen meg tudja emészteni, másfelől pedig így jóval kevesebb energiát kell a táplálékkeresésre fordítania. A kényelemnek ugyanakkor megvan az ára, mivel cserébe bélparazitákkal fertőződhet meg.

Ha érdekelnek a természet csodái, olvass bele előző cikkeinkbe is!

Három szakácskönyv ingyenes szállítással!


Mentes Anyu szakácskönyveit azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra