Bálnát láttak az Adrián, lakossági felhívást közöltek

GettyImages-1210496572
Olvasási idő kb. 3 perc

Bálnáról érkezett bejelentés a napokban, melyet az Adriai-tengerben láttak. Azonnali felhívással éltek azzal kapcsolatban, hogy mi a teendő.

A hírt a Mljet Nemzeti Park Facebook oldalán tette közzé, s a The Dubrovnik Times is beszámolt róla. 

Június 10-én érkezett a bejelentés a nemzeti parkhoz, miszerint az Adriai-tengeren keresztül felúszott egy bálna, melyet a Mljet-csatornában véltek észrevenni Polača és Trstenik között. Bár a hír furcsának tűnhet, nem ez lenne az első eset, hogy egy bálna bejut egy csatornába. 

Az Adriai-tengeren rendszeresen feltűnnek bálnák

„2024. június 10-én, hétfőn több bejelentést kaptunk egy bálnaészlelésről Polača és Trstenik között a Mljet-csatornában. Jelenleg nem rendelkezünk róla több információval. Kérjük, hogy ne közelítsék meg csónakkal, és jelezzék az észlelések helyét illetve idejét az np-mljet@np-mljet.hr címen – szúrta ki a  Travelo a Mljet Nemzeti Park Facebook oldalán.

Nem ez az első eset, hogy egy bálna felúszott idáig. Az Adriai-tengeren jellemzően nem látni bálnákat, de tavasszal és nyáron néhány példány fel-felbukkanhat a dél-dalmáciai és közép-dalmáciai szigeteknél. Így volt ez a tavalyi évben és 2020-ban is

A bálnáknak nincs az Adrián természetes ellenfelük, számukra a legnagyobb veszélyt az ember jelenti. Megeszik az emberek által termelt műanyag hulladékot, mert azt hiszik, hogy plankton. A hajók zaja megzavarja a kommunikációjukat, a szaporodásukat, akár össze is ütközhetnek velük, ami miatt akár el is pusztulhatnak.

Néha bemerészkednek az Adriára

Az Adrián jellemzően nem látni bálnákat, de tavasszal és nyáron néhány példány felbukkan a dél-dalmáciai és közép-dalmáciai szigeteknél.

Horvátországban védett állat a bálna, a Földközi-tenger különböző részein több alfaja is él, például a csukabálna, a közönséges barázdásbálna vagy a nagy ámbráscet. A horvát Kékvilág Tengerkutatási Intézet minden évben felhívja a figyelmet arra, hogy az állatok békések, a helyiek és a turisták ne közelítsék meg őket, ne ingereljék és ne kövessék őket a hajókkal. A napokban az adriai csatornában feltűnt bálnáról azonban még nem ismert, mely alfajhoz tartozik. 

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye.

Regisztrálj az ingyenes rendezvényre!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek