Ezer kedvese és két felesége volt: Che Guevara, a nőcsábász forradalmár

GettyImages-953407142
Olvasási idő kb. 4 perc

Miközben a rossz nyelvek, számos forrás által megerősítve, Fidel Castro hosszú életében mintegy 35 000 nő intenzív jelenlétéről számolnak be, Che Guevarának „mindössze” ezer asszony beteljesült szerelmét tulajdonítják. Feleannyi évet sem élt, mint egykori barátja, de két házasságra és minimum öt gyermekre a legnagyobb forradalmi láz közepette is jutott ideje.

Két feleség és ezer szerető: szűk 4 évtized alatt Ernesto Guevara intenzívebb életet tudhatott magáénak, mint sokan matuzsálemi korukra. 

Che Guevara mozgalmas élete

Ernesto Guevara életének 38 éve alatt volt betegeskedő asztmás, mégis tehetséges sportoló és az irodalom iránt szenvedélyesen érdeklődő kisgyerek Argentínában, mérnökhallgató-jelölt, egyetemista az orvosi karon, idealista kalandor, utazó Bolíviában, Peruban, Ecuadorban, Panamában, Costa Ricában, Nicaraguában, Hondurasban, Salvadorban és Guatemalában, lett belőle bőrgyógyász doktor, forradalmár, börtönerőd-parancsnok, a kubai Nemzeti Földreform Intézet, majd pedig a Kubai Nemzeti Bank elnöke, később ipari miniszter, s még sok egyéb mellett szerető, férj és édesapa.

Ez nem George Clooney egy korai szerepében, hanem Che Guevara a forradalmár szerepében, akiért rajongtak a nők
Ez nem George Clooney egy korai szerepében, hanem Che Guevara a forradalmár szerepében, akiért rajongtak a nőkBettmann / Getty Images Hungary

Che Guevara és a nők

Életrajzírói az alig 15 éves Ernesto első szerelmeként unokatestvérét, Carmen Córdoba de la Sernát említik, aki iránt gyengéd érzelmeket vélt táplálni a későbbi ikon, nők és forradalmárok, de leginkább forradalmár nők ezreinek bálványa. Első ismert kapcsolata 20 éves kora körül egy arisztokrata lányhoz, María del Carmen Ferreyrához fűzte. Chichinát, azaz María del Carment Ernesto legalább kétszer feleségül is kérte, de a lány szüleinek ellenzése miatt a szerelemből házasság sosem lett. Egyetemista társával Tita Infantéval filozófiai és irodalmi eszmecseréi nyűgözték le, és nem nagyon állt ellen az édesapja bejárónői jelentette kísértéseknek sem. Később pedig utazásai során is gyakran kötődött gyengéd szálakkal a gyengébbik nem tagjaihoz: első útja alkalmával például egy marxista orvos perui asszisztenséhez, utolsó utazása során pedig a német Tamara Burkéhoz, akit Csehszlovákiában ismert meg. De mindkét feleségét is kalandos utazásain sodorta elé a gondviselés.

Che Guevara, a férj

A nők kedvence, Che Guevara
A nők kedvence, Che GuevaraMichael Nicholson / Getty Images Hungary

Miután arisztorata első szerelme többször is kikosarazta, az érettebb Che érdeklődését már más társadalmi helyzetű és felfogású nők keltették inkább fel. Első feleségét, a perui származású, de száműzetésben lévő Hilda Gadeát a guatemalai kormány megbuktatása idején ismerte meg, s 1955-ben Mexikóban feleségül is vette az addigra már várandós baloldali fegyveres aktivistát. Politikai és vallási meggyőződésük miatt templomi esküvőre nem került sor, de maga a kapcsolat sem élte sokkal túl Hilda lányuk 1956-os születését. Ettől még a forradalmi tűz nem csillapodott ereiben, s eszmei elkötelezettsége szerelmeinek tárgyában továbbra is testet öltött. Második feleségét, a 22 éves Aleida March Torrest ugyanis Escambay dzsungelében ismerte meg, amikor az csapataihoz verődött. A 22 éves lány éppen rendőrségi kőrözés alatt állt, a vád a felkelők támogatása volt. Miután 1959 elején a kubai fővárosba diadalmasan bevonultak, sietve rendezte sorait Hildával a válás papírmunkájának intézésével, majd elvette új kedvesét, Aleidát. 

Che Guevara, az édesapa

Aleida négy gyermeket szült Ernestónak, noha a forradalmi események és a férj hosszú afrikai útja miatt a pár viszonylag kevés időt tölthetett együtt.

Che Guevara és a nők legszerencsésebbike(?), Aleida, ahogyan nászútjukra indulnak
Che Guevara és a nők legszerencsésebbike(?), Aleida, ahogyan nászútjukra indulnakBettmann / Getty Images Hungary

Így Aleidita, Camilo, Celia és Ernestito sem lehetett sokat 1967-ben kivégzett édesapjukkal, de híres atyai szigorát így is megtapasztalhatták. Az azonban nem gátolta meg Che Guevarát abban, hogy – egyes életrajzírói szerint – házasságon kívüli gyermeket nemzzen egy Lidia Rosa López nevű nővel, a kis Omar Pérezt viszont a forradalmár soha nem ismerte el fiának.

Ha érdekel Fidel Castro szenvedélyes szerelmi élete is, ezt a korábbi cikkünket is ajánljuk szíves figyelmedbe.

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye.

Regisztrálj az ingyenes rendezvényre!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Ezt olvastad már?

Érdekességek