Miért esik több férfi a cápatámadások áldozatául, mint nő?

tcs cover

Minden száz cápatámadásból csupán hat balesetnek nő az áldozata. Véletlen lenne?

Ha nő vagy, van mára egy jó hírünk: a statisztikák szerint elenyésző az esélye, hogy cápatámadás áldozatává válj. Tény ugyanis, hogy az óceánok félelmetes ragadozói sokkal nagyobb valószínűséggel csapnak le egy férfire. 

Férfifaló cápák?

Mindenekelőtt szögezzük le, hogy az emberek – legyenek nők vagy férfiak – nem szerepelnek a cápák menüjén. Sokkal szívesebben fogyasztanak fókákat vagy nagyobb halakat – amelyeknek az alakja néha a megszólalásig hasonlít egy szörfdeszkára vagy egy kenura. Balesetek persze előfordulnak. 

1941 óta összesen 1132 esetet rögíztettek Ausztrália partjainál, ebből 968-at férfiak, 64-et nők szenvedtek el, 100 incidens pedig az áldozat nemének feljegyzése nélkül maradt az utókorra. Vagyis minden száz cápatámadásból csak valamivel több mint hat alkalommal nő az áldozat. Ez az egyenlőtlenség pedig nem csak Ausztráliában, az egész világon fennáll. Ugyan az elmúlt nyolcvan évben megnőtt a női áldozatok száma, a férfiaké még mindig hatalmas túlsúlyban van. 

De vajon mi állhat a jelenség háterében? A cápák szívesebben csapnak le a férfiakra? Vagy a statisztikát csupán a véletlen alakította? Az Ausztrál Cápatámadás-akta kurátora, John West szerint a választ a vízi, különösen a nagyobb kockázattal járó sportok történelmében kell keresnünk, amelyeket az elmúlt században sokkal több férfi választott, mint nő. Ezt támasztja alá a nemek lassú, de folyamatos kiegyenlítődése a statisztikákban. 

A statisztikák szerint sokkal több férfi válik a cápák áldozatául, mint nő
A statisztikák szerint sokkal több férfi válik a cápák áldozatául, mint nőstefanoborsani / Getty Images Hungary

Cápa a vízben!

West szerint akár nők vagyunk, akár férfiak, nem árt, ha elővigyázatosak vagyunk a cápák lakta vizekben, hiszen nem egyszerű kereket oldani előlük. Egy jól irányzott ütéssel azonban 65 százalékos eséllyel megúszhatjuk a találkozást.

Ha pedig szeretnénk megelőzni a kellemetlen élményt óceánparti nyaralásunk során, lehetőleg kerüljük a zavaros vizet és a folyótorkolatokat; ne induljunk úszni alkonyatkor vagy hajnalban (a cápák ilyenkor a legaktívabbak); maradjunk a part közelében; és ha nagyobb halrajjal találjuk szemben magunkat, azonnal ússzunk partra. 

Ha szívesen olvasnál hasonló cikkeket, szemezgess A természet csodái című sorozatunk előző részeiből!

Oszd meg másokkal is!
Mustra