A Pikachu-szerű állat, ami jaktrágyán tengődve éli túl a telet

tcs cover

A gyakran a Pokémonok világából ismert Pikachuhoz hasonlított feketeajkú pocoknyúl nem képes hibernálni magát, ezért lelassítja anyagcseréjét és jaktrágyát eszik, hogy túlélje a zord tibeti telet.

A nyúlszerű állat számára komoly kihívást jelent a hosszú tél, mivel élőhelyén, a tibeti fennsík 5 ezer méter tengerszint feletti magasságban fekvő területein mínusz 30 Celsius-fokig esik a hőmérséklet. A kutatók sokáig nem is értették, hogy tud életben maradni ilyen körülmények között, szemben más fajokkal, amelyek csak úgy boldogulnak, hogy hibernálják magukat, vagy enyhébb klímájú tájakra vonulnak. A rejtélyre végül egy kutatócsoport találta meg a megoldást, miután 13 éven át tanulmányozta az állat szokásait. Ebből született meg a tanulmány, amit a Proceedings of the National Academy of Sciences című tudományos folyóiratban tettek közzé.

Ezért kell a jaktrágya a túléléshez

„Az állatok mindenféle váratlan túlélési stratégiát alkalmaznak túlélésük érdekében”, emelte ki a Live Scicence-nek nyilatkozva John Speakman biológusprofesszor, a kutatás vezető szerzője. Mint mondta, számos faj, köztük a nyulak még a saját ürüléküket is hajlandók megenni, ha úgy hozza a szükség. Ezzel ugyanis olyan tápanyagokhoz juthatnak, amelyekhez egyébként nem férnének hozzá. A feketeajkú pocoknyúl (Ochotona curzoniae) azonban némiképp kilóg a sorból, mert miközben a koprofágia, vagyis a saját ürülék elfogyasztása nem ritka az állatvilágban, addig más fajokét megenni cseppet sem szokványos jelenség.

A feketeajkú pocoknyúl igazi túlélő
A feketeajkú pocoknyúl igazi túlélőNgchiyui / Getty Images Hungary

A kutatókat ezért is lepte meg, hogy a Pikachu karakterét is ihlető állat a téli időszakban nemcsak lecsökkenti testhőmérsékletét, illetve korlátozza fizikai aktivitását, hogy megnövelje a túlélési esélyeit, hanem a házi jakok trágyáját is megeszi. A szakemberek szerint ennek egyrészt az az oka, hogy a vizet és értékes tápanyagokat tartalmazó ürüléket könnyen meg tudja emészteni, másfelől pedig így jóval kevesebb energiát kell a táplálékkeresésre fordítania. A kényelemnek ugyanakkor megvan az ára, mivel cserébe bélparazitákkal fertőződhet meg.

Ha érdekelnek a természet csodái, olvass bele előző cikkeinkbe is!

Oszd meg másokkal is!
Mustra