18

Csak felnőtteknek

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet. Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését a gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartozik.

A 7 legbizarrabb vágyfokozó, amiktől ma már inkább megijedsz

Az emberiség az idők kezdete óta kutatta a titkot, hogyan lehet mesterséges úton fokozni a nemi vágyat és a szexuális teljesítőképességet, de az is sokakat foglalkoztatott, miként bolondíthatják magukba kiszemeltjüket varázslat segítségével. Az idők során igen bizarr megoldásokat találtak ezekre a problémákra.

Állati testrészektől kezdve növényekig és különleges receptekig szinte bármit bevetettek a múltban vágyfokozás céljára, végső esetben még az ima gyógyító erejétől sem riadtak vissza. A legfurcsább afrodiziákumokból készített összeállítást a BBC History Extra.

1. Kőrisbogár

Az állatvilágból származó legnépszerűbb afrodiziákum a kőrisbogár, más néven spanyol légy (Lytta vesicatoria), egy Skandinávia kivételével egész Európában és Ázsia déli részén előforduló smaragdzöld rovar, melynek varázslatos ereje az ókori görögök óta ismert. A bogár testét hagyományosan porrá őrölték, majd páfránnyal és más gyógynövényekkel együtt bájitalt főztek belőle, ami – a híresztelések szerint – bárkiben fellobbantja a szexuális lángot. A hiedelem alapja az a testet átjáró belső melegség, melyet a kőrisbogáritalt elfogyasztók gyakran éreznek – ez azonban nem a szerelem fellobbanása miatt történik, hanem azért, mert a rovar rendkívül káros „hatóanyaga”, a kantaridin gyulladásokat indít be a szervezetben.

Kreatívak voltak őseink bájital-alapanyagok terén.
Kreatívak voltak őseink bájital-alapanyagok terén.RoterPanther / Getty Images Hungary

A kőrisbogárból készült, gyakran mérgező bájital sok hiszékeny ember halálát okozta az idők során – valószínűleg közéjük tartozik II. Ferdinánd aragóniai király, aki első felesége halála után egy nálánál jóval fiatalabb asszonyt vezetett oltár elé. A hatvanas éveiben járó uralkodó minden erejével azon volt, hogy fiúörököst nemzzen, ehhez azonban jól kellett teljesítenie a hitvesi ágyban. Ferdinánd ezért számos vágyfokozó praktikát és gyanús bájitalt kipróbált, köztük a kőrisbogarat is, és valószínűleg ez okozta vesztét. Egészsége fokozatosan megrendült, végül 1516 januárjában visszaadta lelkét a teremtőjének.

2. Állati testrészek

Szintén az idők kezdete óta népszerű vágyfokozónak számítanak a különböző állati testrészek: az amerikai őslakosok például gyíkok levágott farkát használták fel szerelmi bájitalaikban, míg a régi afrikai kultúrákban a gyíknyaknak tulajdonítottak varázslatos hatalmat. Máig rendkívül erős afrodiziákumnak tartják a rinocéroszok szarvát, melyből a hiedelem szerint szerelmi vágyat fokozó őrlemény készíthető – ennek következtében az orrszarvúk a vadászok közkedvelt célpontjai lettek, a faj mára a kihalás szélére jutott.

3. Növények, virágok

Természetesen a növényvilág is rengeteg libidóserkentőnek gondolt megoldással gazdagította az emberiséget a történelem során. Indiában csattanó maszlagból (Datura stramonium) készítettek bájitalt, mely a hiedelem szerint mámorkeltő, hallucinogén hatásának köszönhetően fokozza a szerelmi vágyat – az eufóriáért azonban komoly árat kell fizetni: a növény által okozott önkívületi állapot akár egy napon át is eltarthat, és gyakran kórházban végződik, de a túladagolásos halál sem ritka.

A legkülönfélébb növényekből készítettek porokat, italokat
A legkülönfélébb növényekből készítettek porokat, italokatMediterranean / Getty Images Hungary

A kolumbiai őslakosok nem afrodiziákumként, hanem sokkal kegyetlenebb céllal használták a csattanó maszlagot. A törzsi vezetőket haláluk után feleségeikkel együtt égették és temették el, de természetesen az asszonyoknak gyakran nem akaródzott idő előtt eltávozniuk az élők sorából – ebben az esetben a lázadó kedvű özvegyeket csattanó maszlaggal elkábították, majd öntudatlan állapotukban végeztek velük.

Az ókori görögök egy szatirikon néven ismert varázserejű orchideát használtak vágyfokozóként, amely – népszerűsége folytán – mára kipusztult. Albertus Magnus 13. századi német teológus viszont úgy vélte, a házastársak közötti vágy legjobban a meténg (más néven télizöld) segítségével fokozható. Az ötleteknek tényleg csak a képzelet szabott határt.

4. Összepréselt férgek

A 17. században gyakoriak voltak a boszorkányperek az észak-amerikai gyarmatokon: egy ízben Új-Mexikó kolónia egyházi bírósága elé cibáltak istentelen mágia alkalmazásának vádjával néhány telepes asszonyt, akik az őslakosoktól vásárolt szerelmi bájitallal próbálták felkelteni az általuk kiszemelt férfiak szerelmét – tanúskodik egy korabeli inkvizíciós napló. Az ominózus bájital a feljegyzés szerint összepréselt férgekből készült pépet, gyógynövényeket és testnedveket tartalmazott, és a kotyvalékot a használati utasítás szerint a kiszemelt személy mellkasára kellett kenni a kívánt hatás elérése érdekében.

Sokszor varázslókat kértek meg a bájitalok elkészítésére
Sokszor varázslókat kértek meg a bájitalok elkészítéséreduncan1890 / Getty Images Hungary

5. Szentostya

A középkori Európában az áldozáshoz használt, megszentelt ostyát – mely a katolikus tanítás szerint Krisztus testévé lényegül át – sokan csodás tulajdonságokkal ruházták fel, egyesek még szerelmi bájitalt is főztek belőle. Egy 13. századi itáliai legenda szerint egy fiatal lány jósnőhöz fordult, hogy visszanyerje kedvese szerelmét, a jósnő pedig arra kérte a lányt, szerezzen neki egy szentostyát, hogy abból bájitalt főzhessen. A következő templomi áldozás alkalmával a lány titokban egy kendőbe köpte a szájába helyezett ostyát, majd hazasietve a kenyeresládába rejtette azt, a bűntett miatt azonban iszonyú lelkiismeret-furdalása támadt, rémálmok gyötörték, és csak harmadnapra tudta eldönteni, hogy teljesíti a jósnő kívánságát. Amikor azonban kinyitotta a kenyeresládát, legnagyobb rémületére azt találta, az ellopott ostya egy része véres hússá változott. A lány zokogva futott a plébánoshoz, hogy szentségtörő tettét bevallja és bűnbocsánatért esedezzen. A Rómától 90 kilométerre délkeletre található Alatri város Szent Pál apostolról elnevezett székesegyházában ma is őrzik az állítólagos csoda ereklyéjét.

6. Lukács apostol segítsége

Szent Lukács evangélistát az orvosok és a festők mellett a hajadonok és aggszüzek védőszentjeként is tisztelik a keresztény világban, nem csoda, hogy az idők során sokan a néhai apostolhoz fordultak segítségért reménytelen szerelem esetén. Egy középkori angol praktika szerint Lukács ünnepnapjának, október 18-ának estéjén a szerelmet megtalálni vágyók egy gyógynövényekből, mézből és ecetből készült kotyvalékot kentek a fejükre, majd lefekvés előtt imát mondtak a szenthez – ennek köszönhetően éjszaka meglátták álmukban igaz szerelmük arcát.

7. Emberi testnedvek

Kevésbé gusztusos, de a középkorban szintén bevett megoldás volt a különböző emberi testnedvek felhasználása szerelmi mágia céljára: több korabeli kézikönyv tanácsolja a reményvesztett szerelmeseknek, hogy készítsenek süteményt, melybe belesütik saját izzadságukat, vérüket és más testnedveiket, majd küldjék el a kiszemelt partnernek. A hozzáértők szerint a testnedvsüti elfogyasztása után a megcélzott férfi vagy nő azonnal csillapíthatatlan vágyat kezd érezni a nedvek tulajdonosa iránt. Léteztek olyan receptek is, amelyek szerint a megcélzott társsal megitatandó főzetbe bőr- és hajdarabkákat kell belecsepegtetni a kívánt hatás elérésének érdekében.

Oszd meg másokkal is!
Mustra