Egy káromkodó papagáj tette tönkre az elnöki temetést

GettyImages-1931261055
Olvasási idő kb. 3 perc

Andrew Jackson, az Egyesült Államok hetedik elnöke nagyon szerette kedvenc papagáját, és éppen ezért igen sok időt töltött azzal, hogy a madarat megtanítsa beszélni. A papagáj kiváló beszédkészsége az elnök halála után nyilvánvalóvá is vált, miután nem tudott a csőrének parancsolni, és ezzel tönkre is tette az elnöki temetést. Így bizonyos értelemben Jacksoné volt az utolsó szó.

Jackson elnök a feleségének, Rachelnek vásárolta Pollyt, az afrikai jákópapagájt, mellyel igazán közeli barátságot ápolt, majd az asszony korai halála után ő maga vette gondozásba. Ezek az afrikai papagájok igazán tanulékonyak, és különlegesen szoros kapcsolatot képesek kialakítani a gazdájukkal. Az elnök sokat foglalkozott a papagájjal, nemcsak gondozta, hanem tanítgatta is, ám, hogy pontosan mit is tanult a madár, az csak gazdája temetésén derült ki.

Így tette tönkre a temetést a papagáj

Az amerikai elnök tennessee-i otthonában 1845-ben megtartott temetést vezető William Menefee Norment tiszteletesnek tulajdonított visszaemlékezés szerint a prédikációt megelőzően, miközben a búcsúztatóra gyülekezett a tömeg, egy gonosz papagáj, melyet házi kedvencként tartott az elhunyt, izgatott lett. Vélhetően a számára szokatlanul nagy sokaság váltotta ki belőle a megdöbbentő viselkedést, melynek következtében olyan hangosan és hosszan káromkodott, hogy azzal megzavarta a gyászoló tömeget, és emiatt ki kellett vinni a papagájt a házból.

Andrew Jackson amerikai elnök szoros kapcsolatot ápolt a papagájával
Andrew Jackson amerikai elnök szoros kapcsolatot ápolt a papagájávalomersukrugoksu / Getty Images Hungary

Kemény jellem volt az elnök

Az afrikai jákópapagájok kifejezetten intelligens madarak, amelyek igen hosszú életet, akár 75 éves kort is megélhetnek, továbbá arról is ismertek, hogy képesek szavakat is megtanulni és hangokat is utánozni, beleértve a telefoncsörgést és a babák sírását is. Miután a papagájoknak nincs hangszáluk, a légcsövükből kinyomott levegő segítségével adnak ki hangokat. 

Az Amerikai Egyesült Államok hetedik elnöke igen kemény ember hírében állt. Andrew Jackson számos betegségben szenvedett, beleértve a maláriás köhögést és a párbajokból származó régi sebeket, amelyek közül több olyan golyó általi sérülés volt, ami a tüdejét és a karját érte.

Az amerikai elnök harcias ember hírében állt, párbajozott, és egyszer még a merénylőjét is kis híján agyonverte
Az amerikai elnök harcias ember hírében állt, párbajozott, és egyszer még a merénylőjét is kis híján agyonverteMpi / Getty Images Hungary

Andrew Jacksont igencsak megedzette a sok háború, így nem véletlen, hogy amikor egy férfi megpróbálta lelőni egy nyilvános beszéde alkalmával, akkor a 67 éves Jackson elnök sétapálcájával szinte eszméletlenre verte a gyilkossági kísérletre vetemedő férfit.

Harciasságát jelzi az is, hogy Jackson tucatnyi köpőcsészével szerelte fel a Fehér Házat, illetve párbajokat vívott. Ennek ismeretében talán senki nem csodálkozik azon, hogy papagája nyelvét is felvágták, aki épp az elnök temetésén mindenki megrökönyödésére tengerészeket meghazudtoló hangos káromkodásba fogott.

A történelem során sok befolyásos, hatalommal rendelkező közéleti szereplő vált merénylet áldozatává. Olvasd el cikkünket, hogy megtudd, vajon mi vezetett a tragédiákhoz.

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye.

Regisztrálj az ingyenes rendezvényre!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek