Elárverezik a világ első sms-ét

GettyImages-1159479577

Tizenöt betű, amely 1992-ben megváltoztatta az emberek közötti kommunikáció világtörténelmét – „Merry Christmas” –, most eladó.

A Vodafone digitális műtárgyként árverésre bocsátja a világ első SMS-ét. Az üzenetet 1992. december 3-án továbbították a cég hálózatán keresztül, és egy alkalmazott, Richard Jarvis fogadta egy karácsonyi bulin. Az üzenet 15 betűből állt, és az állt benne: „Merry Christmas” azaz ‘Boldog karácsonyt!'.

Az SMS-t nem helyettesíthető tokenként (non-fungible token, NFT) árverezik el a franciaországi Aguttes aukciósház által szervezett egyedülálló árverésen. A vevő, aki Ether kriptopénzzel fizethet, kizárólagos tulajdonjogot szerez a világelső SMS-ét továbbító eredeti kommunikációs protokoll részletes és egyedi másolatára.

 Az online árverésre 2021. december 21-én kerül sor. Az értékesítésből származó bevételt az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának, az UNHCR-nak ajánlják fel az otthonuk elhagyására kényszerülő emberek támogatására.

„Az összes üzenetküldő szolgáltatás origója kerül kalapács alá. Ezzel az aukcióval két évszázad úttörő szellemét egyesítjük. A világ első SMS-ét örökítjük meg blokkláncban, és az arról szóló jó hírt nem helyettesíthető tokenként (non-fungibletoken, NFT) hirdetjük meg árverésen, hogy az értékesítésből befolyó összeggel társadalmunk egyik legégetőbb kihívására megoldást kereső szervezetet támogathassunk” – fogalmazott Amanda Nelson, a vállalat vezérigazgatója.

„Hiszünk abban, hogy úttörő szerepünk és a technológia együttesen megváltoztathatják a világot, amikor az emberek szolgálatába állítjuk és összekapcsoljuk őket – tette hozzá. A rövid szöveges üzenet közel három évtizeddel ezelőtti továbbítása meghatározó pillanat volt a mobilkommunikációs technológia történetében.

GettyImages-628101144
Tarik Kizilkaya / Getty Images Hungary

1999-ben, hét évvel azután, hogy sor került az első SMS továbbítására, lehetővé vált a szöveges üzenetek több hálózaton keresztüli küldése, ami felgyorsította használatukat és népszerűségüket. Ma már világszerte emberek milliárdjai küldenek üdvözleteket karácsony, újév és sok más ünnep alkalmából szöveges üzenetek, videók, hangüzenetek és emojik formájában. A mobiltelefonra elküldött legelső SMS nélkül ma kevésbé lenne összekapcsolva a világunk.

Az 1990-es évekre és a 2000-es évek elejére nagyon népszerűvé vált az SMS, napjainkban pedig hasonló népszerűségnek örvend a blokklánc-technológia. Világunk a digitális technológiák által meghatározott új korszakba lépett, melyben az internet és az online alkalmazások folyamatosan és egyre gyorsabb ütemben fejlődnek. Az elmúlt 12 hónapban áttörést sikerült elérni a blokkláncokban generált és tárolt ‘nem helyettesíthető tokenek' tekintetében.

Ezek a tokenek a tulajdonjog egyedi és meghamisíthatatlan igazolásaiként szolgálnak, amelyek digitálisan bizonyítják egy adott eszköz tulajdonjogát. A felhasználási lehetőségek például a digitális műtárgyak és gyűjtemények tulajdonjogától kezdve egészen az online játékokhoz és webdomainekhez tartozó virtuális tárgyakig terjednek. A ‘non-fungible' kifejezés magyarul: ‘nem helyettesíthető', ami azt jelenti, hogy az NFT-k megváltoztathatatlanul és egyértelműen bizonyítani képesek például eg yeszköz tulajdonjogát és az ahhoz kapcsolódó szavazati jogokat. Az NFT tulajdonosa a saját blokklánc-pénztárcájában tárolja - ami gyakorlatilag egy digitális pénztárca.

Oszd meg másokkal is!
Mustra