Tilos otthon autót mosni: pénzbüntetés jár annak, aki mégis így cselekedne Németországban

GettyImages-174942860

Porszívózni és polírozni még szabad az autót a saját kertben vagy a ház előtti parkolóban, a mosás azonban tilos Németországban. Akik megszegik ezt, sokat fizethetnek. A környezet védelme miatt született a szokatlan szabályozás.

Oka van annak, hogy ilyen szigorú törvényt hoztak Németországban, ugyanis a talajba kerülő vegyszeres, olajos víz erősen környezetszennyező. Azért tiltják az otthoni autómosást, mivel házilag nem lehet megoldani a káros anyagok szakszerű elvezetését.

Büntetik az otthoni autómosást

Azzal próbálják megállítani a szabályszegőket és a veszélyes anyagok talajvízbe kerülését, hogy hatalmas pénzbírságot szabnak ki arra, aki a kertjében vagy egy utcai parkolóban akarja lemosni a kocsiját, írja az Index.

Büntetés jár az otthoni autómosásárt
Büntetés jár az otthoni autómosásártgilaxia / Getty Images Hungary

Az egyéb autóápolási folyamatokat, mint például a porszívózást, a polírozást vagy éppen a szélvédő tiszta vízzel való lemosását nem tiltják, mivel ez nem ereszt szennyező vizet a talajvízbe.

A talajvizet védik a törvénnyel

Az autójukat rendszeresen tisztogatóknak most már minden szennyező vizzel járó tevékenységért autómosóba kell menniük, mivel a vízgazdálkodási törvény (WHG) tiltja a veszélyes anyagok vízbe juttatását. Ennek pedig egyszerű oka van; a vízszennyezés megelőzése.

Az autó polírozása, porszívózása továbbra is megengedett
Az autó polírozása, porszívózása továbbra is megengedettRapeepong Puttakumwong / Getty Images Hungary

Az egyik kiemelt paragrafusra különösen oda kell figyelni: ez a felszín alatti vizek tisztán tartásáról szól és előírja, hogy a felszín alatti vizekbe történő károsanyag-bevitelre és -kibocsátásra csak akkor adható engedély, ha nem kell tartani a vízminőség káros megváltozásától.

A települések maguk dönthetnek arról, hogy ezt a törvényt miként tartatják be, a lényeg az, hogy a felszín alatti réteg minél tisztább maradjon. Így a magánterületeken végzett autómosásnál ki kell zárni annak a lehetőségét, hogy a szennyezett víz bejusson a talajba.

100 ezer eurós bírság is járhat érte

Azok az autótulajdonosok, akik eddig otthon végezték a kocsimosást, mostantól a településük közterület-felügyeletének honlapján tájékozódhatnak arról, hogy a saját otthonukban megengedett-e az autómosás. E téren jelentős különbségek vannak a régiók között.

Míg egyes területeken megengedett az autómosás a kapubejárón tiszta vízzel, más régiók törvényhozói szerint veszélyt jelentenek az olajmaradványok. Ezeken a településeken magas bírság jár ezért, melyek 25 és 100 ezer euró között mozognak – régiótól és szabálysértéstől függően.

Azt azonban mindenhol biztosítani kell, hogy a szennyezett víz a helyi csatornahálózatba kerüljön.

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek