Újabb 7 millió bevándorló fedezheti az USA-ban a nyugdíjakat

GettyImages-115944900
Olvasási idő kb. 3 perc

A társadalom elöregedése és az egyre alacsonyabb születési ráta az Amerikai Egyesült Államokban is aggasztó a jövő nyugdíjasaira nézve. Egy friss tanulmány szerint jelentős számú új munkavállalóval segíteni lehetne a tengerentúlon a fenyegető helyzeten.

Egy friss tanulmány eredményei rámutattak, hogy a népesség elöregedése és az alacsony termékenységi ráta Európához hasonlóan az Amerikai Egyesült Államokban is megnehezíti a jövő társadalombiztosítási és gyógyászati ellátását.

A számítások szerint, mintegy 7 millió bevándorlóra lenne szükség a jövőben, hogy fedezzék a baby boomer generáció nyugdíjigényét.

Ez lehet a megoldás Amerikában a nyugdíjakra?

A Brookings friss felmérése arra hívja fel az amerikai lakosság és döntéshozók figyelmét, hogy már jelenleg is, az USA munkavállalóinak mintegy ötöde az ország határain kívül születettekből kerül ki. A tanulmány szerzői szerint további 7 millió bevándorló munkaerejére lenne szükség a kedvezőtlen demográfiai mutatók mellett az amerikai munkaerőpiac várható szükségleteinek fedezésére. Így a novemberi amerikai elnökválasztást megelőző kampány egyik fő témája továbbra is a migráció marad, de az előjel megváltozott. Ma már nem az a kérdés, hogy a migránsoknak szüksége-e van arra, hogy az Amerikai Egyesült Államokban élhessenek, hanem az a meglátás, hogy az Amerikai Egyesült Államoknak van szüksége a bevándorlókra.

„A bevándorlók nem fogják megoldani a társadalombiztosítási fizetőképesség problémáját, de segíthetnek”

– nyilatkozta Tara Watson, a Brookings Center for Economic Security igazgatója, aki szerint amikor boomer generáció tagjai elérik a 80 éves kort, nemcsak a társadalombiztosítás és az egészségügyi ellátás fedezésének kérdése válik kritikussá, de az idősek gondozásához szükséges személyi állomány megléte is aggályosnak látszik. A tanulmány készítői szerint a későbbi 90-100 éves korcsoport egészségi állapota jobb lehet, mint korábban valaha, de ellátásra fognak szorulni, amihez fedezetre és munkaerőre van szükség.

Nem csak errefelé, a nyugdíjasok helyzete Amerikában is egyre aggasztóbb
Nem csak errefelé, a nyugdíjasok helyzete Amerikában is egyre aggasztóbbCatherine McQueen / Getty Images Hungary

Ezeken a szakmai területeken lesz nagy az igény Amerikában

A legnagyobb igény az előrejelzések szerint a termelésben és a fizikai munkákban mutatkozik majd: itt 2,87 millió betöltendő állással számolnak. Ezután következik majd a kiskereskedelmi értékesítés és a szórakoztatóipar szektora hozzávetőlegesen 2,15 millió üres pozícióval, de az egészségügyi és gondozási szolgáltatások terén is legkevesebb egymillió munkavállaló hiányzik majd.

A beáramló munkavállaló migránsok segíthetnek az amerikai nyugdíj jövőbeli problémáján
A beáramló munkavállaló migránsok segíthetnek az amerikai nyugdíj jövőbeli problémájánSDI Productions / Getty Images Hungary

Amerika sokkal több bevándorlót is elbírna

Ugyan különböző okokra visszavezethetően, de Kalifornia, Texas, New York, New Jersey, Illinois, Utah és Tennessee azok az államok, ahol a legtöbb munkavállalóra lesz majd szükség, de az amerikai közgazdászok, mint például Madeline Zavodny, az Észak-floridai Egyetem bevándorlásra szakosodott közgazdászprofesszora, azon a véleményen vannak, hogy az Egyesült Államok gazdasága nagyon sok bevándorlót képes felszívni. A migránsok éves száma az USA-ban mégis 1990 óta változatlan, ami egyértelműen nem követi a gazdaság fejlődésének ütemét, ami mára sokkal több munkavállalót bírna már el.

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye.

Regisztrálj az ingyenes rendezvényre!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek