Ennyit dolgoznak uniós összehasonlításban a magyarok

GettyImages-1408214696
Olvasási idő kb. 2 perc

Az erős középmezőnybe tartozik Magyarország a heti munkaórákat tekintve, ám egy friss európai felmérés szerint jelentős eltérések mutatkoznak az országok között.

Átlagosan 36,1 órát dolgoztak 2023-ban a 20-64 év közöttiek, főállásában tehát ennyi a tényleges heti munkaideje egy munkavállalónak az Európai Unióban (EU). Az Eurostat felmérése szerint azonban

a tagállamok munkaideje tekintetében nem kis különbségek mutatkoznak.

EU-s felmérés: ennyit dolgoznak a magyar munkavállalók 

Annyi biztos, hogy a leghosszabb munkaheteket Görögország tudhatja magáénak, aktív állampolgárai hetente 39,8 órányit dolgoznak. Pár tíz perccel marad le utánuk Románia, amely munkavállalói 39,5 órát húznak le egy héten. Őket követik a szintén dolgos lengyelek 39,3 órával, utánuk pedig a bolgárok pontosan 39 órával.

Noha a magyarokra sem lehet azt mondani, hogy nem szeretnek dolgozni, mégis több mint egy órával lemaradnak le a negyedik helyezettől:

munkavállalóink átlagosan 37,8 órát dolgoznak egy héten.

A legrövidebb munkahetet Hollandiában regisztrálták, az ország aktív dolgozói 32,2 órányit dolgoznak egy héten. Őket követi Ausztria 33,6, majd 34 órával Németország. 

A legtöbb heti munkaóra az EU-ban a görögöké
A legtöbb heti munkaóra az EU-ban a görögökéPaul Bradbury / Getty Images Hungary

A mezőgazdaság nyerte a versenyt

Érdekes adat továbbá az is, hogy 2023-ban melyek voltak a leghosszabb munkahetet jegyző gazdasági tevékenységek. E szerint a mezőgazdaság, az erdészet és a halászat 41,5 tényleges munkaórát tudhat magáénak, 39,1-et a bányászat és kőfejtés, 38,9 órát pedig az építőipar. A legrövidebb munkaheteket a háztartások munkaadói – 26,7 óra –, az oktatás – 31,9 óra – és a művészet, szórakozás és szabadidő – 33 óra – adják.

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye.

Regisztrálj az ingyenes rendezvényre!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek