Szófejtő: A fába szorult féreg valójában nem is féreg

GettyImages-WL003477

Ordít, mint a fába szorult féreg – mondjuk, ha valaki kegyetlenül, kétségbeesetten, velőtrázóan ordít. A nem éppen kellemes szituációra használt közkeletű szólásnak látszólag semmi értelme: hogyan lenne képes egy féreg ordítani? A megfejtés az állatvilág teljesen más részén keresendő.

A régi magyar nyelvben és némely tájszólásban a féreg szó „kártékony vadállatot” jelentett, főleg a farkast nevezték így őseink – magyarázza O. Nagy Gábor –, a fába szorult féreg pedig hasonló képzetet jelöl, mint a verembe esett farkas, vagyis a csapdába került fenevad keserves vívódását örökíti meg.

De vajon milyen fába szorulhatott bele a farkas, hogy ennyire kínkeservesen ordít? A nyelvész szerint a szólásban szereplő fa valójában egy régi állatcsapda lehetett: Erdélyben például vaddisznót fognak régi, kivágott fa törzsébe épített csapdával, amely akkor lép működésbe, ha a gyanútlan vad rálép a korhadt fára. Ukrajnában, Svéd- és Finnországban egy háromhegyűre kifaragott és függőlegesen felállított csapdával fogják a rókát és a farkast: a deszka középső, legmagasabb hegyére tűzik a csalétket, amelynek eléréséhez az állat felugrik a deszkára, így mellső lába beszorul a deszka három csúcsa között lévő két hasadékba.

Idehaza főként veremcsapdát állítottak az Alföld nádasaiban meghúzódó farkasok elfogására: a néha több öl mélységű farkasverem fenekéről hegyes karók meredeztek felfelé, az ezekbe belezuhant, felnyársalt vadállat ordítását valószínűleg messziről hallották, ami hozzájárult máig népszerű szólásunk keletkezéséhez és elterjedéséhez.

Ha érdekel egy-egy szó, kifejezés vagy szólás eredete, olvasd el  sorozatunk előző részeit  is!

Szakácskönyv egy kis extrával!

 

Mentes Anyu legújabb könyvét azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

Most AJÁNDÉK üvegpalack és vászontáska is jár a könyv mellé!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra