A hónap dilemmája: Bűn-e az öngyilkosság? Az imám válasza

0106 cov

Kovács Miklós Ahmed, a Magyar Iszlám Közösség imámja fejti ki gondolatait a témáról.

Az öngyilkosság az iszlám vallás szerint súlyos bűn. Isten (Allah) a gyilkosságot, az élet jogtalan elvételét megtiltotta a muszlimok számára, és ez nemcsak a mások életére, hanem a saját életünkre is vonatkozik.

Megszólalónkról

Kovács Miklós Ahmed a Magyar Iszlám Közösség alelnöke, imámja.

A Kegyes Koránban egyértelmű tiltás vonatkozik az öngyilkosságra: „És ne öljétek meg saját magatokat! Bizony, Allah irgalmas hozzátok.” (Korán 4:29) Az életünk, az egészségünk, a vagyonunk és mindaz, amivel rendelkezünk, kegy, adomány és ellátás Istentől. Az ember pedig felelősséggel és elszámolással tartozik Istennek ezekért a rá bízott dolgokért. Az iszlám álláspontja szerint e világi életünk próbatétel számunkra, az e világi életünkben elkövetett cselekedetek alapján leszünk elszámoltatva, és ezek alapján számíthatunk a túlvilágon Isten jutalmára vagy büntetésére.

Kiket kérdezünk?

A hónap dilemmája cikksorozatunkban minden hónapban az élet egy nagy morális dilemmája mentén szólalnak meg a filozófia, valamint a hazánkban jelentős egyházak képviselői.

A többi megszólaló véleményét az alábbi – folyamatosan frissülő – linkekre kattintva olvashatod:

Az iszlám vallás oszlopainak egyike a hit az isteni elrendelésben, ami azt jelenti, hogy minden dolog, ami megtörténik velünk, Isten akarata és elrendelése által történik, és Istennek valami célja van ezzel. Lehet, hogy egy minket ért kedvezőtlen fordulattal tesz minket próbára, hogy vajon az adott szituációban helyesen cselekszünk-e. Az is lehet, hogy egy adott történést (például szerelmi csalódást) rosszul élünk meg, de később ez jóra változhat. Az isteni akaratban és elrendelésben való megnyugvás a hívő muszlim tulajdonságai közé tartozik.

Aki öngyilkos lesz, az nem törődik bele Isten elrendelésébe, nem hagyatkozik rá, nem bízik abban, hogy az általa rosszként megélt dolgok után jó dolgok fognak történni vele, és nem viseli türelemmel azt, amit Isten rárótt. A muszlimnak a nehéz helyzetekben Istenbe kell kapaszkodnia, hozzá kell fordulnia, tőle kell segítséget kérnie, és türelmesnek kell lennie, amíg a nehéz helyzete meg nem oldódik, addig. Ha depresszióba esik, akkor pedig az imában és az istenemlegetésben kell vigaszt találnia szívének.

Ha ön is úgy érzi, segítségre lenne szüksége, hívja a krízishelyzetben lévőknek rendszeresített, ingyenesen hívható 116 123-as vagy a 06 80 820 111-es telefonszámot! Kérjük, olvassa el ezt az oldalt! Amennyiben másért aggódik, ezt az oldalt ajánljuk figyelmébe.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek