Írd le az életed 6 szóban, Hemingwaynek is bejött. Segítünk!

Hogyan készül a pálinka? Végy egy nagy adag gyümölcsöt, mondjuk százkilónyi őszibarackot, erjeszd meg, párold le, majd a végén kapsz belőle egészen pontosan hatliternyi szeszt. Valahogy így működik ez a módszer is: vedd a történéseket az életedben, hagyd állni, válogasd át, és sűrítsd hat szóba.

Larry Smith, a SMITH Magazine alapító szerkesztője 2006-ban arra bátorította az embereket, hogy írják meg az élettörténetüket hat szóban, és küldjék el neki. Amikor elég hatszavas gyűlt össze, Smith kiadott belőlük egy könyvet Not Quite What I Was Planning azaz, Nem egészen az, amit terveztem címmel. De miért pont hat szóba kéne desztillálni az életünk történetét? Például mert Ernest Hemingway is mulatságosnak találta. Egy bárban üldögélt, amikor arra kérték, hogy csupán hat szót használva alkosson meg egy történetet.

Meglepő, milyen sok területen használják sikerrel

Hemingway ezt írta válaszul: For sale: baby shoes, never worn. Azaz Babacipő eladó: soha nem hordta senki. Smith végül hatalmas adag hatszavas élettörténetet gyűjtött össze különböző emberektől, mára több tucat könyv született belőlük, a módszert pedig iskoláktól kezdve az állami börtönökön és a programozáson át a vállalkozásokig rengeteg területen alkalmazzák. Larry Smith mozgalmához igen sokan csatlakoztak külföldön és itthon egyaránt. 2017 elején Dragomán György író javaslatára a kedvenc regényünket foglalhattuk össze így, rá egy évre pedig az Internet Hungary hirdetett versenyt hat szóból álló történetek megírására.

Írd le az életed hat szóban!
Írd le az életed hat szóban!Neustockimages / Getty Images Hungary

Miért működik ilyen jól a módszer? 

Azoknak, akik nem rímek vagy szövegek farigcsálásával keresik a kenyerüket, furcsának, sőt nehézkesnek tűnhet csupán hat szóban összefoglalni az életüket. A módszer mégis működik, először is azért, mert a hat szó könnyen átgondolható, könnyen megjegyezhető, azaz miután megalkottuk saját hatsorosunkat, nagy eséllyel nem is felejtjük el. Hat szónak még érezzük a ritmusát, míg nyolcnak már kevésbé. Hat szóban képesek vagyunk kommunikálni anélkül, hogy dagályosak lennénk, az elfoglalt embereknek is kitűnő választás, a zárkózottabbaknak könnyű feladat, a szószátyárok pedig izgalmasnak tartják a keretet, amik közé szorulnak. Hat szó lehetővé teszi azt is, hogy összehasonlítsunk, szembeállítsunk egymással két ötletet vagy mondanivalót. A módszer gyerekeknél is működik, sőt, ők amúgy is rendszeresen alkotnak meg rövid, de velős mondatokat. A hatszavas történet nemcsak az életünket mutathatja meg összességében, de rezonálhat az elmúlt hónapok történéseire is. Kiváló memoár egy jelentőségteljes időszakról: módszerként alkalmazhatjuk rendszeresen akár naplóírás helyett.

A cikk az ajánló után folytatódik

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Érdemes kipróbálni? Határozottan!

Várjuk az olvasók hatsoros műveit, addig pedig kedvcsinálónak a Dívány szerkesztőségének tagjai is beszálltak a játékba.

Balázs Barbi: Nehezen indult, de tök jól belerázódtam.

Fejes Réka: Elég vagyok? – faggatom a fekete rigót. 

Sáfár Zsófi: Hullámok lökdösnek, völgyek megfékeznek. Rakosgatok. Széteshetek?

Fenyvesi Zsófi: Adj keretet az életemnek: szeretek lázadni.

Milanovich Domi: Amint leírom, körberajzol ez a mondat. 

Szabó Eszter: Írd meg hét szóban, amit hatban kell.

Csabai Kristóf: Eddig egész jó, de könnyen elcseszhetem.

Mózes Zsófi: Pofonok jöttek, felálltam. Sőt, már élvezem.

Szalay Ági: Lentről megyek felfelé. Többnyire tériszonyom van.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek