Az amerikai elnök titka: ezért nem mutatkozott fedetlen fővel

GettyImages-160123443
Olvasási idő kb. 6 perc

Számos olyan ikonikus ruhadarab van még ma is divatban, melyet sokak által rajongásig imádott sztárok, vagy olyan hírességek tettek ismertté, akik meghatározó egyéniségei voltak a művészetnek, a sportnak vagy a politikának. Az utóbbiak sorát gyarapítja Abraham Lincoln, az Amerikai Egyesült Államok egykori elnöke, akit kortársai csak ritkán láttak fedetlen fővel.

Abraham Lincoln úttörője volt a funkcionális divatnak. Talán kevesen tudják, hogy az Amerikai Egyesült Államok 16. elnökének cilindere több volt, mint egyszerű kiegészítő. A cilindernek, mellyel az államférfi kivívta magának a legmagasabb elnök címet, igen érdekes története van. 

Abraham Lincoln divatot teremtett stílusával

A korabeli feljegyzések és fotók arról árulkodnak, hogy Abraham Lincoln nagyon szerette a divatot, híres volt nagyszerű stílusáról. Mindig úgy öltözött, hogy ruháival lenyűgözze környezetét: ő viselte minden idők legikonikusabb kalapját is.

Szakálla mellett cilindere is Abraham Lincoln védjegyévé vált
Szakálla mellett cilindere is Abraham Lincoln védjegyévé váltBettmann / Getty Images Hungary

Abraham Lincoln cilinderének története 1854-ig nyúlik vissza, amikor az addig ügyvédként dolgozó férfi elnök lett. A kalapot eredetileg egy ügyvédi irodai tisztviselőjének tervezték, aki elsősorban azért viselte, hogy megóvja fejét a tűző naptól. A keskeny karimájú, elegáns, tekintélyt kölcsönző, henger alakú magas kalap megtetszett Lincolnnak is, így elkezdte viselni.

Iskolai tanulmányainkból tudjuk, hogy Lincoln az amerikai történelem egyik legbefolyásosabb elnöke volt. Ő vezette át az országot talán a legzűrzavarosabb időszakokban, és segítette a ma ismert nemzet kialakulását.

Egyik leghíresebb kiegészítője azonban talán még politikusi munkásságánál is ismertebbé tette.

Bár sokaknak Lincoln neve hallatán a védjegyének számító szakáll ugrik be vele kapcsolatban, de ugyanilyen híressé vált cilindere is. A kalap olyannyira része lett Lincoln imázsának, hogy ma már egyes amerikai valutákon is szerepel.

Még az iratait is a cilinderben tárolta

A történészek elképzelése szerint politikai pályafutása elején Lincoln valószínűleg azért viselte a kályhacső formájú kalapot, hogy jóval magasabbnak tűnjön. A mindennapi viselettől azonban a korabeli beszámolók szerint a cilinder Lincoln fején teljesen elvesztette ünnepi jellegét: gyűrött és ütött-kopott volt, ami egyszerű külsőt kölcsönzött az Amerikai Egyesül Államok akkori első emberének. 

A cilinder kiemelte a tömegből Licolnt
A cilinder kiemelte a tömegből LicolntBettmann / Getty Images Hungary

Ám azt, hogy miért viselte nap mint nap a cilindert Lincoln, csak a hozzá igazán közel állók tudták. A kalap azon túl, hogy magasabbá tette és ezáltal tekintélyt parancsolóan mindig kiemelte a tömegből, megvédte őt a zord időjárástól, sőt Lincoln fontos jegyzetek és papírok tárolására is használta.

Gyorsan kikopott a divatból

A cilinder évszázadok óta az amerikai kultúra része. Eredetileg könnyen kezelhető és szabható birkagyapjúból, vizes közegben nemezeléssel készült filcből varrták, és az volt a célja, hogy melegen tartsa viselője fejét. Idővel a cilinder a hatalom és a presztízs szimbólumaként vált ismertté, és ebben az immár selyemből készült cilindert viselő Abraham Lincolnnak is jelentős szerepe volt. Mi sem bizonyítja ezt jobban, minthogy a 19. században nagy divatnak örvendő fejfedő az elnök 1865-ben bekövetkezett halálával nem sokkal ki is ment a divatból. 

Abraham Lincolnt 1865-ben egy színházi előadás közben gyilkolták meg
Abraham Lincolnt 1865-ben egy színházi előadás közben gyilkolták megMpi / Getty Images Hungary

Addig azonban a cilindernek évtizedekig jelentős társadalmi és történelemi hatása volt. Sőt, bár az 1900-as évek elején teljesen kiment a divatból, az 1920-as években újra népszerűvé vált, és még ha ritkán, de ma is látni cilindert viselő férfit hivatalos vagy ünnepi események alkalmával.

A cilinder nem csupán a divat és a szórakozás, hanem számos egyéb dolog szimbóluma lett.

Gyakran hordják hírességek és méltóságok, valamint különféle reklámkampányokban is használták, majd Lincolnnak köszönhetően metaforája lett a vezetésnek, az irányításnak és a státusznak. A Lincoln által viselt fejfedő az egyik legikonikusabb és legfelismerőbb ruhadarabja lett az amerikai történelemnek.

A cilinder sorsa a mai napig rejtély

Döntése, miszerint öltözéke állandó részévé tette a cilindert, nemcsak népszerűbbé tette az egykori amerikai elnököt, hanem számos rejtélyt is hátrahagyott az utókor számára. Sokáig kérdéses volt például Lincoln híres cilinderének holléte, melyről azt hitték, hogy odaveszett, amikor a Fehér Házban tűz ütött ki.

Lincoln ikonikus fejfedője a mai napig foglalkoztatja a történészeket
Lincoln ikonikus fejfedője a mai napig foglalkoztatja a történészeketBettmann / Getty Images Hungary

A kalappal kapcsolatos ellentmondó tények, és a bizonyosságok hiánya a mai napig foglalkoztatja az amerikaiakat. A rejtélyt csak tovább fokozza, hogy a szemtanúk beszámolója nem egyértelmű azzal kapcsolatban, hogy amikor 1865-ben Abraham Lincolnt meggyilkolták, a híres cilindert is viselte-e az államfő, és ha igen, akkor a gyilkosságot követően mi lett a fejfedő sorsa. Egyes források szerint ugyanakkor Lincoln halála után felesége, Mary az egykori elnök sok holmiját, beleértve a cilindert is megőrizte, így a kalap nem tűnt el.

Egy biztos, Lincoln cilinderének másolata csak 1933-ban készült el, melyet napjainkban a washingtoni Amerikai Történeti Múzeumban lehet megtekinteni.

A bajusz generációk óta a férfiasság meghatározó szimbólumaami fazontól függően lehet akár tekintélyparancsoló vagy sármos is. Ha kíváncsi vagy arra, hogy a történelem során hányféle stílusban hordták a férfiak a bajuszt, olvasd el az erről szóló cikkünket is.

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye.

Regisztrálj az ingyenes rendezvényre!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek