Véget vet az EU ennek a rendszámokkal kapcsolatos trükknek

GettyImages-813165770
Olvasási idő kb. 2 perc

Hetvenéves hagyománynak vet véget az Európai Unió (EU) új gyalogosbiztonsági előírása, amely miatt az Alfa Romeo gyártójának lépnie kellett.

Noha az Alfa Romeo már csaknem hét évtizede, 1955 óta tervezi úgy a modelljeit, hogy az első rendszámtáblát oldalra tolva helyezi el az autók orrán, az olasz luxusautó gyártójának az uniós előírások miatt most változtatnia kell ezen – írja a Totalcar

Miután az EU-s rendelkezések kötelező érvényűek, ezért az autógyártónak lépnie kellett.

Vége a hagyománynak: máshol lesz a rendszámtábla

A „félretolt” rendszámtábla megoldását először az Alfa Romeo Giulietta Spideren mutatták be 1955-ben. A gyártó sajátos dizájnvédjegyévé vált hagyományának azonban az EU által bevezetett általános járműbiztonsági rendelet most vet véget, amely alapján azért kell a rendszámtáblát az első lökhárító közepére helyezni, mert azzal csökkenteni lehet egy ütközés esetén a gyalogosok sérülésének a kockázatát.

Az arculatávltás hírét Alejandro Mesonero-Romanos, az Alfa Romeo dizájnfőnöke is megerősítette.

A rendszámtáblák terén hozott változtatás komolyan érinti a nagy autómárkát
A rendszámtáblák terén hozott változtatás komolyan érinti a nagy autómárkátHeritage Images / Getty Images Hungary

A következő modellek már így készülnek

A legendás olasz autómárka idén áprilisban mutatta be első olyan modelljét, ahol a rendszámtáblát már középen helyezték el. Ez pedig a jövőben sem lesz másként, így a következő generációt képviselő Giulia és Stelvio terveit is már az európai uniós iránylevek szerintalkották meg. 

Európai uniós szabály a közlekedők védelmére

Az általános járműbiztonsági rendelet egy sor kötelező, fejlett vezetéstámogató rendszert vezet be, illetve olyan jogi keretrendszert hoz létre, amelynek köszönhetően növelni lehet az utasok, a gyalogosok és a biciklisek védelmét. Az új szabályozás által 2038-ig több mint 25 ezer életet, és legalább 140 ezer súlyos sérülést kerülnének el.

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye.

Regisztrálj az ingyenes rendezvényre!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Ezt olvastad már?
Érdekességek