A hónap dilemmája: Bűn-e az öngyilkosság? Az evangélikus lelkész válasza

0103 cov

Mit jelent az, hogy valami bűn? Van-e különbség gyilkosság és öngyilkosság között? Változik-e a tett súlyosságának megítélése, ha megismerjük, hogy milyen okok állnak a háttérben? Mi motivál valakit gyilkosságra vagy öngyilkosságra, esetleg csoportos öngyilkosságra? Az öngyilkossági kísérlet és az öngyilkosság megítélése között van-e különbség? Az is bűn, ha valakit öngyilkosságba hajszolunk? Ki hajszol? A társadalmi elvárások? A bántalmazó kapcsolatok? – kérdez vissza Bolba Márta evangélikus lelkész. Az élet fontos morális dilemmáival foglalkozó sorozatunk legújabb részében az ő gondolatmenetét olvashatod.

Mi segíthet valakit abban, hogy ne vessen véget az életének? A morális tiltás jó eszköz a védelemre? Miért akar valaki öngyilkos lenni? Biztos, hogy öngyilkos akar lenni? Lehetséges-e, hogy az, aki végső kétségbeesésében meg akarja ölni magát, az valójában nagyon is akarna élni, csak nem lát kiutat, reményt a változásra?

Megszólalónkról

Románné Bolba Márta evangélikus lelkész, a Józsefvárosi Evangélikus Gyülekezet és a Mandák Ház működtetője.

A gyógyíthatatlan beteg nem akar elviselhetetlen fájdalmak között élni, legyenek ezek fizikai vagy lelki fájdalmak. Van, hogy annyira félünk a szenvedéstől, hogy könnyebb megoldásnak tűnik a gyors vég. Mi lehet erre a helyzetre a megoldás? Milyen segítséget nyújthat a környezet, a család, a barátok, az intézményrendszer és a társadalom? A hospice mozgalom a jó halálhoz való jogért tesz: egy hospice házban megfelelő fájdalomcsillapítási eljárásokkal a gyógyíthatatlan beteg fájdalmának 98 százaléka elvehető, mondja Polcz Alaine.

Kiket kérdezünk?

A hónap dilemmája cikksorozatunkban minden hónapban az élet egy nagy morális dilemmája mentén szólalnak meg a filozófia, valamint a hazánkban jelentős egyházak képviselői.

A többi megszólaló véleményét az alábbi – folyamatosan frissülő – linkekre kattintva olvashatod:

bántalmazó kapcsolatban élő nők egy része is annyira sarokba szorítva és cserben hagyva érzi magát a társadalmi és intézményi környezet részéről, hogy az élet végének gondolata vonzóbb, mint a vég nélküli szenvedés. A NANE, a kapcsolati erőszak áldozataiért kiálló szervezet szakértőjével beszélgetve egyértelmű volt számomra, hogy ezek a nők élni akarnak. A társadalom felelőssége segíteni őket abban, hogy új életet kezdjenek.

Aki öngyilkosságot fontolgat, az kétségkívül nagyon szenved, ezért segítséget kell hogy kapjon. Ennek az állapotnak vannak árulkodó jelei, amelyeket észre kell vennünk és komolyan kell vennünk. Figyeljünk egymásra! Én is kísértem már barátomat kórházba, mert kétségbeesésében veszélyes volt önmagára. Azóta új családot alapított és másik városba költözött, él, viseli a válás és a gyerekei elvesztése miatti fájdalmat, de továbblépett. A kórházi kezelés, a gyógyszeres terápia és a pszichoterápia segíthet átlendülni egy életveszélyes állapoton. A terapeuta a kezelés idejére szerződést is köthet a beteggel, hogy a gyógyulás ideje alatt nem kísérel meg több öngyilkosságot. Vélhetően a kezelés után egészséges elmeállapotban más megoldások választására is képes lesz.

Mi a bűn?

Teológiai értelemben bűn az, amikor Istentől elfordulunk. Az öngyilkosság bűn, csakúgy mint a gyilkosság.

A zsidó-keresztény hagyományban Isten élő, éltető és életet fenntartó Isten. Minden teremtmény Istené, ezért életet elvenni nem szabad. Teremtettségünkből, istenképűségünkből fakad elidegeníthetetlen emberi méltóságunk. A szeretet, Isten szeretete szabaddá tesz. A megváltott ember szabad arra, hogy a kreativitását arra fordítsa, hogy vállalja a felelősséget, a választás szabadságát. Ez a szabadság félelmetes, de Isten arra biztat minden embert: „Elődbe adtam a jót és a rosszat, a halált és az életet, válaszd hát az életet, szeresd Istenedet, az Urat!” (5Móz 30)

Ha ön is úgy érzi, segítségre lenne szüksége, hívja a krízishelyzetben lévőknek rendszeresített, ingyenesen hívható 116 123-as vagy a 06 80 820 111-es telefonszámot! Kérjük, olvassa el ezt az oldalt! Amennyiben másért aggódik, ezt az oldalt ajánljuk figyelmébe.

Oszd meg másokkal is!
Mustra