Ez a húsevő csiga képes az emberrel is végezni

tcs cover

A világon megközelítőleg 40 ezer csigafaj él, többségük meglehetősen jámbor, a kúpcsigák azonban rácáfolnak megítélésükre.

A kúpcsigák gyönyörű lények. Kúp alakú, spirális házuk színe és mintázata változatos, gyakran élénksárga, narancssárga, piros vagy barna. Összesen 900 fajuk ismert, közülük a legnagyobb akár a 23 centiméteres hosszúságot is elérheti. Szépségük azonban megtévesztő. Kivétel nélkül mindegyikük veszélyes, mérgező állat. 

Ezek a dekoratív állatok trópusi éghajlati körülmények között érzik magukat a legotthonosabban, főként az Indiai- és a Csendes-óceán találkozásánál, de megtalálhatók a Földközi-tengerben, a Dél-afrikai Köztársaság és Kalifornia partjainál is. A tengerfenéktől az árapályzónáig mindenütt felbukkanhatnak korallzátonyokban vagy sziklák tövében, néhányuk pedig szívesen ássa be magát a kavicsos, törmelékes üledékbe. Őseik már 56 millió évvel ezelőtt, az eocén korban is éltek. 

A kúpcsigák ragadozó, húsevő életmódot folytatnak. Napközben sziklák és zátonyok repedéseiben bújnak meg, és éjszaka indulnak vadászni. Tengeri férgekkel, puhatestűekkel és kisebb halakkal táplálkoznak, mi több, ha a szükség úgy hozza, fajtársukat is felfalják. Támadásra és védekezésre hosszú, szigonyszerű reszelőnyelvüket használják, ezzel csapnak le áldozatukra.

Prédájukra, főként a gyorsabb, kisebb méretű halakra csigáktól szokatlan gyorsasággal, reszelőnyelvükkel csapnak le, amellyel mérget juttatnak az áldozat szervezetébe. Ez a toxikus vegyület legalább 200, egyenként is mérgező összetevőt tartalmaz, együttesen ideg- és izombénító hatásúak. A kúpcsiga a megbénított áldozatot egyben kebelezi be. A nagyobb, halakkal táplálkozó példányok képesek az emberrel is végezni. 

A kúpcsiga mérgét a gyógyszergyártásban is alkalmazzák a különböző komponensek hatásának pontossága és gyorsasága miatt. Több vegyülete a receptorok egy bizonyos osztályát célozza meg, ami azt jelenti, hogy mellékhatások nélkül képesek azonnali hatást kifejteni, például csökkenteni a pulzusszámot vagy csillapítani a fájdalmat.  

Ha érdekelnek a természet csodái, olvasd el sorozatunk előző részét is!

Oszd meg másokkal is!
Mustra