18

Csak felnőtteknek

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet. Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését a gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartozik.

Bizarr szexuális kihágás miatt végezték ki Amerika első fiatalkorú halálraítéltjét

Egyesek az egész világ sorsát megváltoztató tetteikkel, mások új korszakot nyitó találmányok révén vonulnak be a történelembe, de előfordul, hogy valakire egy különös furcsaság miatt emlékszik az utókor: utóbbi kategóriába tartozik Thomas Granger, akinek neve Amerika első fiatalkorú halálraítéltjeként maradt fent. A 17 éves inasfiú ma is botrányosnak számító, de jóval enyhébb büntetéssel sújtott kihágás, állatokkal történt fajtalankodás miatt jutott az akasztófára.

Hamar megjelent a bűn az Újvilágban

Az I. Jakab angol király üldözései elől az Újvilágba zarándokolt puritánok első csoportja 1620 őszén kelt át az Atlanti-óceánon a Mayflower nevű hajón, hogy létrehozza saját kolóniáját távol Európától és a vallási türelmetlenségtől. A híres vitorlás 135 utasának kevesebb mint a fele élte túl a nehézkes tengeri vándorutat és a kíméletlen telet, a következő tavasszal azonban a megmaradt zarándokok a mai Massachusetts állam területén Új-Plymouth néven megalapították Észak-Amerika első állandó, európai kivándorlók által lakott települését.

A kezdeti nehézségek ellenére a kolónia gyors fejlődésnek indult, néhány évtizeddel később már több mint 2000 lakos népesítette be – nem meglepő, hogy idővel a bűn is megjelent a puritán telepesek körében. Az első, bizonyíthatóan halálra ítélt és kivégzett személy a későbbi Egyesült Államok történelmében a Mayflower egyik utasa, egy John Billington nevű, 50 éves férfi volt, akit 1630-ban akasztottak fel, miután meggyilkolta egy haragosát, aki szintén a legendás hajó fedélzetén érkezett az Újvilágba.

A Mayflower telepesei megérkeznek az Újvilágba
A Mayflower telepesei megérkeznek az ÚjvilágbaHarold M. Lambert / Getty Images Hungary

Billington bűne és az érte elnyert méltó büntetés nem számít igazán kirívónak, egy későbbi, 1642-es eset azonban, melyben Amerika első fiatalkorú bűnelkövetője került bitóra, alaposan felkavarta a lakók kedélyeit, és a sikerek dacára kétségbe vonta magát az ötletet is, hogy érdemes meghódítani az új kontinenst.

Istállóban kapták rajta a zoofil kamasz fiút

Az esetről a kolónia kormányzója, William Bradford számolt be naplójában: a 16-17 év körüli Thomas Granger egy vagyonos és köztiszteletben álló gazda, Love Brewster inasaként szolgált, szabadidejében pedig – természetesen titokban – hétköznapinak nem igazán mondható, négylábú vagy éppen szárnyas szexuális partnerek társaságát élvezte. Balszerencséjére egyik társa éppen akkor sétált be az istállóba, amikor a kamasz fiú egy nőstény lóval létesített testi kapcsolatot – a megdöbbent férfi rögvest értesítette urát és a hatóságokat, Granger pedig azonnal a rácsok mögött találta magát.

A vizsgálóbíró alaposan kifaggatta a szodómián kapott fiút, aki nem csupán beismerte, hogy tényleg egy kancával közösült, amikor rányitottak, de számos más esetet is bevallott: elmondása szerint a ló mellett – mely gyakori partnere volt – egy tehénnel, két kecskével, két borjúval, egy pulykával és több birkával is intim viszonyba került korábban. Mivel ezt megelőzően nem volt példa hasonlóan kirívó paráználkodásra a kolónia történetében, a kormányzó egy háromfős, lelkészekből álló tanácsot hívott össze, akik színe előtt Granger megismételte a korábban elmondott vallomást, ezután harmadszorra, a bírósági tárgyaláson, a telepesek nyílt színe előtt is beismerte bűneit.

A kolónia alapító okiratának aláírói, köztük William Bradford a Mayflower fedélzetén
A kolónia alapító okiratának aláírói, köztük William Bradford a Mayflower fedélzeténBettmann / Getty Images Hungary

A Biblia kimondta: a bűnös és „partnerei” is halállal lakoljanak

A tárgyalás nem csak a sokkoló vád miatt volt érdekes látványosság: a hatóságok alapos kutatómunkával megpróbálták azonosítani a Granger által meggyalázott állatokat, majd az inkriminált jószágokat – elismerték, hogy néhány birka kimaradhatott a sorból – a bíróság és a vádlott színe előtt lemészárolták. Ez a tett nem csak brutalitása miatt volt megrázó a telepeseknek, hiszen ennyi haszonállat elpusztítása alaposan megnehezítette a kolónia életét, az Ószövetség azonban egyértelműen fogalmaz a kérdésben, Mózes 3. könyve kimondja: „Ha pedig valaki barommal közösül, halállal lakoljon, és a barmot is öljétek meg” (Károli Gáspár fordítása).

Az első Új-Plymouth-i halálraítélt, John Billington akasztása
Az első Új-Plymouth-i halálraítélt, John Billington akasztásaUniversal History Archive / Getty Images Hungary

A fiút a Bibliában megfogalmazott elveket szigorúan követő bíróság végül szodómia vádjában bűnösnek találta, és – szexpartnereihez hasonlóan – kimondta rá a halálos ítéletet; Bradford ezután konzultált a háromfős különleges tanáccsal, melynek áldását kellett adnia a törvényszék döntésére, vagyis határoznia kellett, a szodomita kamasz megérdemli-e tettéért a legsúlyosabb büntetést. A kérdésben szerepet játszott a tény, miszerint Granger tettét csupán egyetlen szemtanú látta, míg a régi, angliai törvények szerint minimum két tanúra volt szükség egy vád bizonyításához, és szintén kérdéses volt, vajon a vallatás mennyiben volt hatással a vádlott vallomására.

A nemi erőszak bűne csak korbácsolást ért

A lelkészek végül úgy határoztak, a Szentírásban foglaltak minden mást felülírnak, és az említett ószövetségi passzusra hivatkozva helybenhagyták az ítéletet: Grangert 1642. szeptember 8-án minden nehézség és különösebb incidens nélkül felakasztották. Nem az övé volt az egyetlen szodómiaper a Plymouth-kolónia történetében, több telepest elítéltek nemi erőszak, házasságon kívüli, illetve homoszexuális viszony vádjával, többségük azonban korbácsolással megúszta az esetet – az állatokkal történt fajtalankodás egészen más, sokkal súlyosabb bűnnek számított.

A Granger-ügy, illetve a gyakori (szexuális és egyéb) kihágások töprengésre késztették a kormányzót: vajon tényleg a Jóisten vezérelte az Újvilágba a telepeseket, vagy inkább a sátán uralkodik ezen az ismeretlen, vad kontinensen, és csábítja bűnre a naiv, erkölcsös puritánokat? A morális pánik ugyan kissé kedvét szegte a telepeseknek, de különösebben nem vetette vissza a kolónia fejlődését és virágzását, alig másfél évszázaddal később pedig megszülethetett a későbbi szuperhatalom, az Amerikai Egyesült Államok.

Három szakácskönyv ingyenes szállítással!


Mentes Anyu szakácskönyveit azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra