Ebben az országban nem megcsókolják, hanem leköpik a menyasszonyt

Szénási Pál
GettyImages-536863286
Olvasási idő kb. 6 perc

A házasságkötés életünk egyik legfontosabb pillanata. Vízválasztó létünk építkező, kísérletező korszaka, béta verziója, és a teljes életciklusunkra tervezett éles program között. Éppen ezért a különféle népek körében az egyik legfontosabb ünnepségnek számít. Nem is ünneplik akárhogyan.

Persze ha a tradíciónak, szülőknek és rokonoknak nem lenne köze a házassághoz, akkor nem is lehetne erről a kérdésről cikket írni. De ez, kérem, egy családi ünnep, ha akarjuk (és ha akarjuk, akkor ezzel hosszú távon jobban járunk), ha nem (ezzel a választással csak rövid távon járunk jól). A tradíciókat meg már csak azért is érdemes tartani, mert általában valamilyen nagyon pragmatikus szokáson alapulnak.

Lássuk, milyen szertartások köthetők a házassági ceremóniákhoz szerte a világon.

 

Különös esküvői szokás Kongóban: tilos mosolyogni

A házasság drámai műfaj, komolyan is veszik Kongóban, ahol a házasulandók nem mosolyoghatnak a menyegző napján. Ez nem feltétlenül érvényes a násznépre, de az ifjú párnak tartania kell magát, mert ha csak egy pillanatra is mosolyra vetemedik a szájuk, az azt jelenti a nagy befolyással bíró rokonság számára, hogy a fiatalok nem gondolják komolyan a dolgot. Márpedig a nagy befolyással rendelkező rokonság nagy része tudja, mi a házasság.

Az esküvői szokások szerte a világon évszázados hagyományokon alapulnak
Az esküvői szokások szerte a világon évszázados hagyományokon alapulnakAlex Liew / Getty Images Hungary

Hastánc és zene Libanonban

Ebben az izgalmas közel-keleti országban a Zaffe nevű esküvői ünnepséget hastánccal, zenével, kiabálással kezdik meg, amelyre többnyire hivatásos előadókat hívnak. Az esemény végén mindenki a menyasszony házában köt ki, ahol a párra áldásokat és virágszirmokat szór a rokonság, így indulnak a hivatalos szertartásra.

Lavash és méz az örmény fiatalok vállán

A friss házasok erősen ügyelnek arra, hogy ne lépjenek ártó szellemek az életükbe, ezért amikor a házasok belépnek az esküvői fogadásra, ami többnyire a vőlegény házában történik, akkor előbb összetörnek egy tányért, majd a vőlegény édesanyja egy-egy szelet lavasht (örmény lapos kenyér, amelyet egy forró kemence belső falára csapva készítenek) és mézet ad a fiataloknak.

A lavasht és a kanálnyi mézet a vállukon egyensúlyozva kell megtartani, hogy elűzzék a gonosz szellemeket.

Talpig fehérben mondják ki az igent Japánban

Japán okos, előrelátó népe az anyósra is gondol. A menyasszonynak talpig fehérbe kell öltözködni, a kimonónak, a sminknek, illetve a ruházathoz tartozó csuklyának is fehérnek kell lennie. A fehér szín, csakúgy, mint sok más kultúrában, a szűziesség szimbóluma. De minek a csuklya? Azért kell, hogy eltakarja a „féltékenység szarvait”, amelyet a menyasszony az anyósa iránt érezhet.

Japán esküvői szokás, hogy a menyasszony fehér csuklyát visel
Japán esküvői szokás, hogy a menyasszony fehér csuklyát viselEriko Koga / Getty Images Hungary

Zarándoklat az ismeretlen katona sírjához

Sok friss házas Moszkvában a tisztelet jeléül elzarándokol a Kreml mellett található ismeretlen katona sírjához, hogy az esküvői csokrot az emlékművön elhelyezve készítenek egy közös fotót az örökkévalóságnak.

Venezuelában eltűnik a pár a lagziból

Ebben a dél-amerikai országban az esküvői hagyományokat komolyan tiszteletben tartják, sőt támogatják az ifjú pár igényeit a menyegzőn: hiába a rokonság, zene, tánc, egy venezuelai házaspár titokban leléphet a buli tetőpontján, sőt, ez egyenesen ajánlott is, mert így szerencsét hoznak a háznak, de az is szerencsés lesz, aki elsőként észreveszi eltűnésüket. Keresni, pláne megtalálni azonban nem kell, nem tanácsos őket.

Menyasszonyi viselet Belső-Mongóliából
Menyasszonyi viselet Belső-MongóliábólGeorgiNutsov / Getty Images Hungary

Így jön a csirkemáj az esküvőhöz

A mongolok nem valamilyen naptár alkalmazást használnak ahhoz, hogy kitűzzék az esküvő dátumát, hanem csirkét. A házasulandók megragadnak egy kést és egy kijelölt szárnyast. Ha ép és egészséges májat találnak benne, akkor kitűzhetik az esküvő napját, ha a máj nem ép, nem egészséges, akkor levágnak egy másik csirkét is. És ez addig megy, amíg a megfelelő májat meg nem találják.

Ezért köp az apa Kenyában és Tanzániában

Egy kívülálló szemével meglehetősen furcsa szokás lehet a maszáj törzseké: mielőtt a menyasszony elhagyná a szülői házat, az apa egyszer fejen és egyszer mellkason köpi leányát, ami szerencsét és gazdagságot biztosít a házasulandó gyermeknek és férjének.

Pusziadás Svédországban

Svédországban vigyázni kell ám a vőlegénynek és a menyasszonynak, mert ha a menyasszony elhagyja az ünnepi asztalt, akkor a jelenlévő hölgyek puszit adhatnak a legénynek. Még ha a vőlegény hagyja el az asztalt, akkor

a menyegzőn jelenlévő férfiak nyomhatnak egy puszit a menyasszony arcára.

Romániában is lopják a menyasszonyt

Ez már ismerős terep lehet a magyarok számára, ugyanis Romániában is ellophatják ám a menyasszonyt, ami nemcsak egy gyengén eljátszott emberrablás, hanem egy jól megtervezett és kivitelezett csapatmunka eredményeként megvalósult cselekmény. A vendégek váltságdíjak kérnek a vőlegénytől (már ha vissza szeretné őt kapni), ami jellemzően pár üveg ital szokott lenni, vagy megkérik a pórul járt fiatalambert, hogy énekeljen egy szerelmes dalt az egész ünnepi társaság előtt, hogy élete hátralevő részét ne egyedül kelljen leélnie.

Tudni szeretnéd, hogyan kell öltözködni egy esküvőn, akkor olvasd el cikkünket a témában

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye.

Regisztrálj az ingyenes rendezvényre!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek