Egy cukrász panasza miatt tört ki a háború Franciaország és Mexikó között

Épisode de l'expédition du Mexique en 1838

Az országok közötti konfliktusokat gyakran jelentős geopolitikai okok vagy etnikai feszültségek szülik, olykor azonban jóval banálisabb indokból is képesek háborúba lépni egymással nemzetek.

Az 1820-as években a frissen kikiáltott független Mexikói Szövetségi Köztársaság életét súlyos zavargások, puccsok és lázadások nehezítették: az egyik felkelés során, 1828-ban puccsista katonatisztek a főváros jelentős részét feldúlták és kifosztották, beleértve egy emigráns francia cukrász, Monsieur Remontel boltját is. A dühös cukrászmester kártérítést követelt a mexikói kormánytól, panaszát azonban válasz nélkül elutasították – ami nem meglepő, tekintve, hogy az elpusztult, szétrabolt áruk összértéke nagyjából 1000 pesónak felelt meg, Remontel viszont 60 ezer pesóra tartott igényt.

A Polgárkirály csak a megfelelő alkalomra várt

A cukrász nem adta fel tervét, és mivel választott hazájában süket fülekre talált – más megkárosított honfitársaihoz hasonlóan –, a francia királynál nyújtott be panaszt. Franciaország az újszülött latin-amerikai állam legfőbb kereskedelmi partnerének számított, a két nemzet között azonban folyamatosak voltak a konfliktusok, ugyanis a mexikóiak a végtelenségig halogatták a franciák által számukra küldött milliós hitelek visszafizetését – a hazájában sokat gúnyolt „Polgárkirály”, Lajos Fülöp csak a megfelelő ürügyre várt, hogy háborút robbanthasson ki megbízhatatlan üzletfelei ellen.

Az uralkodó kapva kapott a lehetőségen, amikor 1838-ban véletlenül eléje került egy akkor már tíz éve kallódó papiros, melyben egy bizonyos Remontel intézett hozzá kártérítési petíciót: Lajos Fülöp megüzente a mexikói kormánynak, hogy azonnal fizessen 600 ezer pesót – vagyis az eredeti összeget tízévi kamattal felszorozva – a megkárosított cukrásznak, különben fegyverrel vesz elégtételt. Mexikó természetesen nem volt hajlandó fizetni, ezért a király utasította Charles Baduin admirálist, hogy hajózzon be a Mexikói-öbölbe, zárjon blokád alá minden mexikói kikötőt és vegye tűz alá a San Juan de Ulúa erődöt, illetve a legfontosabb kikötővárosnak számító Veracruzt.

A háborúnak gyorsan vége lett, de Mexikó sosem ocsúdhatott fel

A november végén kirobbant háborúban az amerikaiak által is támogatott franciák gyorsan felülkerekedtek ellenfeleiken, 30 ezer katonájukkal elfoglalták Veracruzt, amit a nyugdíjból visszatért Antonio López de Santa Anna tábornok csapatai sem tudtak visszaszerezni. Alig három és fél hónappal később, március 9-én brit segítséggel megszületett a békemegállapodás, amiben a mexikóiak beleegyeztek, hogy 30 napon belül kifizetik a 600 ezer pesót a franciáknak, sőt, még pluszban 200 ezer pesós kompenzációt is hozzácsaptak az összeghez.

A franciák ugyan kivonultak az országból, Mexikóra azonban még viharosabb idők következtek: Texas kiválása után újabb békétlenség lett úrrá az országon, ezt az amerikai–mexikói háború követte, melyben Mexikó elvesztette területének felét. Mivel a külföldi hiteleket továbbra sem tudták fizetni, 1861-ben Franciaország ismét hadat üzent: a hosszú éveken át tartó háborúban III. Napóleon seregei katonai megszállás alá vonták az országot, és császárrá nevezték ki Ferdinánd Miksa Habsburg főherceget, a köztársaság csak 1867-ben állt vissza.

Oszd meg másokkal is!
Mustra