A szomszédból Oprah Winfrey show-jába: így lett sztár a keresetlenül őszinte anyuka

GettyImages-147192988

Az anyaság a valóságban közel sem olyan rózsaszín és habos-babos, mint amilyennek rengetegen hiszik. Aki nem a rózsaszín tüllbe forgatott csillámporos csodával ámítaná magát, az Kristina Kuzmic, a háromgyermekes horvát–amerikai youtuber videóiban biztosan megtalálja önmagát is: az influencer őszinteséggel és humorral közelíti meg az életet.

Remény és humor, azaz hope and humor: ez volt a neve Kristina legutóbbi turnéjának. Valahol a stand-up comedy és a motivációs előadások közti mezsgyén található az, amit a horvát származású, évtizedek óta Amerikában élő, negyvenes Kuzmic csinál: nevettet, felnyitja a szemed, de közben edukál is, mindezek hatására pedig szívesen lennél az egyik barátnője. Kivételesen autentikus személyiség a háromgyermekes anya, aki saját depressziójáról pont olyan nyíltsággal beszél, mint arról, hogyan élte túl ikergyermekeinek elvesztését. Az őszinteség és a humor örök, de többet ad hallgatóinak, mint egy jóízű nevetéssel töltött fél órát.

A délszláv háborúból az álmok földjéig

Kristina Kuzmic gyermekkora nem volt túl felhőtlen. Életkorából kifolyólag gyermekként kellett megélnie a délszláv háború borzalmait: első könyvében, valamint egy videójában is beszámol arról, hogy egykori gyerekszobája mind a mai napig őrzi a bombatalálatok nyomát.

Bár a leszakadt polcot azóta megjavították, a redőnyön ott vannak azoknak a srapneleknek a nyomai, amelyek mindmáig emlékeztetik a ház lakóit és az oda időről időre visszalátogató Kristinát arra, mire képes a háború.

A konfliktus elől egészen Amerikáig menekült, ahol aztán hamar férjhez ment, és két gyermeke is született. Ha a történet itt véget ért volna, valószínűleg ezt a cikket sem olvasnád róla, a youtuber első házassága azonban tönkrement, Kristina egyedül maradt két gyermekével, szingli anyaként pedig éttermi munkákból tartotta el magát és családját. Önbizalma a mélypontra került, rossz anyának érezte magát, mivel élelmiszerjegyekre szorultak, közel sem tudta azt megadni két kisgyermekének – akikkel közös szobát kellett bérelnie –, amit szeretett volna.

A válás sok nehéz pillanatot okozott az influencernek
A válás sok nehéz pillanatot okozott az influencernekKarl Tapales / Getty Images Hungary

Influencer lett, az első lépcsőfok Oprah volt

Kitartása és tehetsége azonban utat tört magának, egészen Oprah Winfrey elé vezetve őt. A talkshow-nagyasszony vetélkedőt indított, melynek fődíja egy saját tévéműsor volt a médiaszemélyiség segítségével. Kristina, aki ekkoriban a hírnévnek még csak közelében sem volt, egy főzőműsor ötletével jelentkezett, karizmája pedig meggyőzte Oprah-t arról, hogy neki kell esélyt adnia. Azért itt is jön egy csavar: az eredeti ötlethez képest végül egy olyan változat valósult meg a The Ambush Cook címet kapott műsorból, amelyben Kristina nem igazán találta meg magát.

Nem is élt meg egy évadnál hosszabb életet műsora, ám ezáltal sikerült megtalálnia azt az utat, amelyen máig halad. Szülőség témájában kezdett el videókat készíteni, melyek egy része inkább szórakoztató – bár a gyakorlatban meglehetősen dühítő, ha a gyerekek soha nem pótolják a kifogyott WC-papírt –, másik része pedig edukatív – mint a szoptatásról szóló videója. Humorát nem lehet megunni, de a témákat sem, amelyeket időről időre felhoz.

Saját, rossz anyagi helyzetükből is fakadó depressziójával kapcsolatosan felhívja a figyelmet arra, milyen nehéz lehet felismerni az állapotot – ugyanakkor megnyugtatja az anyákat azzal kapcsolatban, hogy egyáltalán nem attól élvezi majd gyermekük kiskorát, hogy a legdrágább jelmezek és tárgyak veszik körbe.

Saját válásának nehézségei és legrosszabb pillanatai sem maradnak rejtve, de közben arról is beszél, hogyan tudott jó kapcsolatot tartani első férjével, nagyobb gyermekei apjával, és hogyan tudott ő is a család életének része maradni. Közben pedig ismét férjhez ment.

A háromgyermekes anya vetéléséről is beszélt
A háromgyermekes anya vetéléséről is beszéltCatherine McQueen / Getty Images Hungary

Az anyák szószólója lett

Kristina Kuzmicra számítani lehet, ha egy kis megerősítésre van szükségünk, mert belefáradtunk a stresszbe, vagy mert lelkiismeret-furdalásunk van azért, hogy gyerekeink bizony időről időre idegesítenek minket. 

A szülői erőfeszítések és baklövések egyaránt terítékre kerülnek videóiban és önéletrajzi könyvében,

a Hold On, But Don’t Hold Stillben is. Az óvodások szüleinek ugyanúgy kínál témát, mint a kamaszokénak – a fia beleegyezésével készített, frissebb videóiban elsőszülöttjének depresszióval kapcsolatos küzdelmei kerülnek terítékre –, de a veszteséget átélő anyák és apák számára is van mondanivalója, mivel ikerterhességének elvesztéséről is teljes nyíltsággal számol be.

Mindezen az őt érő online bullyingtól a párkapcsolati problémákig terjednek azok a témák, amelyeket érint – lehet, hogy a cellulitiszről csak viccesen beszél, de a mély témákat sosem felületesen érinti. Ha angol nyelvű videóinak megértése nem okoz nehézséget, mindenképp érdemes megismerned munkásságát: sokaknak jelenthet mentőövet, őket a slamasztikából kihúzó szalmaszálat az, amilyen őszintén beszél. Akár csecsemő, akár ovis, akár kamasz a gyermeked, lesz számodra mondanivalója!

Mentes Anyu szakácskönyvek

 

„A kevesebb több. A mentes jobb."

 

Nemes Dóra újságíró, a Mentes Anyu márka és közösség megálmodója, de mindenekelőtt kétgyerekes anyuka. Szakácskönyveiben kipróbált recepteket válogatott össze, amelyek az inzulinrezisztensek, cukorbetegek, vagy életmódváltók étrendjébe passzolnak.

A könyvekbe most betekintést nyerhetsz. 
Amit az online lapozgatóban megtalálsz:

  • Tartalomjegyzék
  • Előszó
  • Részlet Étrendem - Szarka Dorottya dietetikus kisokosából
  • + 1 recept is!

Mentes Anyu szakácskönyve 1+2 kedvező áron online rendelhető!

 

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra