Milyen gyakran érdemes autót mosni?

Olvasási idő kb. 3 perc

Ki ne szeretné frissen mosva látni az autóját? Az öröm azonban többnyire nem tart sokáig, mert az autómosás egyik rákfenéje, hogy utána valahogy mindig elered az eső, vagy arra jár egy galamb, ami célba veszi a szélvédőt.

Az autót ettől persze még rendszeresen érdemes lemosni, hiszen a kosz nem csak esztétikai szempontból lehet problémás. Az olyan szennyeződések, mint a madárürülék, a szétkenődött bogarak, a fák nedve vagy az útszóró só idővel komoly károkat képesek okozni. De milyen sűrűn kell lemosni az autót, hogy ez elkerülhető legyen? Itt a válasz!

Inkább hetekben, mint hónapokban mérhető

A drive.com szerint az általános irányelv az, hogy legalább kéthetente legyen lemosva az autó. Más ajánlásokban ehhez hasonlóan azt írják, hogy két mosás között legfeljebb 10–14 nap teljen el. Ez nyilván nem kőbe vésett szabály, hiszen az optimális időtartamot több tényező is befolyásolhatja. Ha például garázsban tartod az autót, vagy ritkábban ülsz volán mögé, és nem éri annyi szennyeződés, akkor ritkábban, havi rendszerességgel is elegendő lehet a mosatás.

A kérdés eldöntéséhez érdemes figyelembe venni az adott évszakot, az aktuális időjárást, illetve az ezekből adódó szennyeződéseket is. Miközben nyáron inkább a szétkenődött bogarak, a fák nedve és a savas hatású madárürülék okozhat gondot, addig télen a só jelenti a legnagyobb problémát. Ezeket célszerű mielőbb eltávolítani, hogy ne károsítsák a fényezést és a karosszériát. Időnként jó befektetés lehet egy viaszos vagy kerámiás kezelés is, ami nemcsak szép fényt kölcsönöz az autónak, hanem vízlepergető hatású, és hosszú hetekre védelmet nyújthat a szennyeződésekkel szemben.

A szakemberek kéthetente javasolják a mosást
A szakemberek kéthetente javasolják a mosástGroup4 Studio / Getty Images Hungary

Sokan viszolyognak a gondolattól, hogy télen is lemossák a kocsit, pedig ilyenkor sem szabad elhanyagolni. A lerakódott sár és latyak korlátozhatja a tájékozódást, az autón ragadt só pedig akár rozsdásodáshoz is vezethet. Ez igaz az alvázra is, ezért időnként azt is tanácsos lemosni (télen legalább egyszer, de a szakértők évente 4 alkalommal javasolják). Téli mosás esetén fontos, hogy a tisztítás után az autó teljesen meg legyen szárítva, hiszen a nagy hidegben megfagyó vízből további problémák adódhatnak.

A kézi kontra gépi mosás örök vitatéma autós körökben. Az utóbbiról rendszerint úgy tartják, hogy – bár vannak modern, jól karbantartott gépi mosók, ahol kíméletesebb technológiát alkalmaznak – jobb vele vigyázni, mert a kefék összekarcolhatják a fényezést. Általánosítani ugyan nem lehet, de összességében azt lehet mondani, hogy alkalomszerűen, amikor például sietős a dolgod, beleférhet egy gyors kör az autómosóban, de egyébként biztonságosabb megoldás a kézi mosást választani.

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye.

Regisztrálj az ingyenes rendezvényre!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek